fbpx

Funifi: Mobile App made in Cyprus

Τα διεθνή δίκτυα επενδυτών κατάφερε να πείσει μία ομάδα νέων επιχειρηματιών από την Κύπρο με αποτέλεσμα η ιδέα τους, η οποία τέλος Ιουνίου λανσάρεται στην Αγγλία, να τύχει χρηματοδότησης ύψους 450 χιλιάδων δολαρίων. Δύο από τα μέλη της ομάδας του Funifi, του application που επιχειρεί να δώσει λύσεις σε ένα καθαρά οικογενειακό ζήτημα, ο George Vou και ο Andrew Michael, μίλησαν στον «Π» για το πώς έλαβαν την απόφαση να εγκαταλείψουν την ασφάλεια του μισθωτού και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, κάνοντας κάτι δημιουργικό που θεωρούν ότι θα «σώσει τον κόσμο». Μια επιχείρηση η οποία όχι μόνο αποφέρει τα προς το ζην στους ίδιους – αυτή τη στιγμή γιατί μέχρι την υλοποίηση επί οκτώ μήνες δεν είχαν κανένα εισόδημα – αλλά και στους νέους συνεργάτες τους αφού ήδη έχει διευρυνθεί η ομάδα η οποία σήμερα αποτελείται από εννέα άτομα. Ο George και ο Andrew επισημαίνουν πως θέλουν να διατηρήσουν βάση της επιχείρησής τους και στην Κύπρο, ωστόσο γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κύρια αγορά του Funifi βρίσκεται στο εξωτερικό.

Κάπως έτσι θα εμφανίζεται το profile των παιδιών στο funifi. Οι γονείς θα τους αναθέτουν εργασία κι εάν αυτά την κάνουν και την κάνουν σωστά θα παίρνουν βαθμούς οι οποίοι θα μπορούν να εξαργυρωθούν σε δώρα στην πραγματική τους ζωή:

funifi

Το Funifi, ένα νέο κυπριακό mobile app το οποίο απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά, βγαίνει στην αγγλική αγορά τέλη ΙουνίουΟ George μεγάλωσε στην Αγγλία από Κύπριους γονείς, αλλά μετά το κολέγιο ήρθε στην Κύπρο όπου συνέχισε τις σπουδές του στον τομέα της διοίκησης, του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας. Η απόφασή του να μην κάνει μεταπτυχιακό ήταν συνειδητή. Ήθελε να εισέλθει νωρίς στην αγορά εργασίας γιατί όπως επισημαίνει ήθελε να αποκτήσει εμπειρίες που σε πολλές περιπτώσεις είναι ισάξιες με ένα μεταπτυχιακό. Δούλεψε στον ιδιωτικό τομέα όπου γνωρίστηκε με τον Andrew, έδεσαν ως ομάδα, και πριν από ένα χρόνο άρχισαν να κατεβάζουν ιδέες για να κάνουν τη δική τους επιχείρηση. «Σίγουρα στη δουλειά μας παίρναμε ένα σίγουρο μισθό ο οποίος μας επέτρεπε να έχουμε μια καλή ζωή, αλλά θέλαμε κάτι περισσότερο», επισημαίνει ο Andrew, o οποίος μεγάλωσε στη Αφρική από Κύπριους γονείς και στα 19 του έλαβε την απόφαση να έρθει στην Κύπρο, την οποία θεώρησε ένα πιο ασφαλές μέρος για να ζήσει κανείς παρότι στην Αφρική είχε ξεκινήσει μία δική του δουλειά με συνεργάτη έναν φίλο του. «Ήρθα για δυο εβδομάδες αρχικά αλλά έμεινα για δέκα χρόνια», λέει χαριτολογώντας. Όντας επιχειρηματικό πνεύμα ασχολήθηκε αρχικά με τα online stores αλλά κατάλαβε νωρίς πως η Κύπρος είναι μικρή αγορά και εάν θέλει κανείς να πετύχει θα πρέπει να απευθυνθεί στο παγκόσμιο. Όταν συνάντησε τον Γιώργο πριν ένα χρόνο είδε σ’ αυτόν έναν μελλοντικό συνεργάτη. «Διαπιστώσαμε ότι δεν θέλαμε να μείνουμε καθηλωμένοι για πάντα σε μία δουλειά και να ρουτινιάζουμε. Θέλαμε να παραμείνουμε ενθουσιασμένοι, όπως όταν πρωτοξεκινήσαμε να δουλεύουμε, αλλά θέλαμε επίσης να προσφέρουμε στην κοινότητα και να κάνουμε κάτι που να μας κάνει περήφανους», αναφέρει ο George.

Κάπως έτσι πήραν ένα τετράδιο και ένα στυλό και άρχισαν να σκέφτονται ιδέες. Για αρκετό καιρό ξημεροβραδιάζονταν κατεβάζοντας ιδέες. «Είχαμε πάνω από 100 ιδέες εκ των οποίων τις τρεις τις δουλέψαμε αρκετά», αφηγείται ο George. «Εκ των υστέρων καταλάβαμε πως η ιδέα είναι πολύ σημαντική, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, αλλά στην πορεία αντιληφθήκαμε πως εκείνο που χρειάζεσαι είναι η ομάδα».
Ο Andrew συμφωνεί: «Πολλοί εστιάζουν στην ιδέα παρά στην ομάδα. Όμως ακόμη και να μην έχεις την καλύτερη ιδέα, όταν δεν έχεις μια καλή ομάδα για να την εκτελέσει δεν έχεις τίποτα».

Τι κάνει το Funify

funifi1

Εκείνο που τελικά ήταν καθοριστικό για την λήψη της απόφασης ως προς την ιδέα που θα υλοποιήσουν ήταν μια φράση που του Steve Jobs, του ιδρυτή της Apple, την οποία διάβασαν σε ένα site: «Do you want to sell sugar water for the rest of your life, or do you want to come with me and change the world». Κι εκεί ήταν που αποφάσισαν να αλλάξουν τον κόσμο, λαμβάνοντας μέρος στο Startup Live Cyprus. Εκεί ανέπτυξαν την ιδέα του Funifi, βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση σε αυτό που επιχείρησαν να κάνουν, το προσάρμοσαν με βάση τις εισηγήσεις και τελικά κέρδισαν το 3ο βραβείο. Απ’ εκεί επιλέγηκαν ανάμεσα σε δεκάδες άλλες startups για να συμμετέχουν μαζί με άλλες εννέα νεοφυείς επιχειρήσεις στο Startupbootcamp στην Κοπεγχάγη. Μετά από τρεις μήνες εκτενούς δικτύωσης στο bootcamp, οι νεαροί αυτοί επιχειρηματίες κατάφεραν να εντυπωσιάσουν και να πείσουν διεθνή δίκτυα επενδυτών για να στηρίξουν την εταιρεία με επένδυση 450 000 δολαρίων.

 Ο ομάδα του George και του Andrew μεγαλώνει σιγά σιγά… Σήμερα έχει φτάσει τα εννέα άτομα. Ο George είναι ο πέμπτος από δεξιά και ο Andrew ο δεύτερος από δεξιά.

Η ψηφιακή οικονομία έχει πολλές προοπτικές στην Κύπρο όπως όλα δείχνουν. Τι έκανε μία ομάδα νέων και πώς κατάφερε να πείσει διεθνή δίκτυα επενδυτών λαμβάνοντας χρηματοδότηση 450 χιλιάδων δολαρίων

Όπως και οι δύο τονίζουν στη Δανία έμαθαν πολλά, αλλά το κυριότερο ήταν το να εστιάζουν πάνω στο πρόβλημα το οποίο προσπαθούν να λύσουν. Ποιο είναι αυτό; Το να βοηθήσουν τους γονείς και τα παιδιά να έχουν μια αρμονική επικοινωνία όσον αφορά στην διεκπεραίωση από τα παιδιά διαφόρων εργασιών στο σπίτι ή της κατ’ οίκον εργασίας που μεταφέρεται από το σχολείο. Το Funifi λοιπόν είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα που χρησιμοποιείται για να παρακινήσει τα παιδιά να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού μαθαίνοντας τα να είναι πιο υπεύθυνα και ανεξάρτητα. Οι γονείς αναθέτουν τις δουλειές στα παιδιά τους μέσω μίας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, και τα παιδιά κερδίζουν βαθμούς για κάθε δουλειά που διεκπεραιώνουν. Έπειτα μπορούν να εξαργυρώσουν τους βαθμούς τους με ψηφιακά είδη, εφαρμογές ή παιχνίδια, χρόνο ομιλίας στο κινητό ή συνδρομές σε δημοφιλείς υπηρεσίες. Η εφαρμογή βοηθά τους γονείς να επικοινωνούν καλύτερα με τα παιδιά τους με ένα διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό τρόπο. Η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Όπως μας εξηγεί ο Andrew το app λειτουργεί και ως παιγνίδι και ως εργαλείο ελέγχου και παρότρυνσης των παιδιών για την εκτέλεση των διαφόρων εργασιών που τους αναθέτουν οι γονείς. Επίσης μέσω μιας τρίτης εφαρμογής του app θα δίνονται συνδρομητικά συμβουλές στους γονείς για διάφορα θέματα που τους απασχολούν. Για παράδειγμα θα δίνονται πληροφορίες οι οποίες θα αντλούνται από τη βάση δεδομένων του Funifi αναφορικά με τις συνήθειες των παιδιών λύνοντας έτσι διάφορες απορίες των γονιών. Ένα συχνό ερώτημα είναι το χαρτζιλίκι που δίνει μια μέση οικογένεια. «Στα σχολεία μας μαθαίνουν πολλά πράγματα. Μαθηματικά και ιστορία. Αλλά κανένας δεν μας μαθαίνει πώς να γίνουμε γονείς. Κι ενώ υπάρχουν διάφορα εργαλεία στη ζωή μας που κάνουν τη δουλειά μας ευκολότερη, δεν υπάρχουν εργαλεία του πώς να είσαι καλός γονιός», αναφέρει ο Andrew. Αυτό το κενό θέλει να καλύψει το Funifi. Τα έσοδα του Funifi θα προέρχονται από συνδρομητικές υπηρεσίες, διαφημίσεις αλλά και ποσοστά επί των πωλήσεων διαφόρων προϊόντων.

Ο Γιώργος τονίζει πως η ομάδα δουλεύει σε επιστημονική βάση και διαθέτει συνεργάτες – συμβούλους από διάφορους τομείς δραστηριοτήτων. Ενώ θεωρεί πως η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι το πρώτο βήμα της επιχείρησης. «Σιγά-σιγά θα προσφέρουμε λύσεις και για άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια», αναφέρει. «Θα κτίσουμε και άλλες υπηρεσίες πάνω στην ιδέα μας», καταλήγει.

Τι δηλώνουν οι επενδυτές για την ομάδα του Funify

Ο κ. Claus Meldgaard Rasmussen, ένας από τους εκπροσώπους των δικτύων επενδυτών, δήλωσε: «Το Funifi είναι ένα πολύ συναρπαστικό έργο για εμάς. Εκτός από το ότι συνεργαζόμαστε με μία απίστευτα ταλαντούχα ομάδα αφοσιωμένων ανθρώπων, είναι σημαντικό για εμάς το ότι ασχολούμαστε με ένα θέμα που αφορά την κάθε οικογένεια στον πλανήτη που εμείς ως επενδυτές βλέπουμε σαν μία τεράστια αναπτυσσόμενη αγορά. Επιπρόσθετα, η ανάμειξή μας σε ένα τόσο ενδιαφέρον προϊόν που έρχεται στην αγορά χάρη σε αυτή την υπέροχη ομάδα, μας προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση αφού μας δίνει την ικανότητα να επενδύσουμε σε μία γεωγραφική περιοχή που προσφέρει ένα πολύ ενθαρρυντικό επιχειρησιακό περιβάλλον για νεοφυείς εταιρείες να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ευμάρεια, και μας παρακινεί να συνεργαστούμε σε έργα τα οποία στηρίζονται μέσα στο πλαίσιο ανάπτυξης της ΕΕ».

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending