fbpx

Hack the story #3 – Οι παραγωγές της κυπριακής tv, δράμα κατάλληλο για όλους!

κατάλογοςΗ γιαγιά Χρυσούλα ανήκει περήφανα –και καλά κάνει– στη γενιά των γιαγιάδων που μεγάλωσε χωρίς ρεύμα. Όταν εμφανίστηκε η πρωτοποριακή –για τα τότε δεδομένα– συσκευή, που ονομάστηκε τηλεόραση και έμπαιναν μέσα άνθρωποι, πήγαιναν οικογενειακώς δυο φορές την εβδομάδα σε κεντρικό σημείο του χωριού για να παρακολουθήσουν ψυχαγωγικές εκπομπές και χαιρετούσαν τους πρωταγωνιστές γιατί νόμιζαν πως τους έβλεπαν. Κάποτε, τηλεόραση είχαν στα σπίτια τους μόνο οι ευκατάστατες οικογένειες. Σιγά-σιγά όμως, το καφέ σκαλιστό ογκώδες κουτί, το οποίο κοσμήθηκε με κάθε λογής πετσετάκι και κέντημα, βρήκε αρχοντική θέση σε κάθε σπίτι. Συνεπώς, οι περισσότερες γιαγιάδες που συμβάδισαν με αυτή την πρωτοποριακή πατέντα στην ιστορία της Κύπρου έχουν δει τα πάντα και έχουν άποψη για το τι τους άρεσε και τι όχι: από κυπριακά σκετς, μέχρι σκηνές γυρισμένες σε Ελλάδα-Κύπρο-Τουρκία-Λονδίνο και κυπριακά talk shows, τηλεπαιχνίδια κ.ά.

H γιαγιά Χρυσούλα αισθάνεται προδομένη και απογοητευμένη πλέον από τις κυπριακές παραγωγές. Λέει ότι “δείχνουν ούλλο τα ίδια τζαι τα ίδια”. Και λέει επίσης ότι “κάμνουν τζαι τα πιο σοβαρά πράματα να φαίνονται γελοία”. Τέλος, την ενοχλεί που δείχνουν συνέχεια ακατάλληλες σκηνές -τις οποίες ονομάζει πελλάρες- τις οποίες παρακολουθούν οι ανήλικες εγγονές της.

Την επανάσταση στις σειρές μυθοπλασίας την έφεραν οι βραζιλιάνικες υπερπαραγωγές, που όπως κάθε μόδα, watching_tv-520x340δεν άργησαν να επεκταθούν και σε ελληνικό έδαφος (βλέπε Λάμψη, Καλημέρα Ζωή, Ψίθυροι Καρδιάς κτλ) Τότε, έπαιρναν κυριολεκτικά φωτιά τα μηχανάκια της AGB Κύπρου σε σημείο που απεσταλμένοι τηλεοπτικών σταθμών εντόπιζαν σπίτια στα οποία υπήρχε εγκατεστημένο μηχανάκι και έταζαν λαγούς, πετραχήλια, Pyrex και… κατσαρόλες στους νοικοκύρηδες για να παρακολουθούν μόνο -και το τονίζω ΜΟΝΟ- το κανάλι τους. Αφού μπορούσαν να το κάνουν οι καλαμαράδες, μπορούσαμε και εμείς. Έτσι ριχτήκαμε με τα μούτρα στην παραγωγή κυπριακών δραματικών σειρών. «Η δυναστεία» των σειρών αυτών σε κυπριακό έδαφος, συνεχίζεται μέχρι σήμερα και κατά παράδοξο τρόπο ακολουθεί την ίδια, προβλέψιμη συνταγή.

  1. Όλοι οι βασικοί πρωταγωνιστές συνάπτουν ερωτικές σχέσεις μεταξύ τους στην περίοδο των πρώτων 25-30 επεισοδίων. Οπωσδήποτε, πρέπει να υπάρχουν εξωσυζυγικές σχέσεις –σε επίπεδο που ξεφεύγουν από τα όρια– (βλ. παπάς-παπαδιά, ερωτικά τρίγωνα-τετράγωνα,πολύγωνα κ.α. )- και πάντα κάποια ερωμένη να είναι ασχημότερη από την σύζυγο για να διερωτούνται οι τηλεθεάτριες: “Μα τι της ήβρε;! Η γυναίκα του εν καλύτερη”. Όσο αφορά τις πρωταγωνιστές, ε-πι-βάλ-λε-ται να κατοικούν σε επαύλεις που μόνο στο Λος Άντζελες δεν χρησιμοποιούνται ως εξωχικές κατοικίες. Επίσης, οι πρωταγωνίστριες κοιμούνται και ξυπνούν χτενισμένες, με ατσαλάκωτα ρούχα και επαγγελματικό μακιγιάζ. Θεωρείται ακόμη, επιτυχία της παραγωγής αν κυκλοφορούν με πανάκριβα αυτοκίνητα γνωστών εταιριών με νούμερα ΔΟΚΙΜΗ.
  2. Πριν την ολοκλήρωση -στα μέσα- του Α’ κύκλου επεισοδίων, θα πραγματοποιήθει μια απαγωγή, ένα σκάνδαλο, ένας βιασμός ή μια δολοφονία (ή all of them). Συνηθίζεται μεταξύ των προσω364434574_640πικοτήτων που παρουσιάζονται στην ιστορία να υπάρχει μια πόρνη, ένας ναρκωμανής, ένας εκατομμυριούχος που σπέρνει εξώγαμα τέκνα ή ένας αμαρτωλός παπάς (ή όλοι αυτοί). Εκτός αυτού, αν η τηλεθέαση δεν είναι η επιθυμητή, ο σεναριογράφος θα επιστρατεύσει όλη του την φαντασία και θα θυμηθεί όλους τους ήρωες επιστημονικής φαντασίας που παρακολούθησε προ δεκαετίας στο Hollywood, για να εντάξει στο δυναμικό της σειράς  εξωπραγματικά στοιχεία με μεταφυσικές ικανότητες. (βλέπε αγγέλους, δαίμονες, <<θερκά>>, στοιχειωμένα κτήρια, μαντικές και διορατικές ικανότητες πρωταγωνιστών, φαντάσματα και μετενσαρκώσεις ψυχών, κατάρες, μάγια, μάγισσες κ.ά.)
  3. Εάν υπάρξει Β’ κύκλος, πρέπει απαραίτητα να αλλάξουν οι μισοί πρωταγωνιστές. Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές αυτούς σε κάθε ενδεχόμενο –είτε αποχωρήσουν είτε απολυθούν από την παραγωγή– πρέπει οπωσδήποτε να βγουν στην Ελίτα ή στην Χριστιάνα (ή όπου μπορούν να βγουν τελοσπάντων) για να βγάλουν προς τα έξω τα σκάνδαλα της παραγωγής ή για να δηλώσουν πόσους μήνες είναι απλήρωτοι. Επιπλέον, συχνά παραπονιούνται για τους νεαρούς ερασιτέχνες που παίζουν αμισθί στις σειρές και χαλούν την πιάτσα.
  4. Αν στο cast συμπεριλαμβάνεται ένα παιδάκι που συνήθως είναι ορφανό, πληγωμένο ή γεμάτο μίσος ή αν στο τέλος του επεισοδίου προβάλλεται ένα φιλοσοφικό απόφθεγμα (quote) τότε η σειρά θεωρείται ψαγμένη. Η μουσική που θα πλαισιώνει τις σκηνές -ειδικά τις ερωτικές- κινείται στο ρεπερτόριο Γαλάνη-Αλκίνοος-Αλεξίου-Ρέμος κ.α. Σε σκηνές χωρισμού την τιμητική του έχει όμως ο Παντελής.
  5. Τα 3/4 του cast πρέπει να καλαμαρίζουν ή να είναι καλαμαράδες για να έχει ένα <<ανώτερο>> επίπεδο (πρεστίζ) η παραγωγή. Τελευταίως, και αφού δειλά-δειλά απενοχοποιήσαμε -κάπως!- την κυπριακή διάλεκτο και σταματήσαμε να αισθανόμαστε κόμπλεξ για τον τρόπο που μιλάμε, εμφανίζεται τάση συμπαραγωγής σειρών Κύπρου Ελλάδας που παντρεύει το κυπριακό με το ελληνικό δράμα έχοντας ως αποτέλεσμα… πολλά δάκρυα και πολλά… γέλια.

Η ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ. Κάποιοι θα επικαλεστούν το γνωστό: <<Μα έχουν τηλεθέαση! Βλέπει τα ο κόσμος>>. Χμ ναι. Τα συμβούλια των τηλεοπτικών σταθμών λειτουργούν ακριβώς όπως τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων. Δηλαδή, πάρε για παράδειγμα τις πρόσφατες Ευρωεκλογές, που αν και το 57% του κόσμου δεν πήγε να ψηφίσει πανηγύριζαν για το 10-15% που στην πραγματικότητα τους ψήφισε. Έτσι και τα κανάλια πανηγυρίζουν, γιατί από τις στραβές σειρές που υπάρχουν, βασιλεύει πάντα η μονόφθαλμη, που εξ ανάγκης επιλέγει να παρακολουθήσει ο Κύπριος επειδή την ώρα εκείνη η τηλεόραση είναι η μόνη του συντροφιά ή απλώς έτυχε να μην έχει κάτι άλλο να κάνει.

ΤΟΤΕ. οι βραζιλιάνικες ίντρικες, τα ερωτικά εγκλήματα πάθους, τα καλοστημένα σκάνδαλα, οι καθμερινές οικογενειακές τραγωδίες κτλ απείχαν κατα πολύ από την Καθημερινότητα του Κύπριου τηλεθεατή γι αυτό και τα αντιμετώπιζε ως κάτι ενδιαφέρον και ελκυστικό.
ΤΩΡΑ. Κάθε τηλεθεατής στην Κύπρο έχει να αφηγηθεί αληθινές ιστορίες για πολλές τραγωδίες, έχει τα προβήματα τα δικά του και αναγνωρίζει τις κακοστημένες πλαστές ιστορίες που στερούνται επιπέδου. Και κάπως έτσι μπορεί να εξηγηθεί το γιατί στη μνήμη του ως αξιοσημείωτες παραγωγές έχουν μείνει κυρίως κωμικές σειρές που τον έχουν κάνει να γελάσει με την ψυχή του… και τις παρακολουθεί για χρόνια στις επαναλήψεις χαμογελώντας με την ίδια ικανοποίηση..

Όσοι εξακολουθούν παρ’ όλα αυτά να παρακολουθούν τις σειρές αυτές έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και λόγους. Καταρχάς, δεddddν ξέρουν από ποιo κανάλι της τηλεόρασης τους θα τους εκτοξευθεί η επόμενη πατάτα, ούτε περιμένουν πως η πλοκή του έργου θα πάει μακρύτερα απ ότι πήγαν στις προηγούμενες σειρές ή θα τους προσφέρει τροφή για σκέψη και προβληματισμό, ούτε γνωρίζουν τι ακριβώς παρακολουθούν και σε τι τους ικανοποιεί, ούτε τι πρέπει να παρακολουθούν τα μωρά τους ξέρουν και τι πρότυπα να διαμορφώνουν. Και γενικά, επειδή όποτε ανοίξουν την τηλεόραση τους γίνονται τα Σόδομα και τα Γόμορρα σε όλους τους τομείς, δεν μπορούν να αποφασίσουν ούτε τι να πράξουν. Να συγκινηθούν και να κλάψουν; Να γελάσουν; Να σπάσουν την οθόνη ή να ξεφορτωθούν ολόκληρη την τηλεόραση; Και καταλήγουν να βάζουν στάτους στο facebook εκφράζοντας τα παράπονα τους.

Γιατί τα πρακολουθούν; Διότι αυτά  προσφέρει η Κυπριακή τηλεόραση και διότι για κάποιους, σαν τη γιαγιά Χρυσούλα, είναι ίσως το πιο προσβάσιμο και “οικονομικό” μέσο ψυχαγωγίας. Και επειδή βέβαια -συνήθως- οι ντόπιες, καινοτόμες, αυθεντικές και ποιοτικές ιδέες στερούνται εμπιστοσύνης και χρηματοδότησης.

Αν σε ενθουσίασε αυτό το άρθρο, μην παραλείψεις και το προηγούμενο: Hack The Story #2 – «Παπά; Τι είναι οι gay τζαι γιατί πρέπει να πεθάνουν; »

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
19,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending