fbpx

7 βήματα για να παίρνεις πάντα σωστές αποφάσεις!

Οι σημαντικές αποφάσεις σου προκαλούν άγχος; Πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό; Σκέψεις στροβιλίζουν το μυαλό σου και δε σε αφήνουν να πάρεις τη σωστή απόφαση; Μάθε πώς θα κάνεις πάντα τη σωστή επιλογή.

Υπάρχει σωστή επιλογή κι αν ναι πώς θα την διακρίνεις; Σου δίνουμε μερικά κόλπα και συμβουλές που κάνουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων πιο εύκολη. Κάνε κλικ στην επόμενη σελίδα και μάθε ποια είναι τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις πριν από κάθε κρίσιμη απόφαση ζωής.

1. Ποιες είναι οι επιλογές που έχεις; Κατέγραψέ τις!

Thoughtful and creative young woman making list, pouting and looking up pensive and inspired, holding red notebook and pen, create new poem or prepare for exam, thinking over pink background.

Πάρε μολύβι & χαρτί και κατάγραψε τις επιλογές σου. Πάρε το χρόνο σου, εξέτασε τις εναλλακτικές σου, σκέψου όλα τα ενδεχόμενα και φρόντισε να απαριθμήσεις όλες τις πιθανές επιλογές, όσο τρελές ή αδύνατες κι αν σου φαίνονται σε πρώτη σκέψη. Στη συνέχεια κι αφού έχεις ολοκληρώσει τη διαδικασία της καταγραφής μίλα με τους κοντινούς σου, ζήτα τη γνώμη τους και ρώτα τους αν έχουν κάτι να προσθέσουν. Έτσι θα έχεις συγκεντρώσει όλες τις πιθανές επιλογές πριν τη λήψη της κρίσιμης απόφασης.

2. Εξέτασε τα σενάρια…

Photo of young businesswoman works remotely, talks on mobile phone, checks bank balance, holds pencil, verifies documents, uses scientific liteature for writing course paper, wears formal clothes

Αφού φτιάξεις τη λίστα με τις επιλογές σου, σκέψου όλα τα ενδεχόμενα και πρόσθεσε ένα θετικό ή αρνητικό πρόσημο, συν (+) ή πλην (-) ανάλογα με το αν πιστεύεις πως η δεδομένη επιλογή μπορεί να έχει θετική ή αρνητική έκβαση. Θα μπορούσες επίσης δίπλα να σημειώσεις και την πιθανότητα κάτι από αυτά να πραγματοποιηθεί ή όχι. Βεβαιώσου βέβαια, πως οι παραπάνω παρατηρήσεις είναι αποτέλεσμα έρευνας κι αντικειμενικής αξιολόγησης των παραμέτρων και η αξιολόγησή σου είναι αμερόληπτη και δίχως την παρείσφρηση του φόβου ή άλλων εξωτερικών παραγόντων.

3. Σκέψου ουδέτερα: Πώς θα συμβούλευες ένα φίλο;

Young woman tutor is engaged with teenage girl at home, helping in study and training for college entering. Female students lying on carpet on floor when doing exercise, together preparing for exams

Πολλές φορές τα συναισθήματα θολώνουν την κρίση γι΄αυτό καλό είναι να τα απομονώνουμε όταν πρόκειται για λήψη σημαντικών αποφάσεων. Προσπάθησε να ξεχάσεις πως πρόκειται για δικό σου ζήτημα και προσπάθησε να φανταστείς πως πρέπει να συμβουλέψεις ένα φίλο που σου ζητάει τη γνώμη σου. Ίσως σου φανεί κάπως αστείο στην αρχή αλλά με λίγη εξάσκηση θα καταφέρεις να δεις τα πράγματα από μια νέα οπτική γωνία, πιο αντικειμενική κι ουδέτερη. Το ζητούμενο είναι να αποστασιοποιηθείς και να δεις την κατάσταση σαν εξωτερικός θεατής, να αφήσεις τα συναισθήματα κατά μέρος και να πάρεις την απόφαση με βάση τα πραγματικά, ρεαλιστικά δεδομένα.

 

4. Μην πελαγώνεις με τα πολλά

Close-up portrait of young attractive european adult brunette, lifting eyebrow with amazed and surprised expression. Student watches tv-show, being speechless because of plot twist.

Όσο περισσότερες απόψεις παίρνεις, όσο περισσότερες πληροφορίες συγκεντρώνεις, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Εννοείται πως κάθε κρίσιμη απόφαση θέλει σκέψη και χρόνο αλλά αυτό έχει κι όρια. Όσο το αναβάλλεις κι όσο εντάσσονται νέα δεδομένα, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η επιλογή.

5. Κορώνα ή γράμματα;

Tossing Euro coin, heads or tails you decide

Θα άφηνες την απόφαση στην τύχη; Για δοκίμασε να το κάνεις. Μπορεί να σε βγάλει από το δίλημμα και τον ατέρμονα κύκλο αναποφασιστικότητας.  Αν οι ημέρες κυλούν δίχως αποτέλεσμα, αν νιώθεις αδύναμη να κάνεις οποιαδήποτε επιλογή κι αν νιώθεις πως πραγματικά δεν μπορείς να επιλέξεις, άσε την τύχη να το κάνει για εσένα. Ρίξε ένα κέρμα, στοιχημάτισε και δες το αποτέλεσμα.  Αν το αποτέλεσμα της τύχης δε σε ικανοποιεί και νιώθεις την ανάγκη να ξαναρίξεις το νόμισμα, τότε μάλλον κατά βάθος προτιμάς την άλλη επιλογή. Αν αντίθετα η όψη του νομίσματος σε χαροποιεί, τότε τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το νόμισμα δεν είναι παρά ένα τέχνασμα για να ανακαλύψεις τα συναισθήματά σου και να δώσεις βάση στις πιο μύχιες σκέψεις σου κι επιθυμίες. Η «τύχη» σε βοηθά να δεις τα θέλω σου και να τα ακολουθήσεις παραβλέποντας το αποτέλεσμα ή ακολουθώντας το.

 

6. Να είσαι προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο

Δεν μπορείς να είσαι πάντα προετοιμασμένη για τα χειρότερα, ούτε φυσικά λαμβάνεις αποφάσεις σκεπτόμενη τα αρνητικά σενάρια. Ωστόσο, καλό είναι να εξετάσεις εξ΄αρχής το τι μπορεί να πάει στραβά σε κάθε περίπτωση έτσι ώστε να μη βρεθείς προ εκπλήξεως. Έχοντας σκεφτεί το ενδεχόμενο της αρνητικής έκβασης και τις ενέργειες στις οποίες μπορείς να καταφύγεις για να σώσεις την κατάσταση, θα μπορέσεις να λάβεις ευκολότερα και με μεγαλύτερη σιγουριά την ορθή απόφαση. Αλλά ακόμη κι αν η επιλογή που θα κάνεις δεν είναι η καλύτερη δυνατή, θα έχεις έτοιμο εφεδρικό σχέδιο σωτηρίας.

7. Άσε το φόβο πίσω σου

Close-up summer portrait of sensual brunette woman with eyes closed on the romantic sunset background.

Μην αφήνεις το φόβο να θολώνει την κρίση σου, ειδικά όταν πρόκειται για κρίσιμες αποφάσεις. Μην αφήνεις τίποτα να σταθεί εμπόδιο στην αυτοβελτίωσή σου και την ανέλιξή σου. Ακόμη κι αν τα πράγματα δεν πάνε όπως είχες προγραμματίσει ή αν στην πορεία κάνεις λάθη και πάλι κερδισμένη θα είσαι μαθαίνοντας από αυτά. Άλλωστε ουδείς αλάνθαστος κι όποιος το ισχυρίζεται προφανώς δεν γνωρίζει τι εστί αυτογνωσία. Μη φοβάσαι και κάνε την αποτυχία κινητήριο μοχλό για εξέλιξη.

 

*** Να θυμάσαι:

  1. Το να λάβεις μια απόφαση δεν είναι εύκολη διαδικασία, ειδικά αν από αυτή κρίνονται πολλά.
  2. Προσπάθησε να δεις το ζήτημα από διάφορες οπτικές γωνίες και να δεις ξεκάθαρα όλες τις παραμέτρους.
  3. Άκου το ένστικτό σου. Ακόμη κι αν τελικά αποτύχεις θα ξέρεις πως έκανες αυτό που πραγματικά ήθελες.

Πηγή: womenonly.gr

Σίγουρα θα σε ενδιαφέρει και το αντίστοιχο άρθρο: 6 συμβουλές που όλες οι γυναίκες δίνουν, αλλά ποτέ δεν ακολουθούν

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending