Τέλος οι αιώνιοι φοιτητές από το Σεπτέμβριο στην Ελλάδα!

Ανένδοτος στο θέμα των «αιώνιων φοιτητών» εμφανίστηκε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος, προειδοποιώντας ότι ο σχετικός νόμος θα εφαρμοστεί κανονικά. Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μίλησε και για τις αλλαγές που έρχονται για τις μετεγγραφές μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, έπειτα από την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου , τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας θα πρέπει να καθαρίσουν τα μητρώα τους.  «Η νομοθεσία που ψηφίστηκε πριν από τρία χρόνια τελικά θα εφαρμοστεί» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στην αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τους δικαιούχων των μετεγγραφών μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που έχουν παιδιά τα οποία σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις. Μάλιστα, ενδεικτικά ανέφερε το ποσό των 25.000 ευρώ ετησίως, το οποίο χαρακτηρίζει μια «κανονική» οικογένεια δημοσίων υπαλλήλων, όπως είπε. Η σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί, καθώς πρώτα θα αναζητηθούν στοιχεία και αριθμοί, ενώ το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Ρόδο την Πέμπτη, καθώς η τελική απόφαση ανήκει σε αυτούς.

studies_15-01-2012

Παραθέτουμε το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε πριν τρία χρόνια:

α) Όσοι φοιτητές συμπληρώνουν στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του διπλάσιου αριθμού εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξανόμενης κατά δύο εξάμηνα, θεωρείται ότι έχουν απωλέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του ιδρύματος.

β) Με την επιφύλαξη της προηγούμενης παραγράφου, όσοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του αριθμού εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξανόμενης κατά τέσσερα εξάμηνα, θεωρείται ότι έχουν απωλέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του ιδρύματος.

γ) Όσοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας μικρότερης από αυτήν της προηγούμενης παραγράφου, θεωρείται ότι έχουν απωλέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα όταν συμπληρώσουν φοίτηση διάρκειας ίσης με το διπλάσιο αριθμό εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του ιδρύματος.

δ) Οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να διακόψουν, με έγγραφη αίτησή τους στη γραμματεία της οικείας σχολής, τις σπουδές τους για όσα εξάμηνα, συνεχόμενα ή μη, επιθυμούν, και πάντως όχι περισσότερα από τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Τα εξάμηνα αυτά δεν προσμετρώνται στην παραπάνω ανώτατη διάρκεια φοίτησης. Οι φοιτητές που διακόπτουν κατά τα ανωτέρω τις σπουδές τους, δεν έχουν τη φοιτητική ιδιότητα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της διακοπής των σπουδών τους. Μετά τη λήξη της διακοπής των σπουδών οι φοιτητές επανέρχονται στη σχολή.

ε) Για την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη από τον κοσμήτορα της οικείας σχολής, με την οποία βεβαιώνονται και τα μαθήματα στα οποία ο φοιτητής έχει εξεταστεί επιτυχώς.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 δε χορηγούνται δωρεάν έντυπα διδακτικά συγγράμματα:

α) Σε φοιτητές που παρακολουθούν πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη δεύτερου πτυχίου.

β) Για μαθήματα που παρακολουθούν για δεύτερη φορά, για τα οποία τους έχει ήδη χορηγηθεί δωρεάν σύγγραμμα.

                                                                                                                                                                                                                                                                          Πηγές: alfavita.gr και pressgr.com

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
0FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending