fbpx

10 σημάδια ότι χρειάζεσαι επειγόντως διακοπές!

Το να έχει κανείς δουλειά πλέον θεωρείται προνόμιο. Το να έχει όμως την υγεία του ήταν και θα είναι για πάντα το μεγαλύτερο των προνομίων. Γι’ αυτό, μπορεί να νιώθετε πως πρέπει να τα δώσετε όλα στον χώρο εργασίας σας γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και η καριέρα στόχος ζωής, αλλά αξίζει να θυμάστε πως η πολλή δουλειά τρώει μέχρι και τον αφέντη. Αν μάλιστα έχετε παρατηρήσει οποιοδήποτε από τα παρακάτω σημάδια στην καθημερινότητά σας, τότε μάλλον… έχει φάει και εσάς και χρειάζεστε επειγόντως άδεια, διακοπές, ξεκούραση ή οποιοδήποτε είδος εργασιακής αποτοξίνωσης.

*Σου το λέει το σώμα σου

Frustrated at Computer-resized-600

 

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα παρ
ατηρούνται ακριβώς τις περιόδους που το άγχος «χτυπάει κόκκινο» στην καθημερινότητά μας, και οποιαδήποτε ένδειξη θα πρέπει να μας ανησυχήσει: Τα μαλλιά που πέφτουν, τα εξανθήματα χωρίς προφανή λόγο, οι κολικοί, η αίσθηση υπερκόπωσης είναι ο τρόπος που έχει το σώμα μας να μας πει ότι το πιέζουμε υπερβολικά και ότι χρειάζεται… ένα διάλειμμα.

*Δεν μπορείς να θυμηθείς την τελευταία φορά που έφυγες από την πόλη

Για την ακρίβεια, η μόνη «ταξιδιωτική» διέξοδός σου είναι το να χαζεύεις φωτογραφίες φίλων σου στο Facebook και να ζηλεύεις τις δικές τους διακοπές. Πιθανότατα, αν συμβαίνει αυτό, είναι ώρα να ζητήσεις άδεια και να αλλάξεις παραστάσεις. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως οι διακοπές δεν λειτουργούν ενάντια στην εργατικότητα και την απόδοσή μας – ίσα ίσα, φροντίζουν να μας γεμίζουν ενέργεια για να επανέλθουμε με μεγαλύτερες δυνάμεις.

*Οι δικοί σου άνθρωποι γκρινιάζουν πως έχεις να τους δεις πολύ καιρό

Οι φίλοι, η οικογένεια, ο/η σύντροφος, όλοι οι κοντινοί σου άνθρωποι έχουν αρχίσει να παρατηρούν πως τους παραμελείς και πως η κοινωνική σου ζωή έχει πάρει την κατιούσα. Και μπορεί να έχεις θέσει ως προτεραιότητα την καριέρα σου, αλλά καριέρα που «μηδενίζει» τις άλλες πτυχές της ζωής σου δεν είναι επιτυχημένη – είναι επιζήμια. 

*Ο ύπνος έχει γίνει πολυτέλεια

j0422198

Αν έχεις μόνιμους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και δεν θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που ξύπνησες χωρίς ξυπνητήρι, ακόμη και τα σαββατοκύριακα, τότε η εργασιομανία σου θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την σωστή λειτουργία του οργανισμού σου. Κι αν συνεχίζεις να θεωρείς πως αξίζει η θυσία, ώστε να προχωρήσεις πιο γρήγορα στη δουλειά σου, σκέψου ότι χωρίς επαρκή ύπνο, ο εγκέφαλος δύσκολα θα κάνει αποτελεσματικά την απαιτητική δουλειά που περιμένεις από αυτόν.

*Έχει αρχίσει να πέφτει η ποιότητα της δουλειάς σου

Είναι απόλυτα λογικό όταν καταπονούμε τον εγκέφαλο ή το σώμα μας, από ένα σημείο και μετά να γίνονται αντίπαλοι αντί για σύμμαχοί μας. Καλές οι υπερωρίες, αλλά μετά από 12 ώρες στο γραφείο, το πιθανότερο είναι πως οι υπολογισμοί θα περιέχουν κάποιο λάθος, το email θα σταλεί σε λάθος παραλήπτη και τα μάτια θα κάνουν «πουλάκια» όσο παλεύουμε να τελειώνουμε την δουλειά γρηγορότερα. 

last_thumb1355239523*Εκνευρίζεσαι για οποιονδήποτε λόγο στον χώρο εργασίας σου

Όλα έχουν αρχίσει να γίνονται ενοχλητικά. Οι συνάδελφοι, το αφεντικό, το μηχάνημα του καφέ, ο καιρός, ο υπολογιστής, οι συνεργάτες, ο χρόνος, τα άστρα… Όλα φταίνε για τις αναποδιές, εκτός ίσως από τον κύριο στην πραγματικότητα υπαίτιο: Τον εαυτό μας, που από την υπερβολική πίεση ξεσπά στο περιβάλλον του, ενώ αυτό που θα έπρεπε να κάνει είναι να απομακρυνθεί για λίγο από αυτό: Να πάρει λίγες ημέρες άδεια.

*Έχεις αρχίσει να σκέφτεσαι ζητήματα της δουλειάς σε μόνιμη βάση

Αν ακόμη και στο φαγητό, στο μπάνιο, στον ύπνο μας σκεφτόμαστε διορίες, ισολογισμούς, projects, πρόοδο εργασιών και νοητές checklists με τις οποίες τελικά πέφτουμε για ύπνο, τότε η δουλειά έχει γίνει η ζωή μας, έχει «μολύνει» ακόμη και τις πλέον ιδιωτικές στιγμές μας και ο εγκέφαλος μας χρειάζεται επειγόντως… αποτοξίνωση.

*Έχεις παραμελήσει τον εαυτό σου

Ο δείκτης της ζυγαριάς ανεβοκατεβαίνει συνεχώς, η κάρτα του γυμναστηρίου έχει πιάσει αράχνες, φοράς τα ίδια ρούχα γιατί δεν έχεις προλάβει να βάλεις πλυντήριο και τα πιάτα σωρεύονται στον νεροχύτη γιατί στο σπίτι επιστρέφεις μόνο για λίγες ώρες ύπνο και τίποτα άλλο. Όλα τα παραπάνω είναι σημάδια ότι χρειάζεσαι ένα «reset» στην καθημερινότητά σου και ο καλύτερος τρόπος να «πατήσεις το κουμπί» είναι να κάνεις ένα διάλειμμα, να προλάβεις να σκεφτείς τι πήγε στραβά και να βρεις λίγο χρόνο για να τα… βρεις με τον εαυτό σου. 

*Οποιοδήποτε τηλεφώνημα σε ενοχλεί

img-20120503-00047

Ο κολλητός σου σε καλεί το βραδάκι μετά τη δουλειά κι εσύ με βαριά καρδιά και κατσουφιασμένο ύφος απορρίπτεις την κλήση, σκεπτόμενος «τι θέλει κι αυτός τώρα;». Η μητέρα σου παίρνει να δει τι κάνεις κι εσύ το αφήνεις να χτυπά, γιατί «δεν έχω χρόνο για τέτοια τώρα, θα την πάρω αύριο». Όταν οι κλήσεις εκτός δουλειάς έχουν αρχίσει να σε ενοχλούν όσο αυτές που έχουν σχέση με επαγγελματικές υποχρεώσεις, τότε κάτι δεν πάει καλά με την διάθεσή σου – και γι’ αυτό δεν ευθύνονται οι κλήσεις ανθρώπων που ενδιαφέρονται για σένα, αλλά η πίεση που προκαλεί η δουλειά.

*Ό,τι σου έδινε χαρά μέχρι πρότινος, τώρα σου φαίνεται σαν υποχρέωση

Έχεις ξεχάσει τα χόμπι σου, δραστηριότητες που ως τώρα σου προκαλούσαν ενθουσιασμό, όπως η μπάλα με φίλους ή ένας καφές με τις κολλητές σου είναι πια υποχρεώσεις που τις κάνεις άκεφα και με το ζόρι, κι όλα αυτά επειδή είσαι ήδη υπερβολικά κουρασμένος από την υπόλοιπη ημέρα σου. Το καμπανάκι χτυπά ξανά, και ιδιαίτερα δυνατά: «Διάλειμμα» επειγόντως. 

Πηγή: in2life.gr

Aν νιώθεις πως κουράζεσαι συχνά, τότε συμβουλεύσου και το άρθρο: Σημάδια πως έχεις αρχίσει να μεγαλώνεις

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending