Είναι καθόλα παραδεκτό ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες με τον μεγαλύτερο δείκτη ρατσισμού. Όσον αφορά την κοινωνία αυτό είναι μέρος μιας γενικότερης απαρχαιομένης αντίληψης πως “σαν τους Κυπραίους έν έσιει“, ενώ πρακτικά αυτό αποβαίνει μοιραίο για μεγάλο μέρος του πληθυσμού μιας και η χώρα κατέντησε να είναι πολυεθνική. Να αφήσουμε όμως τα κοινωνιολογικά.
Τι γίνεται στο Πανεπιστήμιο;
Αυτό είναι ένα μείζων θέμα, το οποίο βρίσκει πρόσφορο έδαφος που αλλού; Στην Κύπρο. Τα πράγματα διαφέρουν κατά πολύ στο εξωτερικό. Οι Κύπριοι φοιτητές, και παρελθοντικοί μαθητές, έμαθαν να ζούν σε μια μισή, κατεχόμενη Κύπρο που με τις αντιλήψεις μερικών υιοθέτησαν την αντίληψη ” Η Κύπρος για την Κύπρο“. Ωραίο και παραγωγικό αλλά έλα που στα Πανεπιστήμια της Κύπρου δεν φοιτούν μόνο Κύπριοι;
Καταγράφω πιο κάτω μερικά από τα σημεία/ λόγους που στα Πανεπιστήμια της Κύπρου παρατηρείται τέτοιος ρατσισμός από μέρους των φοιτητών:
1. Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να επιβραβεύεται ένας ξένος φοιτητής, παρά ένας Κύπριος, παρόλο που η απόδοση θεωρείται να είναι η ίδια, γι΄αυτό και πολλοί Κύπριοι καταφεύγουν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν ευκαιρίες επιβράβευσης, όπως αυτό περιέπεσε στην δική μου αντίληψη ως φοιτήτρια.
2. Εξαιτίας του οτι η Κύπρος μοίρασε μια φορά τα θέλω της, αυτό παραπέμπει στην τουρκική εισβολή και σε όποιον άλλο κατακτητή πέρασε από το νησί, δεν μπορεί να νοηθεί οτι θα μοιράζεται μια ζωή τα πάντα. Ειδικότερα το Πανεπιστήμιο με διαφορετικής φυλής άτομα. Θέλει αποκλειστικότητα. Εγωιστικό!
3. Έκτοτε οι Κύπριοι θεωρούν τους εαυτούς τους πολύ πιο έξυπνους από οιονδήποτε άλλον. Αυτό προέρχεται από τις κλειστές οικογένειες που λόγω ανασφάλειας μπας και δεν πετύχουν τα παιδιά τους, τα γαργαλάνε με φρου φρου και αρώματα του τύπου ” Μπράβο γιέ μου, ετσι να τους σκίσεις όλους!”. Υπεροπτικό.
4. Έλλειψη παιδείας. Προσοχή, όχι εκπαίδευσης αν και αυτή είναι υπό εξαφάνιση. Τουλάχιστο έπρεπε να έχουμε ανθρωπιά, σεβασμό και να καλλιεργήσουμε το πνεύμα. Με το που θα δούμε ξένο από την Αφρική θα τον αποκαλέσουμε μαύρο. Αυτός ο ¨μαύρος¨ κατέχει την γνώση πιο πολύ από εσένα και δεν είναι λίγες οι φορές που θα συνεργαστεί και για το δικό σου καλό. Θυμηθείτε το κείμενο, όσοι το ξεχάσατε, ” Αριάγνη” του Στρατή Τσίρκα όπου ο Γιούνες ένας ” βρωμάραπας” κατά τον Ευρωπαίο τότε Έλληνα, έσωσε την κόρη του την Ουρανία ενώ αυτός έπαιζε χαρτιά.
5. Ο υπερβολικός φόβος ότι θα μας κλέψουν οτιδήποτε υπάρχει πάνω μας. Λόγω των εκάστοτε κατακτήσεων από διάφορους εισβολείς και πάλι θεωρούμε τον ευατό μας μέρος των προγονών και τρέφουμε αδικαιολόγητα μερικές φορές αισθήματα μίσους.
6. ” Οι ξένοι κακοποιούν, βιάζουν, κλέβουν, κ.ο.κ.” Ωραία, τι θα λέγατε να ρίξουμε μια ματιά στα αδέσποτα κακοποιημένα σκυλιά του τόπου μας; Κάποιος είχε πει πώς για να μάθεις τον πολιτισμό μιας χώρας, δες πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στα ζώα της.
7. Γιατί να συναγωνίζομαι ή να συνεργάζομαι στο Πανεπιστήμιο με κάποιο, ο οποίος κατά την αντίληψη του Κύπριου θα μου πάρει την δουλειά; Σκέψου πώς εσύ που σπουδάζεις Βιολόγος και μετέπειτα θα αποκτήσεις μεταπτυχιακό τίτλο από το εξωτερικό, δεν καταδέχεσαι να εργαστείς στο θερμοκήπιο της οικογένειας σου για να βγάλετε τα προς το ζειν. Πήρες 8 στο πτυχίο, αλλά μηδέν στον ορθολογισμό αφού εσύ δεν καταδέχεσαι να εργαστείς σε δουλειά που δεν έχει σχέση με αυτό που σπούδασες!
8. Οι Έλληνες δημιούργησαν τους άλλους πολιτισμούς. Πολύ καλό και προγονολατρικό συνάμα. Οι Έλληνες δημιούργησαν ένα λαμπρό πολιτισμό και τον κατέστρεψαν επίσης. Ο εθνικισμός και ο σοβινισμός ακόμη χειρότερα, δεν είναι φρόνιμες έννοιες για ένα Πανεπιστήμιο διεθνούς εμβέλειας. Καιρός να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τους προγόνους μας και να δούμε πώς θα κάνουμε περήφανους τους απογόνους μας!
Τα συμπεράσματα δικά σας. Την επόμενη φορά σκεφτείτε από πού πήρε το όνομα του το νησί μας!
” Συγχωρέστε τον που πιστεύει ότι οι συνήθειες της φυλής του είναι νόμοι του σύμπαντος.” Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω, 1856-1950, Ιρλανδός συγγραφέας, Νόμπελ 1925