fbpx

5 + 1 στρατηγικές βελτίωσης της μνήμης

Σε ένα κόσμο που ο όγκος πληροφοριών που πρέπει να γνωρίζουμε αυξάνεται με το δευτερόλεπτο η μνήμη μας πρέπει να είναι συνέχει σε εγρήγορση. Αυτό που σίγουρα πρέπει να κάνουμε είναι να δίνουμε προσοχή σε αυτά που μας λένε. Δεν είναι όμως πάντα τόσο εύκολο. Ούτε είναι εύκολο να αποθηκεύεις ταυτόχρονα πληροφορίες διαφορετικών θεμάτων από διαφορετικά άτομα. Για αυτό εφαρμόζουμε διάφορες τεχνικές – στρατηγικές βελτίωσης της μνήμης.

“Όσο περισσότερο οργανωμένο είναι το υλικό που κωδικοποιούμε, τόσο καλύτερη είναι η ανάσυρσή του. Το πλαίσιο όπου γίνεται η κωδικοποίηση πληροφοριών έχει ευεργετική επίδραση στην ανάσυρσή τους. Για παράδειγμα, θυμόμαστε καλύτερα γεγονότα από το σχολείο μας (ονόματα συμμαθητών) όταν βρισκόμαστε στο σχολείο, παρά σε κάποιο άλλο χώρο. Το πλαίσιο μπορεί να είναι και συναισθηματικό. Πληροφορίες που έχουμε κωδικοποιήσει όντας χαρούμενοι, είναι πιθανότερο να τις θυμηθούμε όταν βρεθούμε στην ίδια συναισθηματική κατάσταση”.

Για να δούμε λοιπόν ορισμένες στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να θυμάστε πιο εύκολα:

download (2)

1. Eνεργοποίηση όλων των αισθήσεων. Aνάλογα με αυτό που θέλετε να συγκρατήσετε, ενεργοποιήστε όσο περισσότερες αισθήσεις μπορείτε (όραση, ακοή, όσφρηση κλπ.). Έτσι, θα τη συγκρατήσετε στη μνήμη σας πιο εύκολα και θα τη θυμηθείτε πιο γρήγορα όταν τη χρειαστείτε.

download (3)

2. Οργάνωση – Ομαδοποίηση.  Απομνημονεύουμε καλύτερα μία πληροφορία όταν τη συσχετίζουμε με κάποια άλλη που ήδη υπάρχει στη μνήμη μας. Αυτό μπορεί να σημαίνει αριθμούς, γράμματα, κάποιο γεγονός ή/και άτομο.
Επίσης κάποιος μπορεί να συνδυάσει τις πληροφορίες που θέλει να διατηρήσει στη μνήμη του με κάποιες συγκεκριμένες χειρονομίες ή μία αξιοπερίεργη εικόνα. Κάνοντας τη χειρονομία είναι πολύ πιθανόν να ανακαλέσει αυτό που θέλει πιο εύκολα, τη στιγμή που μία ιδιαίτερα περίεργη εικόνα αποτυπωμένη στο μυαλό του ίσως του θυμίσει αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσει με τίποτα.

memory

3. Η πιο εντυπωσιακή μέθοδος βελτίωσης της μνήμης που έχω διαβάσει είναι το λεγόμενο “Παλάτι Μνήμης” (“MethodofLoci“). Σύμφωνα με αυτήν, ένας τρόπος για να θυμάσαι πράγματα είναι να κατασκευάσεις ένα κτίριο -ένα “παλάτι μνήμης”- στη φαντασία σου σε διάφορα “δωμάτια” ή σημεία από το οποίο να τοποθετείς πράγματα που θέλεις να θυμάσαι. Έτσι, όταν θέλεις να ανακαλέσεις κάτι, συνδέοντάς το με το σημείο που το έχεις αποθηκεύσει, το θυμάσαι πιο γρήγορα.

repeat-after-me

4. Επανάληψη. Η επανάληψη βοηθάει τη μνήμη σας. Αναγκάζει κάτι να εντυπωθεί στο μυαλό μας. Όταν κάποιος σας συστήνεται για πρώτη φορά, επαναλάβετε αμέσως το όνομα του πολλές φορές ή όταν σας δίνει το τηλέφωνό του, γράψτε το και επαναλάβετέ το δυνατά. Ακόμα, αν πρέπει να θυμηθείτε κάτι οπωσδήποτε, γράψτε το κάμποσες φορές σε ένα χαρτάκι.

136

 5. Ας πιούμε λίγο αλκοόλ με το βραδινό μας. Επιστήμονες κατέληξαν πως μικρή ποσότητα αλκοόλ υπό απόλυτο έλεγχο στο βραδινό φαγητό, μειώνει σημαντικά τους κινδύνους απώλειας μνήμης, ειδικά το κρασί. Εννοείται πάντα με το μέτρο για να μην καταλήξετε στο σημείο να μη θυμάστε τίποτα.
man-brushing-teeth

6. Ας βουρτσίζουμε τα δόντια πριν κοιμηθούμε χρησιμοποιώντας και οδοντικό νήμα. Τα βακτήρια που κατά τη διάρκεια του ύπνου εισέρχονται μέσω των ούλων στο κυκλοφοριακό σύστημα μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και εγκεφαλικές φλεγμονές, εκείνες που είναι αρμόδιες για την διαγνωστική λειτουργία όπως ιατρικώς διαπιστώθηκε στο New York University.

Περιληπτικά, χρειάζεται πνευματική – ακαδημαϊκή μόρφωση. Βοηθάει πολύ η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας και τα παιχνίδια στρατηγικής όπως το σκάκι. Εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου: λόγω του ότι συνδυάζει τη χρήση πολλών οργάνων του εγκεφάλου. Έντονη κοινωνική ζωή, συναισθηματική ισορροπία, σωματική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή και επαρκή ύπνο, τουλάχιστον 8 ώρες για ενήλικους.

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending