fbpx

Νέοι vs Πολιτική; – Πορίσματα από έρευνα που έκαναν φοιτητές

Νεοι vs Πολιτική;

Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια είναι μια ήπειρος που κρυφοκαίει. Σε πολλές χώρες, οι πολίτες δυσπιστούν απέναντι στο πολιτικό σύστημα και η δημοτικότητα των πολιτικών βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τρανταχτά παραδείγματα της απαξίωσης των πολιτικών αποτελούν τα αποσχιστικά κινήματα σε Σκωτία, Καταλονιά και Βενετία. Προβληματισμένοι από την κατάσταση,  προχωρήσαμε στη διοργάνωση του Νέοι vs Πολιτική 2014. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να διαλευκανθεί η στάση των φοιτητών απέναντι στις φοιτητικές παρατάξεις και στη ΦΕΠΑΝ.

Πορίσματα από έρευνα

Προτού αρχίσει η συζήτηση, παρουσιάστηκε μια σύντομη έρευνα που κάναμε. Φάνηκε ότι ως φοιτητές δεν ενδιαφερόμαστε για την πολιτική δράση των συμφοιτητών μας, καθώς 68% πιστεύουν πως οι παρατάξεις προωθούν τα συμφέροντα του κόμματος τους, και όχι τα δικά μας.  Ένας μεγάλος παράγοντας που προκαλεί αδιαφορία στο 53% είναι η τάση των παρατάξεων στο να τσακώνονται μεταξύ τους. Το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι η ΦΕΠΑΝ δεν μας αντιπροσωπεύει επαρκώς, ενώ το ένα τρίτο δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αρκετά για τη δράση της ΦΕΠΑΝ. Τις παρατάξεις τις πάμε λιγότερο, καθώς το 72% δηλώνει πως δεν είναι ευχαριστημένο μαζί τους, ενώ 7%  δεν γνωρίζει τι κάνουν.

Η θέση των παρατάξεων

Οι παρατάξεις υποστήριξαν ότι η δράση της ΦΕΠΑΝ δεν είναι γνωστή ουτε αναγνωρίζεται απο τους φοιτητές. Επίσης, θεωρούν ότι οι φοιτητές απαξιώνουν υπερβολικά τις παρατάξεις.

Οι θέσεις των φοιτητών

Γενικότερα οι φοιτητές ταυτίζουν τις παρατάξεις με τα κόμματα επειδή ασχολούνται υπέρμετρα με πολιτικά θέματα που δεν αφορούν το πανεπιστήμιο και λόγω του ότι οι  θέσεις των παραταξεων και των κομμάτων είναι πολύ όμοιες. Επίσης, θεωρούν ότι οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για τους νέους και τους βλέπουν ψηφοθηρικά.

Επιπλέον, ενοχλούνται με κάποιες πρακτικές που ακολουθούν οι παρατάξεις  σχετικά με τον τρόπο που αποκτούν τα  προσωπικά δεδομένα των φοιτητών. Παρατηρείται έλλειψη ενημέρωσης/αδιαφάνεια  για τις εκλογές εκπροσώπων των τμημάτων και των εκλογών της ΦΕΠΑΝ. Καθώς η έλλειψη ενημέρωσης αποτρέπει την συμμετοχή ανεξάρτητων φοιτητών και κατά συνέπεια βολεύει τις παρατάξεις, οι φοιτητές θεωρούν την έλλειψη ενημέρωσης σκόπιμη.

Παρατάξεις = κόμματα; Η θέση των παρατάξεων

Οι αντιπρόσωποι υποστήριξαν ότι δεν μεταφέρουν τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων στο πανεπιστήμιο και αποστασιοποιούνται απο τις αποφάσεις των κομμάτων όταν αυτές δεν είναι προς το συμφέρον των φοιτητών.

Το ίδιο υποστήριξαν και για την ΦΕΠΑΝ, καθώς εκεί συζητούνται επι το πλείστον φοιτητικά θέματα. Θεωρούν ότι το έργο της ΦΕΠΑΝ  είναι άγνωστο στους φοιτητές.

Προτεινόμενη δράση για άμβλυνση των προβλημάτων:

Πως να αναλυθεί η αποχή των νέων από τις ευρωεκλογές;

Στο θέμα των ευρωεκλογών, όλοι οι εκπροσώποι συμφώνησαν ότι η αποχή των νέων σημαίνει απάθεια και  επισήμαναν την απαξίωση της πολιτικής απο τους νέους. Αναφέρθηκε ότι το πολιτικό σύστημα της Κύπρου χρειάζεται εξυγίανση αφού τα πολλά σκάνδαλα που έρχονται στη επιφάνεια καταδεικνύουν ένα βαθιά διεφθαρμένο σύστημα.

Ψηφοθηρικές – πελατειακές πρακτικές των παρατάξεων

Στο θέμα της προσέγγισης των φοιτητών οι εκπρόσωποι υποστήριξαν ότι δεν τους βλέπουν ψηφοθηρικά αλλά ως ίσους συμφοιτητές τους.

Συζήτηση για Εκπροσώπηση φοιτητών σε άλλες χώρες

Κατά την διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μιας έρευνας  για τους τρόπους εκπροσώπησης των φοιτητών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι σε αρκετες ευρωπαϊκες χώρες δεν υπάρχουν φοιτητικές παρατάξεις και η αντιπροσώπευση γίνεται απο ανεξάρτητους φοιτητές.  Επίσης, τα φοιτητικά συμβούλια δεν συνδέονται με πολιτικές ιδεολογίες.

Λύσεις:

Οι λύσεις που προτείνουμε εκ μέρους της φοιτητικής κοινότητας είναι η καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των φοιτητών και της ΦΕΠΑΝ. Η ΦΕΠΑΝ θα έπρεπε να προσπαθεί περισσότερο να ενημερώνει τους φοιτητές για τις αποφάσεις της και να προσπαθεί να τους εμπλέκει πιο ενεργά στη δράση της. Επίσης η ΦΕΠΑΝ πρέπει να ενισχύσει την ανεξάρτητη συμμετοχή των φοιτητών στα αντιπροσωπευτικά σώματα και να μειώσει τη γραφειοκρατία για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των φοιτητών.

Οι πολιτικοποιημένοι φοιτητές θα χρειαστεί να κοπιάσουν για να ανακτήσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη των συμφοιτητών τους. Τα αίτια της απώλειας εμπιστοσύνης φαίνεται να είναι βαθιά. Οι φοιτητές βλέπουν εγωϊστικά κίνητρα πίσω από την πολιτική δράση, και η ίδια η πολιτική δράση δεν ικανοποιεί τις ανάγκες τους.

Φυσικά, δεν είναι εύκολο να βρεθούν ολοκληρωμένες λύσεις. Σίγουρα δεν μπορούν να βρεθούν από τη μια μέρα στην άλλη και σίγουρα οι διοργανωτές δεν είμαστε οι αρμόδιοι να τους προτείνουμε. Οι λύσεις μπορούν να προκύψουν μέσα από μια συλλογική, ειλικρινή συζήτηση εντός της φοιτητικής κοινότητας.

Απευθύνουμε πρόσκληση προς τη φοιτητική κοινότητα να αγκαλιάσει την επόμενη μας εκδήλωση, Νέοι vs Πολιτική 2015, στην οποία θα κληθούν να προτείνουν λύσεις στα προβλήματα των φοιτητών.

*Φίλιππος Παναγιώτου εκ μέρους του Ομίλου Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Κριτικής

*Κυριακή Ρούσου εκ μέρους του Ομίλου Ευρωπαϊκών Θεμάτων

Το συγκεκριμένο άρθρο είναι από πορίσματα σχετικής εκδήλωσης και έρευνας εξού και το κάλεσμα για τη εκδήλωση του Νέοι VS Πολιτική 2015.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending