«Η ωραιότερη περίοδος της ζωής μου» θα ακούσεις χαρακτηριστικά από πολλούς να αναφέρουν νοσταλγικά, εννοώντας βέβαια τη φοιτητική τους ζωή. Όσο και αν είναιτο άγχος και οι υποχρεώσεις για μαθήματα, εργασίες και εξετάσεις, όλα αυτά θα περάσουν και απομένει πάντα μια γλυκιά αίσθηση από τις φοιτητικές στιγμές, φτάνει να υπάρχει μια δόση αισιοδοξίας. Τι είναι αυτό όμως που κάνει τη συνταγή τόσο επιτυχημένη;
Τι άλλο από την καθημερινότητα των φοιτητών, την οποία πολλοί ζηλεύουν.
Μία typical ημέρα του Κύπριου φοιτητή/τριaς.
Πρωί:
Ό,τι πιο μισητό για ένα φοιτητή αποτελεί το πρωινό ξύπνημα, αφού το προηγούμενο βράδυ ξενύχτησε, είτε λόγω εργασιών και μελέτης είτε λόγω παρέας – διασκέδασης.
Φοιτητές: Το ξυπνητήρι χτυπάει 15 λεπτά πριν από το μάθημα και δεν αργεί να έρθει το snooze.Η αργοπορία είναι δεδομένη. Σηκώνεται. Φοράει ό,τι βρει. Παίρνει κλειδιά, λεφτά και φυσικά χαρτιά της πιλόττας και φεύγει. Φτάνει στο πάρκινγκ, αρχίζει να εκνευρίζεται γιατί δεν βρίσκει και θα αναγκαστεί να αφήσει και πάλι το αυτοκίνητο του στη «χωράφα» , η οποία απέχει 10 λεπτά με τα πόδια από την τάξη που έχει μάθημα. Τι και αν είναι αργοπορημένος, θα περάσει από την καφετέρια να παραγγείλει φραπέ. Μπαίνοντας στην τάξη συνειδητοποιεί ότι ξέχασε να φέρει pad και στυλό, οπόταν εντοπίζει την πιο συγυρισμένη συμφοιτήτρια του και δανείζεται. Εννοείται ότι απ’ όσα λέει ο καθηγητής τα μισά ακούει.
Φοιτήτρια: Το ξυπνητήρι χτυπάει μιαώρα πριν από το μάθημα. Προτού σηκωθεί από το κρεβάτι θα μπει Facebook, έπειτα θα προγευματίσει και μετά θα ακολουθήσει ένα δεκαπεντάλεπτο searching μέχρι να βρει τι θα φορέσει από τα αμέτρητα ρούχα της και πως θα τα συνδυάσει, αφού πρώτα καταλήξει ότι πρέπει να πάει καταστήματα γιατί δεν έχει ρούχα. Θα συνεχίσει με το μακιγιάζ και το χτένισμα των μαλλιών. Αφού ετοιμάσει τη τσάντα της με όλα τα απαραίτητα για τη μέρα, φτιάχνει καφέ και φεύγει. Λογικά, φτάνει κανένα πεντάλεπτο νωρίτερα από τον καθηγητή και περιμένει. Καθώς μιλά ο καθηγητής θα παίρνει σημειώσεις με συχνά breaks για να διαβάσει τα νέα του Facebook, μπας και περάσει η ώρα.
Μεσημέρι:
Πού αλλού θα περάσει ο φοιτητής το μεσημέρι του; Στην καφετέρια, την οποία τιμάει συχνά. Τα διαλείμματα είναι απαραίτητα βέβαια αλλά και η ψυχαγωγία.
Φοιτητής: Το μόνο άγχος της στιγμής είναι αν θα βρεθεί 4ος για πιλόττα. Αν βρεθεί καλός, διαφορετικά ξεκινάνε οι συζητήσεις για ποδόσφαιρο, στοιχήματα, γυμναστήρια κλπ. Πιθανότατα, τιμήσει και σήμερα τα σάντουιτς της καφετέριας. Αν υπάρχει άλλο μάθημα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην πάει είτε λόγω πιλόττας είτε λόγω κούρασης. Διαφορετικά πάλι θα καθίσει καφετέρια μέχρι…
Φοιτήτριες: Η φοιτήτρια από την άλλη, με το τέλος του μαθήματος θα επισκεφθεί τα toilets , γιατί η εμφάνιση είναι πάνω από όλα. Ακολούθως, θα πάρει σαλάτα από την καφετέρια λόγω διατροφής και μετά θα παίξει μπιρίμπα με τις φίλες της.
Ταυτόχρονα, ανεβαίνουν οι selfies στο Facebook και γίνονται αναλυτικές συζητήσεις μεγάλης χρονικής διάρκειας, περί διάφορων θεμάτων. Βέβαια, στη συνάντηση με συμφοιτήτριες αποκλείεται να λείπει η εξής κουβέντα : «Αγάπη μα πόθεν το εγόρασες τούτο; Εν τέλειο!!»
Απόγευμα:
Μετά το μάθημα ή την καφετέρια:
Φοιτητής: Πηγαίνει σπίτι για ελάχιστη ξεκούραση και ακολουθεί επίσκεψη στο γυμναστήριο ή futsal.
Φοιτήτρια: Πηγαίνει καταστήματα για ανανέωση γκαρνταρόμπας.
Βράδυ:
Υπάρχουν 2 ενδεχόμενα ανάλογα με τις περιστάσεις. Ή θα ακολουθήσει διάβασμα, πιθανότερο στα labs του πανεπιστημίου ή έξοδος με την παρέα. Εάν πρόκειται για το πρώτο, περισσότερος χρόνος ξοδεύεται στο Facebook. Συνήθως συμβαίνει το δεύτερο.
Φοιτητής: Οι επιλογές είναι πολλές. Ωστόσο, αν διεξάγεται ποδοσφαιρικός αγώνας περιορίζονται σε χαλαρή καφετέρια της πόλης ή σε σπίτι με μπίρες για παρακολούθηση του αγώνα. Διαφορετικά, θα καταλήξει ή για καφέ με φίλους ή σε σπίτι για βιντεοπαιχνίδια.
Φοιτήτρια: Θα αφιερώσει χρόνο στο Facebook και αν υπάρχει ποδοσφαιρικός αγώνας ίσως εκνευριστεί. Όπως και να έχει, ο καφές για συνάντηση με φίλες/ους είναι απαραίτητος είτε σε σπίτι είτε σε καφετέρια.
Μεσάνυχτα:
Φοιτητής – Φοιτήτρια: Εάν υπάρχει φοιτητικό event θα το ακολουθήσει διασκεδάζοντας μέχρι αργά σε διάφoρα μπαράκια και κλαμπ της πόλης. Τα checks – in είναι απαραίτητα. Πριν όμως πάει για ύπνο, η βραδιά έχει συνέχεια με φαγητό σε καθιερωμένα στέκια. Πηγαίνοντας για ύπνο θα θυμηθεί τις υποχρεώσεις του, τις οποίες ανέβαλε για ακόμη μια μέρα.
Και κάπως έτσι ολοκληρώνεται μια μέρα την όποια νοσταλγούν οι απόφοιτοι και ονειρεύονται οι μικρότεροι.
Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι όπως πάντα, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.