fbpx

Κουβέντες του καφενέ: Πόσο κοινωνικά είναι τα social media; [βίντεο]

Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να κοιτάζει το Facebook, πριν ακόμη πιει καφέ; Ή να ρίχνει μια τελευταία ματιά στo twitter πριν πέσει για ύπνο; Και βάζω στοίχημα πως το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις πας για καφέ είναι να ρωτήσεις τον κωδικό του wi-fi. Δεν κατηγορεί κανείς κανέναν, εξάλλου κι εγώ από προσωπική πείρα μιλάω.

Coffee or Chatting?

Obsession Vs Relaxation

 

 

 

 

 

 

Σε κάθε άνθρωπο αντιστοιχεί και ένα laptop, smartphone ή tablet! Παντού μας συνοδεύει μια οθόνη. Στη δουλειά, στο σπίτι, στο δρόμο… Με φίλους, με συνεργάτες, με συγγενείς. Μου ‘χει τύχει, χωρίς πλάκα, άνθρωποι να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και να μη μιλάνε καν.

Ακριβής αποτύπωση αυτού έγινε μέσω της σειράς φωτογραφιών του Baby cakes Romero, την οποία εύστοχα ονόμασε «Ο θάνατος της συνομιλίας». Πραγματικά, αν τους έπαιρνα εκείνη τη στιγμή το κινητό απ’ τα χέρια, τι θα έκαναν;

Έχουν περάσει περίπου 8 χρόνια από το πρώτο ντου του facebook, για να μην πάω πιο πίσω στα πρώτα social networks (myspace και hi5). Το ερώτημα είναι μεν απλό, η απάντηση όμως όχι και τόσο. Πόσο κοινωνικά είναι τελικά τα social media;

Πόσο κοινωνικά είναι τα social media;

Για να πάρουμε απαντήσεις έπρεπε να επιστρατεύσουμε τους ειδικούς. Ως εκ τούτου, προσκαλέσαμε να πιουν μαζί μας στο Γρανάζι τους Νεκτάριο Παρτασίδη (Αναπληρωτής Πρόεδρος Συνδέσμου Κοινωνιολόγων Κύπρου) και Μάριο Λαζάρου Κλούνι (Digital Marketeer), από τους οποίους ζητήσαμε να μας λύσουν τις -πολλές- απορίες.

Και επειδή κατά την διάρκεια της συζήτησης ειπώθηκαν αρκετές άγνωστες λέξεις, ο Νεκτάριος μας έλυσε όλες μας τι απορίες, βοηθώντας μας να δημιουργήσουμε το γλωσσάρι της ψηφιακής εποχής, πιστεύω θα το βρείς ενδιαφέρον και χρήσιμο:

Ίσως σε ενδιαφέρει: Γιατί τόση κακία στο Internet;

Ψηφιακός μετανάστης:

kouventes_socialmedia2Το άτομο το οποίο έχει γεννηθεί σε προγενέστερο στάδιο της ψηφιακής εποχής. Εξ ορισμού, το άτομο αυτό είναι αναγκασμένο να εκπαιδευτεί πάνω σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας.

Ψηφιακός ιθαγενής:

Το άτομο το οποίο έχει γεννηθεί εντός της ψηφιακής εποχής (1985 και μετά, αφού ανακαλύφθηκε το τρανζίστορ). Είναι «αυτοδίδακτοί» σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας.

Ψηφιακός έποικος:
Το άτομο το οποίο δεν είχε γνώσεις όσον αφορά την ψηφιακή τεχνολογία και που αναγκάζεται να αποκτήσει για να κινείται στο πλαίσιο της εποχής. Είναι αρκετά πιο ηλικιωμένος από τον ψηφιακό μετανάστη.

kouventes_socialmedia3

Ψηφιακό χάσμα:
Συνήθως αναφέρεται στην απόσταση που δημιουργείται μεταξύ νεότερων και παλαιότερων γενιών λόγω τεχνολογικού (αν)αλφαβητισμού.

Τεχνολογικά αναλφάβητος:
Το άτομο που δεν είναι καταρτισμένο σε θέματα τεχνολογίας, πληροφορίας και τηλεπικοινωνιών.

Τεχνοπολιτισμός:
Το σύνολο των δραστηριοτήτων που περιστρέφονται γύρω από θέματα αλληλένδετα με την τεχνολογία και τον πολιτισμό.

Πηγή: city.sigmalive.com

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending