fbpx

Ο πίθηκος μέσα στο μυαλό σου

Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί σκέφτεσαι, νιώθεις και κάνεις πράγματα παράλογα; Πολλές φορές μπορεί και να μην αναγνωρίζεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Γιατί για παράδειγμα τρέμει ολόκληρο σου το σώμα όταν πρέπει να κάνεις μια απλή παρουσίαση ή γιατί νευριάζεις όταν κάποιος απλά διαφωνεί μαζί σου;

Fear-of-Public-Speaking-AOM-400

Η αλήθεια είναι ότι όλοι άνθρωποι είμαστε, λίγο-πολύ, παράλογοι. Αυτό γιατί αρκετές φορές χρησιμοποιούμε τα ζωικά μας ένστικτα παρά την ανθρώπινη λογική. Ο Steve Peters, στο βιβλίο του “The Chimp Paradox”, εξηγεί πως στο μυαλό μας κατοικούν τρεις ξεχωριστές οντότητες: ο πίθηκος, ο άνθρωπος και ο υπολογιστής.

 

Ο «πίθηκος» εκφράζει τα συναισθήματα μας. Βγάζει συμπεράσματα μόνος του χωρίς περίσκεψη, γίνεται παρανοïκός και συμπεριφέρεται καταστροφικά και παράλογα. Καθοδηγείται από το ένστικτο της επιβίωσης και της αναπαραγωγής και είναι η αιτία του θυμού και της θλίψης. Πιστεύει ότι ακόμη ζει στην ζούγκλα. Όταν είναι αντιμέτωπος με απειλή αντιδρά με μάχη, φυγή ή πάγωμα. Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο όταν νιώθει ευάλωτος, αφού είναι ανασφαλής.

centre_image_archived_116

Ο «άνθρωπος» είναι λογικός, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αναλύει τα δεδομένα και έχει ισορροπημένη κρίση. Καθοδηγείται από την αυτό-πραγμάτωση και αναλύοντας τα δεδομένα καθιερώνει την αλήθεια. Αναζητεί την ικανοποίηση στην ζωή και να βοηθάει τον κόσμο γύρω του.

1-logical-thinking

Ο «υπολογιστής» ξεκινά ως ένα άδειο σκληρό δίσκο και συλλέγει τις εμπειρίες μας για να γίνει πηγή αναφοράς από το οποίο μπορεί ο «πίθηκος» και ο «άνθρωπος» να εξαντλεί πληροφορίες. Αποθηκεύει αξίες και πεποιθήσεις, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι θετικές και κάποιες αρνητικές. Οι αξίες είναι σημαντικές, δεδομένου ότι θα είναι ένας οδηγός για τον «πίθηκο».

brain-computer-alsno-lead-art

 

Το θέμα όμως είναι ότι ο «πίθηκος» είναι πάντα πιο ισχυρός και μπορεί να πάρει τον έλεγχο των ενεργειών σας, καθιστώντας σε παράλογο, συναισθηματικό και εκτός ελέγχου σε βαθμό που θα το μετανιώσετε αργότερα. Έτσι, πρέπει να αναπτύξετε στρατηγικές για να διαχειριστείτε τον «πίθηκο» σας, για να μπορείτε να συμπεριφέρεστε λογικά όταν αντιδρά. Έτσι, η πρόκληση είναι να αναγνωρίσετε την ύπαρξη του, να τον διαχειριστείτε και να διασφαλίσετε ότι δεν θα προκαλέσει χάος. Οι άνθρωποι που δεν καταφέρνουν να επιβάλλονται στον πίθηκο τους αρχικά κατηγορούν τους άλλους για τα πάντα, μετά ρίχνουν ευθύνες στις συνθήκες της ζωής και μετά τα βάζουν και με τον εαυτό τους και αυτοτιμωρούνται.

 

Ένας εύκολος τρόπος για να ελέγξετε αν σας ελέγχει ο «πίθηκος» σας είναι να ρωτήσετε τον εαυτό σας: «Θέλω να συμπεριφέρομαι με αυτόν τον τρόπο;». Αν ΟΧΙ τότε ο πίθηκος κρατά το τιμόνι του οδηγού. Θυμήσου ότι στο μυαλό σου όλες οι πληροφορίες πηγαίνουν πάντα στον πίθηκο πρώτα.

Chimpanzee flexing muscles

Για να διαχειριστείτε τον πίθηκο σας χρησιμοποιήστε δεδομένα, την αλήθεια και την λογική για να τον κατευνάσετε. Είναι σαν μωρό, χρειάζεται επαίνους και αναγνώριση συνεχώς. Εκπαιδεύστε τον πίθηκο σε ελεγχόμενο περιβάλλον και μιλήστε ένας εναντίον ενός. Προσπαθήστε να δώσετε στον πίθηκο το δικό του χώρο. Μόλις τον ησυχάσετε, θα ησυχάσετε και εσείς.

envious-chimp

Άλλο πολύ σημαντικό εργαλείο για να αποκτήσετε τον έλεγχο πάνω στα ένστικτα σας είναι να σκεφτείτε καλά και να γράψετε κάτω τα όνειρα σας και τους μεγάλους στόχους στη ζωή σας. Δίνοντας κατεύθυνση στις σκέψεις σας δεν αφήνει περιθώριο να περιπλανιέται το μυαλό σας άσκοπο σε μονοπάτια που δεν επιθυμείτε να μπαίνει.

the-dream

Η ουσία αυτής της θεωρίας είναι να αντιληφθείς ότι δεν ευθύνεσαι εξολοκλήρου για τον τρόπο που σκέφτεσαι, αλλά ευθύνεσαι απόλυτα για τις πράξεις σου. Αν γνωρίζεις πως δουλεύει το μυαλό σου θα μπορείς μόνος/η σου να λύσεις τα προβλήματα που μέχρι τώρα σου περιόριζαν την ευτυχία σου και να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

 

Αν νιώθετε έντονα ότι ο πίθηκος σας εξουσιάζει την ζωή σας, συστείνω να διαβάσετε το βιβλίο:

The Chimp Paradox

Book-The-Mind-Magement-Program-Steve-Peters

 

 

 

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending