fbpx

Αλλαγή κατεύθυνσης για πραγματική οικονομική ανάκαμψη!

Τολμηρές προτάσεις από τον οικονομολόγο Κ.Κυαμίδη

Η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, μπορεί να αντιμετωπιστεί φτάνει να  γίνει αλλαγή κατεύθυνσης , υποστήριξε ο οικονομολόγος   Κωνσταντίνος Κυαμίδης, σε διάλεξη του στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, με τίτλο, «Κύπρος-Ελλάδα: η οικονομική κρίση και οι συνέπειες. Το Ευρώ, το  Παράλληλο  Ευρώ  και το Εθνικό Νόμισμα».

Ο κ. Κυαμίδης, ανέλυσε τη σημασία και το βάθος της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα ,δίνοντας  ιδιαίτερη έμφαση στα  όσα συνέβησαν   στον τραπεζικό  κυρίως τομέα με  τις προεκτάσεις  τους στην πραγματική οικονομία. Ανέλυσε τις   συνέπειες  από την συνεχιζόμενη  παραμονή των δύο χωρών  στην ευρωζώνη, αναφέρθηκε στην ύπαρξη παράλληλου ευρώ , όπως το αποκάλεσε  και στην προοπτική υιοθέτησης εθνικού νομίσματος( λίρα-δραχμή).

«Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι η ανεργία , η  οποία αυξάνεται , είπε, επισημαίνοντας  πως  αυτό το «επιλέξαμε εμείς με την πολιτική που εφαρμόσαμε». Τόνισε , πως αντί να επιβληθούν μέτρα λιτότητας, όπως  μείωση  των μισθών, των  συντάξεων, των ωφελημάτων,  με παράλληλη  αύξηση των φόρων, που οδήγησαν  τους   πολίτες στο  να μην έχουν  αγοραστική δύναμη, έπρεπε η Κύπρος να επανέλθει στο παλιό  της νόμισμα,   και να το υποτιμήσει  μέσα σε μία νύχτα, ώστε να αποφευχθούν  πιθανοί κλυδωνισμοί. Αυτός θα ήταν ένας καλός τρόπος ώστε να μη χάσουν τη δουλειά τους  περισσότεροι άνθρωποι.

Η έλλειψη ρευστότητας,  κατά τον  ομιλητή, συνδέεται με το  γεγονός, ότι  η Κύπρος δεν έχει δική της Κεντρική Τράπεζα, που να εκτυπώσει δικό της νόμισμα όταν  το απαιτούν οι περιστάσεις . Οι Τράπεζες της  αδυνατούν  να δανείσουν με αποτέλεσμα  οι καταθέσεις να είναι  σχεδόν ανύπαρκτες.

«Όταν οι Τράπεζες στην Ελλάδα και την Κύπρο άρχισαν να δίνουν σε ευρώ καταθετικά επιτόκια πάνω από  4% , ενώ οι κύριες Τράπεζες στην Ευρώπη έδιναν 1%,  ήταν φανερό πως υπήρχε πρόβλημα. Πρόσφεραν υψηλούς τόκους στις καταθέσεις για να μπορέσουν να επιζήσουν. Με αυτό τον τρόπο όμως,  δημιουργήθηκε  παρατραπεζικό σύστημα . Η Κύπρος σήμερα έχει το λεγόμενο παράλληλο ευρώ  λόγω των συναλλαγματικών περιορισμών,   ενώ  η Ελλάδα το λεγόμενο αδύνατο ευρώ, με χρέος που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί», είπε.

Ο κ. Κυαμίδης  ανέφερε πως το τεράστιο εξωτερικό χρέος της Ελλάδας κρατά  πίσω την ανάπτυξη  καθώς  οι θυσίες του λαού   εξυπηρετούν  μονάχα το χρέος. Δεν εκτελούνται   έργα που θα δώσουν δουλειά στον κόσμο. Το χρέος 185%  προς το ΑΕΠ είναι αδύνατο να αποπληρωθεί. « Όταν  δεν  υπάρχουν  δουλειά και εισόδημα, πως θα αντιμετωπισθεί αυτό  το χρέος;», αναρωτήθηκε.

Ο κ. Κυαμίδης εξέφρασε την άποψη πως η Κύπρος από το 2013  βρίσκεται στην ουσία εκτός ευρωζώνης . «Μας αποκαλούν το παράλληλο ευρώ, τόνισε,  «αφού εφαρμόζονται συναλλαγματικοί  περιορισμοί. Κάτι που δεν προβλέπεται στην Ευρωζώνη. Παράλληλα η Ελλάδα  βρίσκεται σε κατάσταση  αδύνατου ευρώ, γιατί εκεί , το πραγματικό κόστος του νομίσματος  δεν είναι αυτό της ευρωζώνης.». Είπε επίσης πως η Ελλάδα δανείσθηκε 227 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά από αυτά τα χρήματα  μόλις  το 11% πήγε για τις ανάγκες του κράτους( μισθοί), το 16%  για πληρωμή των τόκων και τα υπόλοιπα επιστράφηκαν στους δανειστές με διάφορους τρόπους. Η χώρα δεν κέρδισε.

Ο ομιλητής  τάχθηκε υπέρ αυτού που προτάθηκε στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια (Σόϊμπλε προς Βενιζέλο), δηλαδή  να παραμείνει  η χώρα  στην ΕΕ,  αλλά με την δραχμή. Παράλληλα  να δεχθεί πρόσθετη βοήθεια από τους εταίρους της στην ΕΕ. Η ιδέα ήταν να γίνει αναδιοργάνωση στις δομές του  κράτους για μια χρονική περίοδο έχοντας  το  εθνικό της νόμισμα (δραχμή), αλλά  εφαρμόζοντας  τη σωστή οικονομική πολιτική  που θα της επιτρέψει να επανέλθει αργότερα στην Ευρωζώνη. Στόχος να  μπουν  στην οικονομία όσα χρήματα χρειάζονται για την  ανάπτυξη. « Με κρατικά έργα – αντί να επιβληθούν  φόροι-  χωρίς δανεισμό, με απ ευθείας πληρωμές προς τους πολίτες,  με αποπληρωμή των δανείων,  του κράτους και των πολιτών, καθώς  και  με τη σύναψη δανείων μέσω των τραπεζών» είπε.

«Η πολιτική που μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση πρέπει να αποσκοπεί στο να βελτιωθεί  το επίπεδο της ζωής του πολίτη,  όχι να το χειροτερέψει, όπως έχει  συμβεί  στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η αναδιοργάνωση  των θεσμών  είναι απαραίτητη, ώστε να δοθεί  η ευκαιρία στους εργαζόμενους  να αμειφθούν ανάλογα  με την απόδοση τους. Οι χώρες μας, που αναγκαστικά οδηγούνται εκτός ευρωζώνης, θα θυμούνται σε ποια κατάσταση βρίσκονταν , όταν είχαν το εθνικό τους νόμισμα και την δική τους οικονομική πολιτική. Εδώ στην Κύπρο, είχαμε συναλλαγματικούς περιορισμούς , γιατί  θέλαμε  να  προστατεύσουμε  το νόμισμα μας αναπτύσσοντας παράλληλα  την οικονομία μας. Τώρα υποφέρουμε από τους περιορισμούς, αλλά ποιό νόμισμα προστατεύουμε;»  αναρωτήθηκε, καταλήγοντας πως στην περίπτωση που μειωθεί   σημαντικά ο τουρισμός- κύρια πηγή εσόδων του κράτους- η Κύπρος θα αντιμετωπίσει επιπρόσθετο πρόβλημα. Γιατί θα ελαττωθούν τα έσοδα, ενώ τα  χρέη θα τρέχουν.  Το δάνειο που έχει δοθεί  θα πρέπει να αποπληρωθεί. Η ευρωζώνη  δεν θα πάψει να έχει τις  απαιτήσεις της, όποια και αν είναι η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο.

Στη συνέχεια υποβλήθηκαν ερωτήσεις από το κοινό. Την εκδήλωση οργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,800FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending