fbpx

Εντυπωσίασε η διάλεξη του Βασίλη Βασιλειάδη στο Alexander College/University of the West of England

Συνεπήρε το κοινό ο Βασίλης Βασιλειάδης, με τη δεύτερη διάλεξή του στο Alexander College/University of the West of England, με θέμα «Ετεροτοπίες – Μια θεωρία του Μισέλ Φουκώ». Τη διάλεξη οργάνωσε ο Υπεύθυνος Καθηγητής του κλάδου MA Design του University of the West of England, Παναγιώτης Βούλγαρης .

Στην κατάμεστη αίθουσα, ο Βασίλης Βασιλειάδης, ανέπτυξε τη θεωρία του Μισέλ Φουκώ για τις Ετεροτοπίες, αφήνοντας για ακόμα μια φορά το κοινό, έκπληκτο. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν άνθρωποι κάθε ηλικίας και επαγγέλματος, φοιτητές, αλλά και εικαστικοί και φιλότεχνα άτομα.

Ο ομιλητής με παραστατικό τρόπο και γλαφυρό ύφος, αναφέρθηκε στις Αρχές της Ετεροτοπίας, αφήνοντας το κοινό στο τέλος της διάλεξης να εκφράσει τις απορίες του μέσα από το διάλογο που αναπτύχθηκε.

Σκοπός του εκπαιδευτικού ιδρύματος είναι να παρουσιάζει στο κοινό της πόλης του αξιόλογους ομιλητές, οι οποίοι μεταφέρουν στο κοινό γνώσεις, εμπειρίες, ενίοτε και προβληματισμούς.

H επόμενη διάλεξη του Βασίλη Βασιλειάδη στο Alexander College/University of the West of England, θα γίνει την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015, στις 7:00μμ, με θέμα «Σύντομη εισαγωγή στην Αλχημεία και η μελαγχολία του Durer».

Στις 25 Φεβρουαρίου, στις 7:00μμ, με θέμα «Giotto Di Bundone, ο βοσκός που πέρασε το κατώφλι του Μεσαίωνα»

Οι διαλέξεις γίνονται στην ελληνική γλώσσα.

 

«Οι ετεροτοπίες υπάρχουν διαχρονικά σε κάθε κοινωνία, αλλάζουν οι άνθρωποι που υπάρχουν σ’ αυτές, αλλά οι ετεροτοπίες παραμένουν οι ίδιες. Η πρώτη Αρχή είναι ότι πιθανόν δεν υπάρχει καμία κουλτούρα στον κόσμο η οποία να μη δημιουργεί ετεροτοπίες. Αυτό αποτελεί σταθερά κάθε ανθρώπινης ομάδας. Ετεροτοπία είναι οι φυλακές, η κλινική, ένα νεκροταφείο, το μοτέλ και ο κήπος. Ετεροτοπία μπορεί να είναι μία γιορτή, ένα πανηγύρι, το ταξίδι του μέλιτος, η διατάραξη της τάξης.  Η ετεροτοπία, μία έννοια που εισήγαγε ο Φουκώ και αποδείχθηκε ιδιαίτερα γόνιμη σε ότι αφορά τη θεωρητική συζήτηση για το χώρο, αποτέλεσε στοιχείο της θεωρητικής επεξεργασίας αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, γεωγράφων και φιλοσόφων στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν τη χωρική διάσταση των σύγχρονων κοινωνικών φαινομένων».

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending