fbpx

Έκθεση Σπουδών 2015: Ιταλία, ιδανική χώρα για Σπουδές

Μια φορά και ένα καιρό, μέσα από τις πολύχρωμες σκέψεις του δωματίου και μέσα από τις ενδόψυχες διαμάχες ένα κορίτσι 16 χρόνων αποφάσιζε το μέλλον του!

Ιατρική, φαρμακευτική, νομική, ιστορία της τέχνης, ζωγραφική, υποθαλάσσια μηχανολογία, χημική μηχανολογία… τι άραγε και πού; Το μυαλό δεν μπορούσε να πάει πέρα από δύο τρεις συνήθεις  προορισμούς…

Οι επιλογές περιορισμένες…

Ενώ περνούσαν οι μέρες και όλα στριφογύριζαν στο μυαλό του κοριτσιού, στις ειδήσεις των 8:30 αναφερθήκαν σε ένα Κύπριο Αρχιτέκτονα που σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου και στην λαμπρή του σταδιοδρομία.

Η περιέργεια του κοριτσιού παρακινήθηκε σε σημείο που άρχισε να σκέφτεται το ενδεχόμενο να σπουδάσει στην Ιταλία.  Άρχισε να ψάχνει πληροφορίες από τις λιγοστές πηγές που είχε στη διάθεση της.  Μετά από αρκετό ψάξιμο κατέληξε ότι η Ιταλία δεν υστερεί σε τίποτα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, απεναντίας υπερτερεί σε αρκετούς παράγοντες.

Σε ένα άψυχο χαρτί και με τρεμουλιασμένη καρδιά το κορίτσι άρχισε να γράφει τα θετικά και τα αρνητικά της χώρας αυτής για να μπορεί να τεκμηριώσει την απόφαση της στους γονείς της! Άρχισε να φοβάται την απόσταση και το γεγονός ότι δεν θα έβλεπε συχνά τα αγαπημένα της πρόσωπα εφόσον στην δεκαετία του ’90 τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν πανάκριβα, καθώς  επίσης ότι αρχικά θα ήταν ξένη σε μία ξένη χώρα. Το μόνο μέσω επικοινωνίας: οι χειρόγραφες επιστολές και το καθιερωμένο τηλεφώνημα κάθε δεκαπέντε μέρες από τον τηλεφωνικό θάλαμο.  Όμως η δίψα της για γνώση και ευημερία της έδωσαν τη δύναμη να αγκαλιάσει με θάρρος και τόλμη όλα τα θετικά.

Στο εφηβικό της μυαλό δεν χωρούσε το γεγονός ότι  μια χώρα σαν την Ιταλία έχει πολύ ψηλό πανεπιστημιακό και πολιτιστικό επίπεδο. Ο κάθε ξένος φοιτητής έχει τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με τον ιταλό πολίτη, εύκολη πρόσβαση στα πανεπιστήμια στον κλάδο της αρεσκείας του, χωρίς δίδακτρα και με μειωμένα τέλη εγγραφής (ανάλογα με οικογενειακά κριτήρια), ιατρική περίθαλψη, υποτροφίες.

Ενθουσιασμένη για το επίτευγμα της έτρεξε στην μητέρα της για να της αναφωνήσει την μεγάλη της απόφαση, τις  σπουδές της στην Ιταλία. Μετά από δύο χρόνια αναμονής, το όνειρο άρχιζε.

Το κορίτσι έζησε την θαυμάσια εμπειρία των σπουδών σε μια όμορφη χώρα που η κάθε της γωνιά είναι ένα υπαίθριο μουσείο. Το ευνοϊκό της κλίμα και οι υπέροχες μακαρονάδες της καθώς και ο φιλόξενος κόσμος της σε κάνουν να θες να  ζήσεις όλη σου τη ζωή εκεί… Το κορίτσι καθ’όλη την διάρκεια των σπουδών του επισκέφθηκε την «Χώρα των Θαυμάτων» (Βενετία), την Αιώνια Πόλη (Ρώμη), τη γραφική πόλη των τριών κυριοτέρων λογοτεχνών του κόσμου, Dante, Petrarca και Boccaccio (Φλωρεντία), την πόλη του ποδηλάτου (Ferrara), την πόλη της σοκολάτας (Perugia), τις πόλεις όπου έζησαν και δούλεψαν οι σημαντικότεροι ζωγράφοι και γλύπτες της Αναγέννησης.

Η Ιταλία, η χώρα των 100 πόλεων, άφησε άφωνο το κορίτσι από το μεγαλείο της. Το κορίτσι σπούδασε στην πόλη των πύργων, της στοάς και του βασιλιά των tortellini. Εκεί γνώρισε την ιταλική κουλτούρα, την θεσπέσια αυθεντική ιταλική κουζίνα — μέσα από τον κόσμο που την περιτριγύριζε, φίλους και γνωστούς – καθώς και τον έρωτα της ζωής της.

Το ευτυχές τέλος της ιστορίας αυτής είναι ότι το τότε κορίτσι, τώρα πια ολοκληρωμένη γυναίκα, θα έκανε ξανά και ξανά την ίδια επιλογή!

Ευαγγελία Πολυκάρπου Porrazzo

Σύμβουλος Σπουδών Ιταλίας

Πρόεδρος AEDE Κύπρου

 

Περισσότερες Πληροφορίες: Διεθνής Έκθεση Σπουδών @ Κρατική Έκθεση Κύπρου

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending