fbpx

CUT: Φοιτητές του ΤΕΠΑΚ δημιουργούν ψηφιακές εφαρμογές για το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο και τον Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού

Τέσσερις ψηφιακές εφαρμογές που σχεδιάστηκαν για να εμπλουτίσουν την εμπειρία των επισκεπτών του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου και του Ζωολογικού Κήπου Λεμεσού παρουσιάστηκαν αυτές τις μέρες από τους φοιτητές-δημιουργούς τους στο πλαίσιο ειδικών μαθημάτων στα Διαδραστικά Πολυμέσα του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ. Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και υπό την καθοδήγηση του ερευνητή Φερνάντο Λοϊζίδη, οι φοιτητές συνδύασαν την ψυχαγωγία με την πρόσβαση στην πληροφορία και την απόκτηση γνώσης και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους θα προσδώσει νέες ενδιαφέρουσες διαστάσεις στις επισκέψεις μαθητών και ενηλίκων στους δυο χώρους. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι μια από τις εφαρμογές προσφέρει πρόσβαση στις πληροφορίες και σε άτομα με ακουστική αναπηρία.

Η πρώτη εκπαιδευτική εφαρμογή αφορά στο δωμάτιο της Χρυσής Εποχής της Λεμεσού του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου και απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ιδιαιτέρως στους μαθητές που επισκέπτονται το Μουσείο. Μέσα από μια   εξατομικευμένη διαδραστική εμπειρία οι μαθητές μαθαίνουν μέσα από την ψυχαγωγία, με εργαλείο ένα παιχνίδι γρίφων που αναφέρεται στα σημαντικά εκθέματα. Η εφαρμογή παρουσιάζει συγκεκριμένα ερωτήματα που οι επισκέπτες καλούνται να απαντήσουν, επιλύοντας ταυτόχρονα μερικούς αναγραμματισμούς. Επιπρόσθετα, οι χρήστες μεταφέρονται μέσω της εφαρμογής σε εικονικό περιβάλλον της Λεμεσού των αρχών του 20ου αιώνα το οποίο συνοδεύεται με φωτογραφικό υλικό και άλλες πληροφορίες. Δημιουργός της εφαρμογής είναι η φοιτήτρια Αθηνά Χριστοδούλου.

Σε άτομα με ακουστική αναπηρία απευθύνεται κυρίως η εφαρμογή της φοιτήτριας Βάσως Κωνσταντίνου, που χρησιμοποιώντας τη διεθνή νοηματική γλώσσα πραγματοποιεί ξενάγηση στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς του Μουσείου. Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη από κινητό τηλέφωνο και tablet.  Η εφαρμογή με την χρήση qrcode, προβάλει φωτογραφίες των εκθεμάτων συνοδευόμενες με επιπρόσθετες πληροφορίες

Ένας διαδραστικός χάρτης είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας που δημιούργησε η φοιτήτρια Φραντζέσκα Σελλά. Οι χρήστες, πέραν της πρόσβασης σε ενημερωτικό περιεχόμενο, μπορούν να ξεναγούνται στους δυο ορόφους του Μουσείου καθοδηγούμενοι από χάρτη των διαφόρων θεματικών δωματίων. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες μπορούν να εντοπίζουν τη θέση που βρίσκονται σαρώνοντας τα ειδικά qr codes που τοποθετήθηκαν σε κάθε αίθουσα, γεγονός που διευκολύνει την περιήγηση στους χώρους. Για ορισμένα εκθέματα παρέχεται δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες με τη μορφή επαυξημένης πραγματικότητας που συνδυάζει τρισδιάστατες ηλεκτρονικές απεικονίσεις με γραπτά κείμενα.

Δεκαετίες μετά την έναρξη της λειτουργίας του  Ζωολογικού Κήπου Λεμεσού, ο φοιτητής  Κυριάκος Ιωάννου δημιούργησε μια εφαρμογή για κινητά και tablets που αναβαθμίζει σημαντικά την εκπαιδευτική πτυχή της επίσκεψης στο χώρο.  Η εφαρμογή προσφέρει πρόσβαση σε ιστοσελίδες με πληροφορίες για το κάθε ζώο ξεχωριστά, δυνατότητες λήψης φωτογραφιών και ανάρτησης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πρόσθετο κείμενο, ενώ για τους μαθητές περιλαμβάνεται ξεχωριστή δυνατότητα συμμετοχής σε παιχνίδι γνώσεων μέσα από ερωτήσεις αναφορικά με τα ζώα. Τέλος, παρέχονται ηλεκτρονικά όλες οι πληροφορίες αναφορικά με τις ώρες λειτουργίας του Κήπου, τις τιμές των εισιτηρίων και τις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο χώρο.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending