fbpx

Επισήμανση στο Συνέδριο Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας: Οι πολίτες δεν πιστεύουν στη κοινωνική οργάνωση του Κράτους

Οι πολίτες δεν πιστεύουν στη κοινωνική οργάνωση του Κράτους

Επισήμανση στο Συνέδριο Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Το πρόσωπο της Δημοκρατίας σε όλες του τις εκφράσεις διέρχεται πρωτοφανή κρίση και επίκριση, με αποτέλεσμα στους σημερινούς κρίσιμους καιρούς, η αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών να βρίσκεται στα «τάρταρα», με αρνητικές επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της Κυπριακής πραγματικότητας.

Αυτό ήταν ένα από τα πάρα πολλά ζητήματα που επισημάνθηκαν στη πρώτη μέρα των εργασιών του «1ουΠαγκύπριου Συνεδρίου Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας», που διοργανώνει το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Σε αυτό το Συνέδριο, που άρχισε χθες Παρασκευή, και συνεχίζεται και ολοκληρώνεται απόψε Σάββατο, μετέχουν περισσότεροι από 80 ακαδημαϊκοί και άλλοι εκπρόσωποι των Νομικών Σπουδών, από την Κύπρο και την Ελλάδα. Είναι το αποτέλεσμα στενής συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθ. Κωνσταντίνος Φελλάς, τόνισε πως «οι λέξεις έχουν χάσει την καθιερωμένη και καθορισμένη σημασία τους και χρησιμοποιούνται ως κίβδηλα νομίσματα, με αποτέλεσμα την ασυνεννοησία και τη σύγχυση». Γι αυτό το λόγο, η εφαρμογή του νόμου και ο σεβασμός του δικαίου λειτουργούν ως ο απαραίτητος εγγυητικός μηχανισμός της Δημοκρατίας. «Θεωρώ ότι το αντικείμενο της ημερίδας έρχεται να συνδράμει προς την κατεύθυνση αυτή, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά τον επικουρικό ρόλο της ακαδημαϊκής κοινότητας στην κοινωνικο-οικονομικο-πολιτική ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρου, κύριος Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, τόνισε πως τα τελευταία χρόνια ο τόπος βιώνει μια πρωτόγνωρη κοινωνικοοικονομική και γεωπολιτική δοκιμασία, που εκπηγάζει από ένα σύνολο παραγόντων, με την παγκοσμιοποίηση, την τεχνολογική ανάπτυξη και την τρομοκρατία να διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο. «Αυτά, σε συνέργεια με την επακόλουθη, σχεδόν απρόσκοπτη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών σε διεθνικό επίπεδο, καθιστούν το έργο της Αστυνομίας – ιδιαίτερα το πεδίο της δίωξης του εγκλήματος – πιο περίπλοκο και απαιτητικό», τόνισε, προσθέτοντας πως η Αστυνομία Κύπρου βρίσκεται ήδη σε πορεία αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης.

Capture

Στον χαιρετισμό της η κυρία Λουϊζου Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου, Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, εγκωμίασε τη συνεργασία των δύο Πανεπιστημίων στην διοργάνωση του Συνεδρίου, επισημαίνοντας πως η επιμόρφωση είναι εγγύηση για την απονομή δικαιοσύνης. «Το ποινικό δίκαιο και η εγκληματολογία είναι οι πυλώνες για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Capture

Ο Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της Κύπρου, τονίζοντας πως οι πολίτες σήμερα δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς. Μίλησε για πλέγμα διαφθοράς και διαπλοκής, για έλλειψη ατιμωρησίας, προειδοποιώντας πως «ο αγώνας ενάντια στη διαφθορά δεν θα είναι καθόλου εύκολος». Κατέληξε λέγοντας πως η συνεισφορά του Συνεδρίου είναι πολύτιμη.

Η Επίτροπος Διοίκησης, Ελίζα Σαββίδου, τόνισε πως αυξάνονται οι δράσεις των σεξουαλικών εγκλημάτων, ιδιαίτερα σε βάρος των παιδιών. Ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Νέστωρ Κουράκης, αναφέρθηκε στη μεγάλη παρουσία φοιτητών στις εργασίες του Συνεδρίου, επισημαίνοντας πως παρόμοιο Συνέδριο δεν έχει διοργανωθεί στην Ελλάδα, ενώ η Αντιπρόεδρος του Τμήματος Νομικής και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ποινικών Σπουδών και Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δήμητρα Σορβατζιώτη, στάθηκε κυρίως στον ρόλο της ακαδημαϊκής κοινότητας στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Ακολούθησαν ομιλίες και παρεμβάσεις πάνω σε δεκάδες θέματα, όπως η Διαχείριση της Διαφθοράς, η Φοροδιαφυγή, τα Μέτρα Επιείκειας για τους Υπαίτιους Πράξεων Διαφθοράς που συνεργάζονται με τις Αρχές, η Δημόσια Διοίκηση και η Διαφθορά, η Κοινωφελής Εργασία ως Εναλλακτική Ποινή, ο Θεσμός του κατ’ οίκον περιορισμού, τα Σύγχρονα Ερμηνευτικά Ζητήματα του Εγκλήματος της Παιδικής Πορνογραφίας, η Εγκληματολογική Προσέγγιση του Βιασμού κλπ.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending