fbpx

Επίκαιρη εκδήλωση: Η ατέρμονη Ελληνική κρίση και οι ευρύτερες προεκτάσεις στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Η έξοδος  της Ελλάδας  αυτή την εποχή από την Ευρωζώνη  είναι μια πιθανότητα, παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αντιτίθεται σε αυτό το ενδεχόμενο. Αν αυτό συμβεί, η Κύπρος θα επηρεαστεί σημαντικά από την επιστροφή της Ελλάδας  στην δραχμή.  Είναι φανερό πως απαιτείται οδικός χάρτης μεταρρυθμίσεων  στην Ελλάδα. Η κρίση στον ιδιωτικό τομέα, το τεράστιο πρόβλημα με τις συντάξεις, το  «ανεπαρκές» πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα καθώς και το ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι Γερμανοί, ήσαν μερικά μονάχα από τα πολλά που συζητήθηκαν στη διάρκεια ειδικής ημερίδας, που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με θέμα την συνεχιζόμενη κρίση στην Ελλάδα.

Ο   κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης  στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και  συνεργάτης στο  αμερικανικό ΄Ιδρυμα Brookings, ανάλυσε την Ελληνική κρίση, τονίζοντας πως είναι «Μία ιστορία χωρίς τέλος».

Αναφέρθηκε στα κύρια μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και στάθηκε ιδιαίτερα  στο ζήτημα των συνταξιούχων, που σήμερα φθάνουν τις 2.800.000 και αυξάνονται. Τόνισε πως  στον αγροτικό τομέα είναι πάρα πολλοί (500.000), δεν παράγουν όσο θα ‘επρεπε γιατί περιμένουν τις επιδοτήσεις, ενώ  τραγική είναι η κατάσταση  στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

O ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο πρόβλημα με τις Τράπεζες – «είναι ανύπαρκτες»  είπε –  ενώ ως κύριο φετινό πρόβλημα της Ελλάδας  επισήμανε το ότι πρέπει να δώσει στους δανειστές της 22,5 δις. ευρώ, που όμως δεν τα έχει. Είπε επίσης πως τα «19 προαπαιτούμενα» που ζητούν οι δανειστές της Ελλάδας δεν είναι παράλογα – αντίθετα είναι αναγκαία – ενώ όπως επισήμανε  το Ελληνικό πρόβλημα είναι πιο πολύ  πολιτικό και  παρά οικονομικό.

Μίλησε για  γερασμένη κοινωνία στην Ελλάδα, για πολιτικό σύστημα που δυσλειτουργεί, για  ΜΜΕ  με διασυνδέσεις με  πολιτικούς, ενώ  καυτηρίασε την έλλειψη διαλόγου, «κάτι που στην Κύπρο τα πράγματα φαίνονται καλύτερα », επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κέντρα σκέψης γύρω από τους εκάστοτε πρωθυπουργούς.

Ο κ. Πελαγίδης, μίλησε επίσης για κρίση στην Ελληνική Εκπαίδευση , ενώ αναφέρθηκε σε  δύο Ελλάδες, μία των φτωχών και μία των πλουσίων, « που είναι αδύνατο να συνεννοηθούν ανάμεσα τους». Είπε επίσης πως τα  άκρα έχουν περικυκλώσει τον μεσαίο χώρο, ο οποίος παραμένει διασπασμένος, ενώ θα ήταν πιο υποβοηθητική  η ύπαρξη  δύο μόνο μεγάλων παρατάξεων, κατά το Αμερικανικό σύστημα, ώστε  να σταματήσει ο διαμελισμός του πολιτικού κόσμου.

Κατέληξε λέγοντας  πως το 2014  στην Ελλάδα  δεν ήταν όλα αρνητικά, «υπήρξαν και θετικά, όπως για παράδειγμα  η εντυπωσιακή αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την χώρα, ενώ  η πτώση στην αγοραστική δύναμη του Ευρώ, βοήθησε σημαντικά».

Με τον κ. Πελαγίδη, συμφώνησε  και ο επόμενος ομιλητής, κ. Μάκης Κεραυνός, πρώην  Υπουργός Οικονομικών, πρώην Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, λέγοντας πως « το θέμα της Ελληνικής κρίσης, όπως και όλης της Ε.Ε. είναι πολιτικό», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία πως θα επικρατήσει τελικά ο ορθολογισμός ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες  με αποτέλεσμα να υπάρξει κατάληξη, βασισμένη στην αποφασιστική  αναδιάρθρωση του Δημόσιου χρέους».

Με θέμα « Μια νέα Ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση της κρίσης – θετικές ή αρνητικές  οι εξελίξεις;» ο κ. Κεραυνός, διατύπωσε την άποψη σύμφωνα με την οποία  « η επίλυση της Ελληνικής κρίσης είναι ευθύνη της ευρωζώνης  και όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Όπως είπε, « η κυβέρνηση Τσίπρα  πρέπει να συνεχίσει στη βάση που έκτισε, με επιμονή  για παραμονή στο Ευρώ, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς με επίκεντρο άμεσες μεταρρυθμίσεις σε γρήγορους ρυθμούς χωρίς αμφιταλαντεύσεις, που θα φέρουν παραγωγικές επενδύσεις».

Ο κ. Κεραυνός, είπε πως η νέα κυβέρνηση Τσίπρα, προκάλεσε ένα « δημιουργικό σόκ» στην παραπαίουσα Ευρωπαϊκή ηγεσία, δημιουργώντας ένα ρήγμα στις εμμονές της μονολιθικής πολιτικής της λιτότητας, προώθησε την ιδέα για τη συγκρότηση ενός μετώπου κατά της λιτότητας, το οποίο πολλοί σημαίνοντες επιστήμονες και πολιτικοί μέσα και έξω από την Ε.Ε. κρίνουν ως απόλυτα αναγκαίο. Επίσης έβαλε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων θέματα και διαδικασίες  που έχουν Ευρωπαϊκή διάσταση, δηλαδή αφορούν όλους τους λαούς  της Ευρώπης – όχι   μόνο τους Έλληνες. Πάντως υπήρξαν και αρνητικά, όπως : υπερβολικές δηλώσεις και βερμπαλισμοί, εσωτερική πολυφωνία και οριακό χρονικό περιθώριο όσον αφορά στις εκταμιεύσεις. Τέλος εκτίμησε πως είναι  απομακρυσμένη περίπτωση το λεγόμενο GREXIT (έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη) για πολιτικούς κυρίως λόγους αλλά και οικονομικούς. «Αν η Ελλάδα  φύγει από το Ευρώ, την επομένη θα αιωρείται το ερώτημα: ποιος θα είναι  ο επόμενος;  Τότε πως θα αντιδράσουν οι αγορές;» κατέληξε.

Εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Ανδρέας Θεοφάνους.

Μετά τις τοποθετήσεις των δύο βασικών ομιλητών ακολούθησαν ερωτήσεις και καταθέσεις απόψεων  από  το κοινό στο οποίο περιλαμβάνονταν πρώην υπουργοί ( Ιακώβου – Σαρρής), ακαδημαϊκοί κα.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending