fbpx

UCY: «Ποιο είναι το μέλλον του ευρώ; Δημοσιονομική πολιτική, μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα»

Ετήσια Δημόσια Διάλεξη Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης με ομιλητή τον Σερ Χριστόφορο Πισσαρίδη

Σε κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η Ετήσια Δημόσια Διάλεξη της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου με ομιλητή τον Σερ Χριστόφορο Πισσαρίδη, κάτοχο Νόμπελ Οικονομίας και Καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Θέμα της πολύ ενδιαφέρουσας διάλεξης ήταν «Ποιο είναι το μέλλον του ευρώ; Δημοσιονομική πολιτική, μεταρρυθμίσεις και ανταγωνιστικότητα.»

Στην εκδήλωση απηύθυνε σύντομο καλωσόρισμα ο Καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας, κάτοχος Έδρας Columbia Ship Management στη Στρατηγική Διοίκηση και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Πανεπιστημίου Κύπρου, και σύντομο χαιρετισμό ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου.

Ο Αντιπρύτανης συνεχάρη την Σχολή, τόσο για την πρωτοβουλία της να οργανώσει τη δημόσια αυτή διάλεξη αλλά και για το σύνολο της κοινωνικής δράσης της, το οποίο, όπως ανέφερε, αποδεικνύει την προσήλωσή της σε ζητήματα ουσίας για τους πολίτες και τη σταθερή της αφοσίωση στην αναβάθμιση του δημοσίου διαλόγου. Πολύ περισσότερο στους σημερινούς δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης και της αποδόμησης τους κοινωνικού κράτους, τόνισε, βήματα όπως αυτά αποτελούν πλατφόρμα συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων. Ανέφερε επίσης, ότι η οικονομική κρίση ανέδειξε την προβληματική διαχείριση της Ευρωζώνης και ότι είναι πλέον αποδεκτό ότι απαιτείται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, επανεκτίμηση πολιτικών και προτεραιοτήτων.

O κ. Πισσαρίδης έκανε μια αναδρομή στην αρχή της κρίσης στην ευρωζώνη. Περιέγραψε τις συνθήκες που πρέπει να υπάρχουν προκειμένου χώρες με διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης να υιοθετήσουν ένα κοινό νόμισμα. Διαπίστωσε ότι οι συνθήκες αυτές δεν υπάρχουν, ιδιαίτερα μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 στις ΗΠΑ, η οποία εξελίχθηκε σε οξεία κρίσης χρέους μερικών χωρών της Ευρωζώνης. Ο συνδυασμός της αναπόφευκτης εσωτερικής υποτίμησης και της αποφεύξιμης περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής οδήγησε σε αδιέξοδο. Αυτό που χρειάζεται, τόνισε ο κ. Πισσαρίδης, είναι αυξανόμενη πολιτική συνεργασία, πιο γενναία αλληλεγγύη εκ μέρους των ισχυρών χωρών της ευρωζώνης (π.χ. να μην απαιτούν εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα και να συνδυασθεί η αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη) καθώς και ισχυρές μεταρρυθμίσεις στις χώρες του Νότου, ιδιαίτερα στην ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας.

Μετά την ομιλία του κ. Πισσαρίδη ακολούθησε συζήτηση με πολύ εύστοχα ερωτήματα από το κοινό.

Capture

Συνοψίζοντας τη συζήτηση, ο κ. Τσούκας τόνισε την πολιτική διάσταση της κρίσης, τα οριενταλιστικά στερεότυπα με τα οποία οι ισχυρές χώρες του Βορρά βλέπουν τις χώρες του Νότου, τα οποία δεν ευνοούν την εμπιστοσύνη και την πολιτική συνεργασία.  Επιπλέον, οι χώρες του Νότου έχουν μειωμένη μεταρρυθμιστική ικανότητα, η οποία περαιτέρω μειώνει την εμπιστοσύνη των δανειστών. Τέλος, η απουσία ενός ευρωπαϊκού «δήμου» επιδεινώνει την αντιμετώπιση της κρίσης, στο μέτρο που αδυνατίζει τη διάθεση αμοιβαίας ανάληψης ρίσκου.

Η εκδήλωση ήταν ανοικτή για το κοινό και παρέστησαν, μεταξύ άλλων, διευθύνων σύμβουλοι, γενικοί διευθυντές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οικονομολόγοι, άτομα από την πολιτική αρένα, κλπ.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending