fbpx

4 δύσκολες ερωτήσεις που κάθε φοιτητής κάνει στον εαυτό του, όταν παίρνει πτυχίο!

Μετά από τόσες εξεταστικές, διαβάσματα, χρωστούμενα μαθήματα και φοιτητικά ξενύχτια έφτασε η στιγμή που πάντα οι γονείς σου περίμεναν με μεγαλύτερη ανυπομονησία απ’ ότι εσύ. Η στιγμή της ορκομωσίας και του πτυχίου σου. Ας παραδεχτούμε βέβαια πως όσο κι αν μας λείψει η φοιτητική ζωή, η μέρα που παίρνεις το πτυχίο σου είναι από τις σημαντικότερες της ζωής σου. Νιώθεις πως δικαιώθηκε κάθε σου προσπάθεια. Τι γίνεται όμως μετά; Γιατί όσο περήφανος κι αν νιώσεις εκείνη τη στιγμή, ασυναίσθητα θα αναρωτηθείς κάποια πράγματα, όπως άλλωστε κάθε φοιτητής και κάθε πτυχιούχος.

 

1
1. Και τώρα;

Και τώρα που πήρα πτυχίο τι γίνεται; Πρέπει να βρω μια δουλειά, που να ανταποκρίνεται στον τομέα σπουδών μου. Θα τα καταφέρω, ενώ υπάρχει τόσος ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας; Τι είμαι διατεθειμένος να θυσιάσω για να πετύχω στη δουλειά μου; Από φοιτητής, ξαφνικά βρίσκεσαι πτυχιούχος και πρέπει να ενταχθείς σε μία ανταγωνιστική αγορά εργασίας, στην οποία καλείσαι να αντεπεξέλθεις.

 

2
2. Κάνω αυτό που πραγματικά θέλω ή αυτό που θέλουν οι γονείς μου;

Πολλές φορές, επηρεασμένοι από εκείνο που θέλουν οι άλλοι για μας, δεν κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε εμείς. Μετά τις εισαγωγικές εξετάσεις, είδα πως αρκετοί φίλοι μου που δεν πέρασαν στην πρώτη τους επιλογή δεν έδωσαν εξετάσεις πάλι, αλλά ξεκίνησαν να σπουδάζουν κάτι το οποίο δεν τους ικανοποιούσε μόνο και μόνο επειδή τους παρότρυναν οι δικοί τους. Είναι δύσκολο και αγχωτικό να αμφιβάλλεις για το αν το αντικείμενο των σπουδών σου είναι αυτό που πραγματικά θες να κάνεις στη ζωή σου. Σίγουρα όμως, ακόμη κι αν δεν σε ευχαριστεί αυτό που σπουδάζεις, είναι καλό να πάρεις το πτυχίο σου. Απλώς μετά πρέπει και να σκεφτείς μία διαφορετική επαγγελματική διέξοδο που θα είναι αυτό που πραγματικά ονειρεύεσαι.

 

Δες: 5+1 λόγοι για να πάρεις πτυχίο ακόμη κι αν δε σ’ αρέσει η σχολή σου!

 

3
3. Κι αν δεν βρω δουλειά;

Είναι το άγχος κάθε φοιτητή, αλλά κυρίως κάθε πτυχιούχου. Ως φοιτητής μπορείς να κάνεις αρκετές δουλειές που θα σε βοηθήσουν να κερδίσεις κάποια χρήματα παραπάνω. Όταν όμως παίρνεις το πτυχίο σου, όλοι γύρω σου περιμένουν να βρεις δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών σου. Είναι εκείνη η στιγμή που πρέπει να αποδείξεις σε όλους, τόσο σε εκείνους που σε στήριξαν, αλλά κυρίως σε εκείνους που αμφέβαλλαν για σένα, πως οι σπουδές σου δεν ικανοποιούν μόνο εσένα, αλλά εξασφαλίζουν και οικονομικά το μέλλον σου. Γιατί το τελευταίο πράγμα που θέλει ένας πτυχιούχος, ο οποίος είναι λογικά μεγαλύτερος από 22 ετών είναι να συνεχίσουν να τον ενισχύουν οικονομικά οι γονείς του.

 

4
4. Πώς τέλειωσε τόσο γρήγορα η φοιτητική ζωή;

Όσα χρόνια κι αν σπουδάζεις τη στιγμή που παίρνεις πτυχίο, σίγουρα θα αναρωτιέσαι πώς πέρασαν τόσο γρήγορα τα χρόνια των σπουδών σου και της φοιτητικής σου ζωής. Ξεκινάς ως πρωτοετής και ξαφνικά ξυπνάς ένα πρωί και είσαι πτυχιούχος και αναρωτιέσαι πως πέρασαν τόσα χρόνια. Σίγουρα θα σου λείψει η φοιτητική ζωή, αλλά επειδή είναι μία φάση της ζωής μας που όσο καλή κι αν είναι κρατάει λίγο, το μόνο που σε συμβουλεύουμε είναι να την αξιοποιήσεις στο έπακρο!

 

Επειδή όμως μέχρι το πτυχίο έχουμε ακόμη αρκετό χρόνο, απολαύστε και ζήστε τη φοιτητική σας ζωή. Μην αναλώνεστε σε σκέψεις που θα σας αγχώσουν και θα σας χαλάσουν την πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική περίοδο της ζωής σας.

 

Πηγή: neopolis.gr

 

Δες επίσης: Ωχ.. Εξετάσεις!!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending