fbpx

Παρουσίαση βιβλίου: «ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ-ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ».

Το νομικό βιβλίο του Δρος Κώστα Παρασκευά, Λέκτορα Δημοσίου Δικαίου Πανεπιστημίου Κύπρου και Δικηγόρου με τίτλο, «Κυπριακό Συνταγματικό Δίκαιο- Θεμελιώδη Δικαιώματα και Ελευθερίες», θα παρουσιαστεί επισήμως στη Λευκωσία, την Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015 και ώρα 18:30, στο Ολυμπιακό Μέγαρο, στην Αίθουσα «Ευ αγωνίζεσθαι» (Αμφιπόλεως 21).  Την εκδήλωση διοργανώνουν το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Εκδοτικός Οίκος ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.

 

Στο πλαίσιο της παρουσίασης θα πραγματοποιηθεί δημόσια συζήτηση με θέμα: Η Επίδραση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην κυπριακή έννομη τάξη. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου ενώ Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νικήτας Χατζημιχαήλ, Πρόεδρος Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου- Διευθυντής της σειράς «Κυπριακό Δίκαιο: Θεωρία και Πράξη».

Στην εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνουν οι, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ κ. Αντώνης Καρατζάς.

Εισηγητές θα είναι οι, κ. Αλέκος Μαρκίδης, Δικηγόρος πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Πουργουρίδης, Δικηγόρος, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Αχιλλέας Δημητριάδης, Δικηγόρος, Πρόεδρος Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και κ. Κώστας Παρασκευάς, Λέκτορας, Τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου, Δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει δεξίωση.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Γραμματεία Τμήματος Νομικής στο τηλ. 22892920

Δείτε εδώ τη σχετική πρόσκληση

Το Κυπριακό Συνταγματικό Δίκαιο – Θεμελιώδη Δικαιώματα & Ελευθερίες αποτελεί κατʼ άρθρο ερμηνεία του Μέρους ΙΙ του κυπριακού Συντάγματος (Άρθρα 6-35) και είναι εμπλουτισμένο με τη σχετική νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι συντάκτες του κυπριακού Συντάγματος χρησιμοποίησαν ως πρότυπο, σε σχέση με τα θεμελιώδη δικαιώματα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το γεγονός αυτό αναπόφευκτα καθοδηγεί, αλλά και δεσμεύει και τον ερμηνευτή του δικαίου, αφού η Σύμβαση και η σχετική νομολογία του ΕΔΑΔ αποτελούν αστείρευτη πηγή για την ανανοηματοδότηση των άρθρων του Μέρους ΙΙ του Συντάγματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ και της ΕΣΑΔ αναφέρονται, στο βιβλίο αυτό, στην αγγλική γλώσσα, για να είναι πιο εύκολο για το μελετητή να τις εντοπίσει στη σχετική ιστοσελίδα του ΕΔΑΔ.

Το έργο φιλοδοξεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στα χέρια δικηγόρων, δικαστών και ακαδημαϊκών, οι οποίοι ασχολούνται με την εφαρμογή και ερμηνεία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των σχετικών συνταγματικών διατάξεων. Το βιβλίο αυτό απευθύνεται, επίσης, σε φοιτητές των νομικών σχολών των κυπριακών Πανεπιστημίων και έχει ως σκοπό να τους εισαγάγει στις βασικές έννοιες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεισφέροντας στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν ευρεία αντίληψη της προστασίας των εν λόγω δικαιωμάτων, όπως αυτά κατοχυρώνονται στην κυπριακή έννομη τάξη.

Απευθύνεται όμως και στους εν Ελλάδι νομικούς, αφού αποτελεί συστηματική ερμηνεία της ΕΣΔΑ, όπως αυτή εφαρμόζεται σε μια έννομη τάξη.

Το έργο πλαισιώνουν κατ΄ άρθρο κατάλογος υποθέσεων κυπριακών δικαστηρίων και του ΕΔΑΔ, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ με έντυπα Αίτησης Ακυρώσεως Προσφυγών στο ΕΔΑΔ κ.ά. καθώς και αναλυτικό ευρετήριο το οποίο διευκολύνει σημαντικά τον αναγνώστη στην έρευνά του.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
19,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending