fbpx

Η Λουίζα Σοφοκλέους είναι η εθνική νικήτρια του διαγωνισμού FameLab 2015!

Μηχανικός Βιοϊατρικής και υποψήφια διδάκτορας στoTμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του  Πανεπιστήμιου Κύπρου είναι το νέο πρόσωπο της επικοινωνίας της επιστήμης στην Κύπρο

Η Λουίζα Σοφοκλέους είναι η εθνική νικήτρια του διαγωνισμού FameLab 2015 και θα εκπροσωπήσει Κύπρο στο Διεθνή Τελικό στο Cheltenham Science Festival στη Βρετανία. Τίτλος της παρουσίασης της ήταν «Διεπαφή Εγκεφάλου-Υπολογιστή:Σκέφτομαι αρα κινούμαι!»,  όπου περιέγραφε πώς ένα άτομο με προβλήματα αναπηρίας  μπορεί να μετακινήσει αντικείμενα με τη χρήση της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκέφαλου του.  Με πρωτότυπο, απλό  και άμεσο τρόπο εξήγησε την θεωρεία πίσω από  την «Διεπαφή Εγκεφάλου-Υπολογιστή» το μέλλον και τις δυνατότητες εξέλιξης αυτής της τεχνολογίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες  ασθενείς με σοβαρές κινητικές αναπηρίες ενισχύοντας την αυτονομία τους  και βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Η Λουίζα Σοφοκλέους τόνισε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι ένας ενεργός εγκέφαλος έχει απεριόριστη δύναμη και δυνατότητες, ακόμη και αν είναι παγιδευμένος σε ένα αδρανές σώμα.

Η Λουίζα Σοφοκλέους σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια έκανε το  Μεταπτυχιακό της  στη Μηχανική Βιοϊατρική  στο Imperial College του Λονδίνου. Πριν επιστρέψει στην Κύπρο εργάστηκε για κάποιο διάστημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στο Λονδίνο. Από το 2012 ανήκει στην ερευνητική ομάδα τουΕρευνητικού Κέντρου Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων – Κοίος, του Πανεπιστημίου Κύπρου ως υποψήφια διδάκτορας.
Η επικοινωνία της επιστήμης και η μετάδοση της με απλό και προσιτό τρόπο προς στο ευρύτερο κοινό, είναι μια συνεχώς αυξανόμενη προτεραιότητα για τους περισσότερους ερευνητές και επιστήμονες. Σκοπός του FameLab, που διοργανώνεται από το British Council Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου και συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, είναι να βοηθήσει τους νέους επιστήμονες να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες για να επικοινωνήσουν το έργο τους σε μη επιστημονικό κοινό.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές αλλάζουν το κοινωνικό στερεότυπο των  «ακατανόητων»  επιστημών, μεταφέροντας την έρευνα τους έξω από τα εργαστήρια, κάνοντας την κατανοητή και προσβάσιμη, δικαιολογώντας έτσι και την δημόσια χρηματοδότηση τους.
Η δεύτερη θέση απονεμήθηκε στον φοιτητή Βιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Erfan Ranjbar  και η τρίτη θέση στην Στέλλα Πέτρου, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Erfan Ranjbar παρουσίασε το θέμα «Μικροσκοπικοί φίλοι» για τα βακτήρια που μας ακολουθούν από την αρχή της ζωής μας και η Στέλλα Πέτρου παρουσίασε το πρωτότυπο θέμα «Το Δικαστήριο του Ανθρώπινου Σώματος».

Οι παρουσιάσεις κρίθηκαν σύμφωνα με τον χρυσό κανόνα του FameLab – τα 3Cς: περιεχόμενο, σαφήνεια και χάρισμα (content, clarity and charisma). Την ομάδα της κριτικής επιτροπής αποτελούσαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο Δρ Βασίλης Τσάκαλος  Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας,  ο Νίκος Καρτακούλης Αντιπρόεδρος Πανεπιστημιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Προσφοράς του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η   κα Μαρίνα Μαλένη, θεατρολόγος και επικοινωνιολόγος καθώς και ο Χριστόδουλος Σαντζιάκκη, νικητής του FameLab 2014.

Capture

Το μεγάλο έπαθλο για όλους τους φιναλίστ ήταν η ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι για την επικοινωνία της επιστήμης από τους καλύτερους εκπαιδευτές του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα αυτό.
Οι νικητές του FameLab από όλες τις συμμετέχουσες χώρες θα διαγωνιστούν τον Ιούνιο στο Διεθνή Τελικό στο Cheltenham Science Festival στη Βρετανία. Το FameLab είναι μια πρωτοβουλία του Cheltenham Festival, ξεκίνησε το 2005 σε συνεργασία με τη NESTA και εξελίχθηκε γρήγορα σε ένα αναμφισβήτητα κορυφαίο διαγωνισμό για την επικοινωνία της επιστήμης. Μέσω της συνεργασίας με το British Council από το 2007, ο διαγωνισμός έχει πάει παντού με περισσότερους από 5.000 νέους επιστήμονες από περισσότερες από 23 χώρες.

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending