fbpx

Μεταρρύθμιση: Άλλοι φταίνε… κι άλλοι την πληρώνουν!

“Μέσα σε αυτό το παγκύπριο πλαίσιο που είναι κινούμενο και κλυδωνιζόμενο η πατρίδα μας παραμένει πάντα μια ιδιαιτερότητα. Έζησε πολλά αυτή την περίοδο, λίγα όμως φαίνεται να διδάχτηκε. Τα τελευταία χρόνια βιώνει, ωστόσο, μια ιστορική στιγμή της: Το τέλος των ψευδαισθήσεων.”

«Ποιες ήταν οι ψευδαισθήσεις που βίωνε για τόσα χρόνια η πατρίδα μας και πώς το τέλος των ψευδαισθήσεων επέδρασε στην καθημερινότητα  των ανθρώπων»;

 

Οι τελειόφοιτοι μαθητές κλήθηκαν να αναπτύξουν επικοινωνιακό λόγο για το πιο πάνω θέμα. Θέμα εξαιρετικά ανοιχτό, αόριστο και δυσκολονόητο σύμφωνα με τους περισσότερους μαθητές αλλά εύστοχο, μεταρρυθμιστικό, «της προκοπής» και ικανό για να κρίνει την κριτική σκέψη των μαθητών σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς και κυρίως με την ομάδα θεματοθέτησης.

Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω και με τις δύο απόψεις, μαθητών και εκπαιδευτικών. 

Έτσι για την ιστορία, 8.614 υποψήφιοι παρακάθισαν στις εξετάσεις των Νέων Ελληνικών για να διεκδικήσουν μία θέση στα Πανεπιστήμια και να αρχίσουν να χτίζουν το μέλλον τους.  Δυστυχώς, τα όνειρά, οι προσδοκίες, οι κόποι των τόσων χρόνων στα σχολεία αλλά κυρίως η σκληρή και συνεχόμενη προσπάθεια του τελευταίου και πιο σημαντικού χρόνου στην σχολική τους ζωή πήγαν χαμένοι… κατέρρευσαν μέσα σε 3 ώρες.

Συμφωνούμε ότι το θέμα που δόθηκε για ανάπτυξη αποτελεί μέρος της καθημερινότητας του κάθε κύπριου πολίτη. Συμφωνούμε επίσης ότι υπάρχουν πολλά ερεθίσματα και αρκετά πρόσφατα γεγονότα από την κυπριακή πραγματικότητα που οι εξεταζόμενοι ήρθαν σε επαφή τα τελευταία χρόνια και σίγουρα θα μπορούσαν να αναπτύξουν ένα τέτοιο θέμα. Συμμεριζόμαστε και στηρίζουμε την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος και εφαρμογή μεταρρυθμιστικών μέτρων που θα βελτιώσουν την ποιότητα της εκπαίδευσής μας και θα ανεβάσουν το επίπεδο της κυπριακής κοινωνίας.

Εκεί που διαφωνούμε είναι:

ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΦΕΤΙΝΟΙ ΤΕΛΙΟΦΟΙΤΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ;

Όλοι ανεξαιρέτως, εκπαιδευτικοί και μη, σχετικοί με τον χώρο της εκπαίδευσης ή άσχετοι, γνωρίζουμε ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι απαρχαιωμένο και παραδοσιακό.  Δεν προσφέρει ποιοτική και επαρκή εκπαίδευση, δεν καλλιεργεί την κριτική σκέψη των μαθητών, δεν προετοιμάζει ανθρώπους κριτικά σκεπτόμενους έτοιμους να «σταθούν» γερά στην κοινωνία και να παίρνουν σωστές αποφάσεις χωρίς να γίνονται υποχείρια των ΜΜΕ και της κυβέρνησης.

 

Εκπαίδευση δεν είναι η εκμάθηση των γεγονότων αλλά η εξάσκηση του μυαλού στο να σκέφτεται.

Αλμπερντ Άινσταϊν

EDUCATION

Ποιος το ξέρει αυτό; Ή καλύτερα… Ποιος το υπολογίζει και ποιος το εφαρμόζει;

ΚΑΝΕΙΣ…. Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν παρέχει ΠΑΙΔΕΙΑ αλλά (άχρηστες) στείρες γνώσεις. Διδάσκουν αυτά τα τόσο ανιαρά, απαρχαιωμένα βιβλία και αναμασούν τις άχρηστες πληροφορίες που βρίσκονται σε αυτά, προωθώντας έτσι την απομνημονευτική εκπαίδευση ως μόνο μέσο για την επιτυχία των μαθητών και την κατάκτηση μιας θέσης σε μια σχολή, σε ένα Πανεπιστήμιο, παραγκωνίζοντας τα σημαντικά προβλήματα και τις σύγχρονες «ψευδαισθήσεις» που βιώνει καθημερινά η πατρίδα μας και αδιαφορώντας για αυτό το «παγκύπριο πλαίσιο που είναι κινούμενο και κλυδωνιζόμενο».    

Αφού λοιπόν, αυτός είναι ο στόχος του σχολείου, τότε γιατί ζήτησαν από τους μαθητές να σκεφτούν; Γιατί τους ζήτησαν να εκφράσουν την άποψή τους; Γιατί τους ζήτησαν να γνωρίζουν και κατ’ επέκταση να κρίνουν τις «ψευδαισθήσεις» που βίωνε για τόσα χρόνια η πατρίδα μας; Γιατί τους ζήτησαν να σχολιάσουν;

 

Road sign to  education and future

Οι μαθητές για άλλα προετοιμάζονται στο σχολείο. Προτού λοιπόν έχουν απαιτήσεις από τους μαθητές να σκέφτονται και να κρίνουν καλό θα ήταν να τους εκπαιδεύσουν πρώτα. Προτού ζητήσουν από τους μαθητές να έχουν γνώσεις για το τι συμβαίνει στην χώρα τους, ας προσθέσουν ένα ουσιαστικό μάθημα που θα παρέχει τέτοιες γνώσεις. Και προτού κάνουν μεταρρύθμιση του γραπτού ας ξεκινήσουν σιγά σιγά να μεταρρυθμίζουν το εκπαιδευτικό σύστημα.

Είναι άδικο να κατακρίνουμε ένα παιδί 17 χρονών γιατί δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει και να βγάλει εις πέρας την δοκιμασία αυτή, από την στιγμή που 14 χρόνια στο σχολείο δεν διδάχτηκε ποτέ κάτι τέτοιο, δεν έμαθε τι σημαίνει κριτική σκέψη και δεν δοκιμάστηκε ποτέ πριν σε κάτι παρόμοιο.

«…θα κληθείτε να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό και να καταθέσετε τις γνώσεις σας για να πετύχετε την εισαγωγή σας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»

«Με σωστή οργάνωση και μελέτη, θέληση και επιμονή, είμαι πεπεισμένος ότι θα πετύχετε τους στόχους σας και θα εκπληρώσετε τα όνειρά σας»

«…αναμφίβολα, ήδη σας αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια και τους κόπους που έχετε καταβάλει όλο αυτό το διάστημα. Συγχαρητήρια αξίζουν, επίσης, τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους γονείς σας, που σας στηρίζουν και σας συμπαραστέκονται»

«Με τις Παγκύπριες Εξετάσεις ολοκληρώνεται ο κύκλος της σχολικής ζωής αλλά παράλληλα ανοίγονται μπροστά σας νέοι ορίζοντες, νέες προκλήσεις και νέες ευκαιρίες»

Αυτά είναι κάποια από τα εμψυχωτικά λόγια του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή προς τους τελειόφοιτους μαθητές.  Είναι τραγικά ειρωνικό πως το μέλλον των μαθητών αυτών κρίθηκε από μια απότομη, ξαφνική και ουτοπική μεταρρύθμιση.

Το μόνο σίγουρο είναι πώς επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά τρία πράγματα:

  1. τα λάθη των προηγούμενων τα πληρώνουν πάντα οι νεότεροι,
  2. τους ζητάμε να κάνουν αυτοκριτική αλλά εμείς οι ίδιοι ποτέ δεν τολμήσαμε να κάνουμε,
  3. ο καθένας ζει στο δικό του κόσμο με τις δικές του «ψευδαισθήσεις».

 

Δες επίσης: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ από την Παιδεία – Εκπαίδευση!

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending