fbpx

UNIC: Νέες διεθνείς διακρίσεις της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

4 νέες διακρίσεις σε διεθνούς αναγνώρισης  αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, απέσπασαν πρόσφατα φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αποδεικνύοντας  πως μπορούν να συναγωνίζονται με επιτυχία τους κορυφαίους του είδους, όχι μόνο φοιτητές, αλλά και επαγγελματίες αρχιτέκτονες. Παράλληλα, διαπιστώνεται με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός, ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά  στον τομέα αυτό σε εκπαιδευτικό επίπεδο  στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού πολύ πρόσφατα, φοιτητές Αρχιτεκτονικών Σχολών της Κυπριακής Δημοκρατίας, βραβεύθηκαν σε μεγάλους και γνωστούς παγκοσμίως διαγωνισμούς, περιλαμβανομένης  της ΟΥΝΕΣΚΟ ( π.χ. Πολιτιστικό Κέντρο Μπαμπιγιάν στο Αφγανιστάν) .

Ο Παναγιώτης Ροτσίδης, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με θέμα: «Εργασία, ζωή, κοινότητα» απέσπασε το Δεύτερο  βραβείο στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό  «d3 Housing  Tomorrow 2015». Στον ίδιο διαγωνισμό, άλλοι τρείς φοιτητές  της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου βραβεύθηκαν με Ειδική Μνεία.

Ο διαγωνισμός «d3 Housing Tomorrow» είναι από τους πλέον γνωστούς διεθνείς διαγωνισμούς, στον οποίο μετέχουν αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, μηχανικοί και φοιτητές, με θεματολογία την τεκμηρίωση, ανάλυση, μετατροπή και εφαρμογή νέων τάσεων διαβίωσης  σε κατοικημένες περιοχές. Επίσης  εκτίθενται οι νέες τάσεις στην αρχιτεκτονική  και τον εσωτερικό χώρο.

Κάθε χρόνο ο διαγωνισμός αυτός συγκεντρώνει τεράστιο αριθμό συμμετοχών επαγγελματιών αρχιτεκτόνων και φοιτητών. Απονέμονται μονάχα 16  βραβεία. Το 2015, η Αρχιτεκτονική  του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κέρδισε  τέσσερα  στα δεκαέξι συνολικά βραβεία, μια τεράστια πράγματι επιτυχία.

Επίσης,  εργασία   με θέμα «Αναψυχή/ Συμφιλίωση Φόρτε Πορτουένσε» έφτασε στην τελική φάση του Διεθνούς Διαγωνισμού 2015 : «Rome Community Ring» (ΥΑC)  για νέους αρχιτέκτονες. Ο διαγωνισμός αυτός  ζητά από τους αρχιτέκτονες να φανταστούν ξανά  την πρώην στρατιωτική αρχιτεκτονική «Forte Portuense» σε εποχή χαλαρή, όπως την ονομάζουν, με στόχο την οικιστική ανάπτυξη και την κοινωνική συνεργασία, καθώς και την προσέλευση πολιτών και τουριστών σε κάποια  περιοχή.

Η εργασία με τίτλο : « Dys.M.O.T.» πήρε το Δεύτερο Βραβείο στον Διεθνή διαγωνισμό : «Νέοι τρόποι για να ζεί  κάποιος  στην Βενετία», που διοργάνωσε η MΑrch. Στον ιδιο διαγωνισμό, η  εργασία με τίτλο : « Σκηνοθέτηση διάβασης» πήρε το Τρίτο βραβείο . Ο διαγωνισμός «Νέοι τρόποι για να ζει κάποιος στη Βενετία», προσκαλεί επαγγελματίες  και φοιτητές της αρχιτεκτονικής  να κάνουν προτάσεις για νέους τρόπους διαβίωσης στα εγκαταλελειμμένα νησιά Παβέλια και Οτάγγονο    σε συνδυασμό με εναλλακτικά συστήματα μεταφορών στην περιοχή της Βενετίας. Οι προτάσεις αυτές θα αποτελέσουν  υπόδειγμα για τη μελλοντική ανάπτυξη αυτής της ιστορικής Ιταλικής πόλης.

«Η δεσπόζουσα φύση των νησιών Ποβέλια και Οτάγγονο και η σύνδεση της  με τις μαύρες ημέρες της ιστορίας τους, τα έκαναν τα πιο στοιχειωμένα νησιά στον κόσμο», τόνισαν  οι ΄Ελενα Σταύρου και Χριστίνα Καραμαλλή, μέλη της ομάδας της Αρχιτεκτονικής   του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. «Ιστορίες φρίκης, θρύλοι  και ψίθυροι για τη μαύρη πλευρά των νησιών, τα έχουν κάνει  ατραξιόν για τους τουρίστες όλου του κόσμου. Η εργασία μας είναι εμπνευσμένη από το γεγονός πως τα νησιά ήταν κάποτε τόπος εξορίας καθώς και από το γεγονός, ότι ίσως κάποτε η Βενετία να πλημμυρίσει και να θαφτεί κάτω από τα νερά της θάλασσας. Εξετάσαμε τις προοπτικές  για ένα νέο περιβάλλον , το μέλλον των νησιών , όπως και για τους νέους τρόπους μεταφορών και φιλοξενίας σε αυτά, ώστε οι επισκέπτες και οι τουρίστες να αποκομίσουν ξεχωριστές εμπειρίες», πρόσθεσαν.

Στον  Διεθνή διαγωνισμό «Κοιτάζοντας μπροστά: Φανταζόμαστε  το Αθηνέουμ της Φιλαδέλφειας», η εργασία  φοιτητών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με τίτλο :Επιβράδυνση ασύλου», απέσπασε το Δεύτερο φοιτητικό βραβείο. Οι εργασίες που διακρίθηκαν εκτίθεντο  περίπου ένα χρόνο στη Φιλαδέλφεια,   των Ην. Πολιτειών, σε ειδικά διαμορφωμένο χρόνο στο κέντρο της πόλης και δημοσιεύθηκαν σε σχετικές ιστοσελίδες του διαδικτύου.Σε αυτό τον διαγωνισμό, προσκαλούνται αρχιτέκτονες και σχεδιαστές από όλο τον κόσμο, να φανταστούν  το «Αθηνέουμ» της Φιλαδέλφειας του μέλλοντος . Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων  του «Αθηνέουμ», που είναι από τα σημαντικότερα πολιτιστικά  και εκθεσιακά κέντρα  στις Ην. Πολιτείες. Η βιβλιοθήκη του θεωρείται μια από τις κορυφαίες  στον κόσμο.

Τέλος,  εργασία  με τίτλο : «Νέα Ανάπαυση Μήτρας», απέσπασε Ειδική  μνεία στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «d3 Natural Systems».Σε αυτό τον πολύ σπουδαίο διαγωνισμό, αρχιτέκτονες, μηχανικοί  και φοιτητές, καλούνται να ερευνήσουν, να αναλύσουν και να εφαρμόσουν επιρροές από την φύση στην αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικού χώρου.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending