fbpx

UNIC: Μηνύματα από Σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας «Νέοι ορίζοντες στις σχέσεις Κύπρου-Κορέας»

«Οι λαοί της Κύπρου και της Κορέας  αξίζουν καλύτερης τύχης. Τους αξίζει μια ενωμένη χώρα με μέλλον που να εγγυάται την εθνική  κυριαρχία και  την αυθεντική ανεξαρτησία. Η αποικιοκρατία, η διαίρεση και ο πόλεμος είναι τα τρία βασικά κοινά συστατικά που χαρακτηρίζουν τις δύο χώρες. Η διαίρεση αποτελεί μια ανωμαλία που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα».

Αυτά και άλλα πολλά επισημάνθηκαν στο σεμινάριο με τίτλο «Νέοι ορίζοντες στις σχέσεις  της Κύπρου και της Κορέας», που οργάνωσαν η  Διπλωματική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Ινστιτούτο Σπουδών  Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων,  και το Πανεπιστήμιο Διεθνών Μελετών  Χάνκουκ , με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από τότε που η Κορέα και η Κύπρος εγκαθίδρυσαν διπλωματικές σχέσεις.

«Για την Κύπρο και την Κορέα, ήταν καταστροφή η διαμάχη για την ισορροπία ισχύος ανάμεσα  στους μεγάλους του πλανήτη. Με απλά λόγια οποιαδήποτε σκέψη για πραγματική ανεξαρτησία αναβαλλόταν επ’ αόριστον. Ήταν απίθανο να φανταστεί κανείς μία ανεξάρτητη Κύπρο και Κορέα, απαλλαγμένες από οποιανδήποτε ξένη κηδεμονία», τόνισε  ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος,επικεφαλής του Τμήματος Ασίας – Ωκεανίας στο υπουργείο εξωτερικών  της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Και ακόμα χειρότερα ήταν σύνηθες το φαινόμενο περιοχές να ανήκουν  σε μια υπερδύναμη, σε ένα αποικιοκρατικό  αφεντικό .Οι δύο χώρες έγιναν έρμαια κατοχής  ισχυρότερων κρατών της περιοχής  αλλά και εντεύθεν αυτής. Η εθνική κυριαρχία εθεωρείτο παράλογη ιδέα, ο σεβασμός  για την εθνική τους ακεραιότητα  και πολιτική ανεξαρτησία ήταν «νεκρό» γράμμα», πρόσθεσε.

Ο κ.Παπαδόπουλος αναφέρθηκε  στην κοινή πορεία της Κύπρου και της Κορέας, στο  πέρασμα   των αιώνων, στην κατοχή τους από ξένες δυνάμεις , τονίζοντας παράλληλα, πως η διαίρεση δεν λύνει τα προβλήματα, αντίθετα χειροτερεύει την κατάσταση  και δημιουργεί προηγούμενα σε ολόκληρο τον κόσμο. «Όπου η διαίρεση συνεχίζεται, όπως  στις περιπτώσεις της Κύπρου και της Κορέας, δημιουργεί τραυματικές καταστάσεις .Πάνω από όλα όμως αποτελεί απόδειξη αδικίας που συντελέστηκε στο παρελθόν. Η διαίρεση απειλεί με πιθανή ένταση στο παρόν και πιθανή σύρραξη στο μέλλον», επισήμανε. Για να καταλήξει τονίζοντας πως οι επερχόμενες γενεές και στις δύο χώρες  αξίζουν να κοιτάζουν μπροστά για καλύτερο μέλλον και να τιμούν αυτούς που τόσο αδικαιολόγητα έχασαν τη ζωή τους.

Από την Κορεατική πλευρά, μίλησαν δύο εξέχουσες προσωπικότητες. Ο Ιν Τάεκ Χιουν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κορέας και πρώην υπουργός για την Ενοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, αναφέρθηκε  στην ιστορία της Κορέας και του λαού της που χρονολογούνται από το 2333 π.Χ, για την απελευθέρωση της Κορέας από την αποικιοκρατική Ιαπωνία το 1945, για την ίδρυση δύο κρατών στην Κορεατική χερσόνησο  το 1948, για  τον πόλεμο της Κορέας (1950 – 1953) καθώς και για την οικονομική κατάσταση των δύο κρατών.  Μίλησε για την πολιτική κατάσταση  στη Βόρεια Κορέα, όπου όπως είπε «στόχος του καθεστώτος είναι ο κοινωνικός έλεγχος και η κοινωνική στήριξη», μίλησε για το πρόβλημα της παραβίασης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στον  « Βορρά»  και για τις εκτελέσεις ανώτατων αξιωματούχων, που θεωρήθηκαν «ασεβείς» ή επικίνδυνοι για  τους σημερινούς ηγέτες της Πιόνγκ Γιάνγκ. Αναφέρθηκε επίσης  στην προσπάθεια της  χώρας του   για την εφαρμογή μέτρων εμπιστοσύνης από τις δύο πλευρές, κάτι που όμως δεν έχει φέρει ως τώρα τα επιθυμητά αποτελέσματα λόγω κυρίως της προκλητικής, όπως την χαρακτήρισε, στάσης της Βόρειας Κορέας.

Ο καθηγητής Χόνγκ Κίου Ντόκ, του Πανεπιστημίου Σουκμιούν,  αναφέρθηκε στην αυξανόμενη στρατιωτική δύναμη της Βόρειας Κορέας  καθώς  και στο ενδεχόμενο η Πιόνγκ Γιάνγκ να καταφέρει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα πολύ σύντομα. Είπε πως σε αυτό η Βόρεια Κορέα έχει τη βοήθεια της Ρωσίας και πως όταν η Σεούλ ζητά τη διαμεσολάβηση της Κίνας. Το Πεκίνο όμως  απαντά, πως δεν μπορεί πλέον να ασκήσει αποτελεσματική επιρροή στους βορειοκορεάτες ηγέτες. «Έχουμε την εντύπωση πάντως, πως οι Κινέζοι ανησυχούν από την παρουσία ισχυρών Αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή και στην πατρίδα μου», τόνισε. « Το επισημάναμε στην Ουάσινγκτον και αυτή απέσυρε τα στρατηγικά όπλα από τη Νότια Κορέα, ως ένδειξη καλής θέλησης. Όμως αντί να βελτιωθεί η κατάσταση, αυτή χειροτέρεψε και το καθεστώς της βόρειας Κορέας αύξησε τις προκλήσεις», πρόσθεσε. Είπε επίσης, πως η Νότια Κορέα, θα έχει αναπτύξει πλήρως το αντιβαλλιστικό της  αμυντικό σύστημα σε τέσσερα χρόνια, ώστε να είναι ικανή να αποτρέψει οποιανδήποτε πυραυλική επίθεση από τον Βορρά. «Αλλά ως τότε είμαστε υποχρεωμένοι να βασιζόμαστε στην παρουσία των Αμερικανικών δυνάμεων (περίπου 400.000 ) στο έδαφος της πατρίδας μας», κατέληξε.

Στο σεμινάριο παραβρέθηκαν πρώην πολιτικοί , διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί ,καθώς και ο πρέσβης της  Νότιας Κορέας (Γκιλ Σου Σιν), που εκπροσωπεί την χώρα του στην Ελλάδα και την Κύπρο, με έδρα την Αθήνα.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending