fbpx

Η νέα σημαία της Κύπρου: 7 Κύπριοι γραφίστες ονειρεύονται λύση!

«Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός πως η λέξη που χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον είναι η λέξη ‘πρόβλημα’. Έτσι ακριβώς το βλέπω. Η Κύπρος είναι ‘πρόβλημα’. Αλλά από μόνη της η λέξη υπονοεί πως υπάρχει και λύση».

Κάπως έτσι περιέγραφε η Βικτόρια Χίσλοπ, τη δική της αντίληψη για το Κυπριακό. Έχουν περάσει σχεδόν 41 χρόνια. Η δική μας γενιά, που δεν έζησε στο πετσί της όσα συνέβησαν το μαύρο εκείνο καλοκαίρι, είχε στο μυαλό της τη λύση του Κυπριακού περίπου σαν ένα αστικό μύθο. Συνομιλίες, διαπραγματεύσεις, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αδιάλλακτοι ηγέτες, δείπνα και κόντρα δείπνα διπλωματών σε βορρά και νότο, δεκάδες απεσταλμένοι του Ο.Η.Ε…

Με λίγα λόγια, όσο περνούσε ο καιρός η επανένωση του νησιού μας φάνταζε σαν ένα «κάπου, κάπως, κάποτε» ενδεχόμενο…

 Μια φορά πάντως, εάν έχεις παρακολουθήσει δελτία ειδήσεων τις τελευταίες ημέρες, το vibe που πιάνεις είναι θετικό και ελπιδοφόρο! Καφεδάκι Ακιντζί-Αναστασιάδη, βόλτα στη Λήδρας, εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις… Σχεδόν κολλητάρια!

Εμείς δεν (μπορούμε να) ξέρουμε πόσο κοντά βρισκόμαστε στη λύση. Αυτά εξάλλου εξαρτώνται κυρίως από άλλους -από τους ηγέτες μας. Επειδή όμως είμαστε φύσει θετικοί άνθρωποι, αναγνωρίζουμε τουλάχιστον πως, αυτή τη στιγμή, σίγουρα υπάρχει θέληση. Ειλικρινής θέληση. Ενώ εκτός από θετικοί, ενίοτε είμαστε -ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε- και ένα βήμα μπροστά!

Με τη νέα τάξη πραγμάτων, ένα απ’ τα πολλά πράγματα που θα αλλάξουν στο νησί, θα είναι και η σημαία μας! Καλώς ή κακώς, αυτό λογικά θα γίνει. Από το 2004, μάλιστα, με το σχέδιο Ανάν, είχε προταθεί και η πιο κάτω σημαία.anan_flag

Ως εκ τούτου, με κάθε σεβασμό προς το εθνικό μας σύμβολο, ζητήσαμε από 7 Κύπριους γραφίστες να σχεδιάσουν τη νέα σημαία της Κύπρου και να την παρουσιάσουν. Ο καθένας από αυτούς εννοείται πως είδε την πρόκληση αυτή με εντελώς διαφορετικό μάτι. 

 

Νικόλας Ιωάννου

«’Το κέντρο του κόσμου’. Είμαστε μια χώρα όπου γεωγραφικά βρίσκεται σε ένα πολύ καλό, στρατηγικό σημείο, σταυροδρόμι 3 ηπείρων, είσοδος προς την Ευρώπη για πολλές ανατολικές χώρες. Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες, πολιτικούς και καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο. Αυτό δείχνει πως, ως λαός, είμαστε αρκετά έξυπνοι! Και ας μην ξεχνιόμαστε, εδώ τρως καλά! Έχουμε την καλύτερη κουζίνα. Ως εκ τούτου, είμαστε το κέντρο του κόσμου. Γι’ αυτό και σε μια ενδεχόμενη λύση, η σημαία μας θα πρέπει να αντιπροσωπεύει όλους του νόμιμους κάτοικους του νησιού, αλλά και να σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής. Το μπλε σκούρο χρώμα συμβολίζει το σύμπαν. Οι άσπρες τελείες συμβολίζουν τους άλλους πλανήτες. Ο γαλάζιος κύκλος συμβολίζει τη γη. Και το κίτρινο τρίγωνο στο κέντρο της γης συμβολίζει την Κύπρο σε μια πιο απλοποιημένη μορφή». 

ioannou

 

Μαρίνος Μαρίνου

«Το σκεπτικό πίσω απ’ τις 2 προτάσεις μου βασίζεται σε 2 πράγματα. Στην ένωση των 2 λαών, των ανθρώπων τους και στα χαρακτηριστικά του νησιού μας».

Πρόταση 1:

marinos_flag2.1

marinos_flag2

Πρόταση 2:

marinos_flag_1

«Η πορεία της σκέψης μου και το πως έφτασα στο τελικό αποτέλεσμα, αντικατοπτρίζεται ως εξής:»

Πρόταση 1: 

marinos_flag2_progression

Πρόταση 2:

marinos_flag_1_progression

Άντρεα Αυγουστή

«Καταρχήν δεν ήθελα να ξεφύγω από την υφιστάμενη σημαία της Κύπρου γιατί έχει μεγάλη ιστορία πίσω της, έτσι κράτησα το σχήμα του νησιού σε μια πιο απλοποιημένη μορφή. Η Κύπρος στη δική μου σημαία αποτελείται από διάφορα γεωμετρικά σχήματα, ενωμένα, που συμβολίζουν τις διάφορες κουλτούρες που υπάρχουν στο νησί και συμβιώνουν όλοι μαζί. Τα σχήματα έχουν ως βάση το κίτρινο χρώμα της Κύπρου, που συμβολίζει τους Ελληνοκύπριους στο νησί. Υπάρχουν κάποιες εναλλαγές σε πορτοκαλί χρώματα που δείχνουν το ποσοστό των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο. Επίσης, υπάρχουν και κάποιες πινελιές πράσινων χρωμάτων, αντικατοπτρίζοντας το ποσοστό των αλλοδαπών στη χώρα μας (επέλεξα το πράσινο χρώμα γιατί είναι το χρώμα της αρμονίας και συμβολίζει την ειρηνική συμβίωση αλλοδαπών και ντόπιων στο νησί). Τέλος, οι γραμμές στα ανάλογα χρώματα στο πάνω και κάτω μέρος της σημαίας αντιστοιχούν στα ποσοστά Τουρκοκυπρίων και αλλοδαπών στην Κύπρο». 

avgousti

avgousti1

 

Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Οι διαφορές και το διχαστικό παρελθόν είναι κάτι που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας. Το άσπρο δαχτυλίδι, σχηματίζεται με τέτοιο τρόπο στην σημαία, ούτως ώστε να δείχνει την ανατολή μιας νέας μέρας, μιας νέας εποχής για ένα νησί, που αφήνει ότι το χώρισε πίσω του. Έχει άσπρο χρώμα, το χρώμα της ενότητας, της αγάπης και της ειρήνης, γεφυρώνοντας όλες μας τις διαφορές. Το κίτρινο και το πράσινο, είναι παρακαταθήκη από την προηγούμενη σημαία, αντικατοπτρίζουν την ελπίδα και την ειρήνη όπως ακριβώς τα δύο χαρακτηριστικά στοιχεία της Κύπρου, ο ήλιος και το δέντρο της ελιάς. Η ελπίδα που συμβολίζουν οι ακτίνες του ήλιου έχει φωτίσει όλο το νησί! 

cyflagalex

 

Άννι Δαμιανού

Πρόταση 1:

«Φοούμαι πως, όποια απόφαση τζαι να παρθεί για λύση, εν θα εν προς όφελος της (ελληνοτουρκοκυπριακής) κοινωνίας αλλά προς όφελος της οποιασδήποτε ανάγκης (;) διαφόρων κρατών να εκμεταλλευτούν για ακόμα μια φορά την θέση τζαι τον πλούτο τούτου του νησιού. Που την άλλη όμως εν να προσπαθήσω να γίνω πιο αισιόδοξη τζαι να ελπίζω για το καλύτερο…». 

annie1

Πρόταση 2:

«Η τούρκικη σημαία πάνω στον Πενταδάκτυλο, θεωρείται ότι δηλώνει κάποια «προκλητική ειρωνεία» από το ψευδοκράτος απέναντι στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση. Ο Πενταδάκτυλος είναι ένα αρκετά δυνατό και πολυαναφερόμενο στοιχείο/σύμβολο στην ιστορία της Κύπρου. Έτσι, πιστεύκω ότι με τη λύση του Κυπριακού, μια κυπριακή ενιαία σημαία με το βουνό του Πενταδάκτυλου χωρίς καμιά σημαία πάνω, θα είναι ένα δυνατό μήνυμα θέλησης για ειρηνική συμβίωση. Σίγουρα, έχουμε τζαι εμείς αρκετά πράγματα που πρέπει να ‘διαγράψουμε’ σε περίπτωση λύσης, γιατί η λύση τζαι η ειρηνική συμβίωση εν έρκεται μόνο που υπογραφές και συμφωνίες αλλά κυρίως που τους ίδιους τους ανθρώπους του νησιού. Τα συγκεκριμένα χρώματα επέλεξα τα με βάση τη σημαία που στ’ αλήθεια είχε προταθεί σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού». 

annie2

 

Αxel Savvides

«Τη νέα σημαία της Κύπρου την οραματίζομαι στα χρώματα του μπλε, χρυσοκίτρινου και λευκού, συμβολίζοντας τον ήλιο, τη θάλασσα και την ελπίδα. Σε ότι αφορά στα σύμβολα, επιλέγω πράγματα που δείχνουν τα κοινά που μοιραζόμαστε και που μας ενώνουν. Τον κίονα που συμβολίζει την ιστορία, το στάχυ που συμβολίζει τη φύση μας και τα φτερά περιστεριού που συμβολίζουν την ανάγκη μας για ειρήνη».

axel_savvides

 

PolEm

Η νέα σημαία θα πρέπει να έχει όλα εκείνα τα σύμβολα που δείχνουν τόσο τον χαρακτήρα του νησιού αλλά κυρίως την ενότητα και την ένωση των κοινοτήτων. Το μπλε της θάλασσας, ο κύκλος της ενότητας, το κλαδί της ελιάς, όλα αυτά είναι στοιχεία που εξυπηρετούν και τους δύο άξονες. 

axel2

Πηγή: city.sigmalive.com

 

Δες επίσης: Ο γραφικός χαρακτήρας του Αϊνστάιν γίνεται γραμματοσειρά για υπολογιστές!

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending