fbpx

UNIC: Ενδιαφέρουσα Ημερίδα – Το Αθλητικό Δίκαιο στην Κυπριακή Δημοκρατία

Η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα του Αθλητικού Δικαίου, είναι ότι στην πλειοψηφία τους οι κανόνες του   δεν προέρχονται από την κρατική έννομη τάξη αλλά από μια ιδιωτική έννομη τάξη, την οποία αποτελούν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, οι  Διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες, οι Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες  και οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές. Αυτές επέβαλαν ένα παγκόσμιο υπερκρατικό δίκαιο, που δεν δεσμεύει τα κράτη, ούτε και υπερέχει του κρατικού δικαίου, αλλά στην ουσία υποχρεώνει τα κράτη να το αποδέχονται σε μεγάλο βαθμό, αφού αν δεν το αποδεχτούν, οι αθλητικές ομάδες και οι αθλητές τους θα έχουν κυρώσεις με κίνδυνο να στερηθούν της συμμετοχής σε διεθνείς συναντήσεις.

Το Αθλητικό Δίκαιο είναι ένας νέος κλάδος δικαίου με συνεχή ανάπτυξη τα τελευταία 25-30 χρόνια. Το Δίκαιο αυτό, είναι η βάση για τη ρύθμιση των πολλών προβλημάτων  στον Αθλητισμό.

Αυτά και άλλα πολλά συζητήθηκαν  σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε το τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Ο Βάσος Γεωργίου, Νομικός, Επισκέπτης  Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τόνισε πως  «στις μέρες μας ο αθλητισμός μετετράπη σε μια από τις μεγαλύτερες, αλλά και χρυσοφόρες «βιομηχανίες», μονοπωλιακού, μάλιστα, κατά το πλείστον χαρακτήρα».

Ο εισηγητής αναφέρθηκε  στους κανόνες που συνθέτουν το Αθλητικό Δίκαιο, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, για να καταλήξει τονίζοντας, πως «το Αθλητικό Δίκαιο είναι ένα σύνολο κανόνων που διέπουν την οργάνωση , τη λειτουργία και την άσκηση του αθλητισμού, καθώς και την επίλυση των διαφορών που ανακύπτουν. Οι κανόνες αυτοί προέρχονται από την κρατική έννομη τάξη, τη διεθνή , την ευρωπαϊκή, καθώς και την ιδιωτική αθλητική έννομη τάξη, εσωτερική και παγκόσμια».

Η δρ.Δέσποινα Μαυρομμάτη,  Ελληνίδα Σύμβουλος, για θέματα έρευνας και διαμεσολάβησης στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (  CAS ) με έδρα την Ελβετία, ανέλυσε διεξοδικά τον τρόπο που λειτουργεί αυτό το Δικαστήριο και αναφέρθηκε στην επιρροή που ασκεί στο Αθλητικό Δίκαιο.

Εκδικάζει περίπου 400 υποθέσεις κάθε χρόνο και χρησιμοποιεί περίπου 500 δικαστές από ολόκληρο τον κόσμο. Μεγάλες διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, όπως η ΦΙΦΑ, η ΙΑΑΦ, η ΦΙΜΠΑ, η ΦΙΝΑ κά, σέβονται τις αποφάσεις του CAS παρόλα αυτά, μπορούν και να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας, αν διαφωνούν.

Ο κ.Ξένιος Ξενόπουλος, Πρόεδρος της Ανώτατης Δικαστικής Επιτροπής Αθλητισμού (ΑΔΕΑ) αναφέρθηκε στην προσπάθεια εξυγίανσης του αθλητισμού και υπεραμύνθηκε της εισαγωγής ταυτότητας φιλάθλου, ώστε να εντοπίζονται ευκολότερα και να αποκλείονται  από τους αγωνιστικούς χώρους οι ταραξίες ενώ ο  δρ.Νίκος Καρτακούλης, πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης, Φιλοξενίας, Τουρισμού και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ανάλυσε  τη γενική πολιτική του Πανεπιστημίου  απέναντι στον αθλητισμό. « Αναλύσεις και στατιστικές μας έχουν δείξει πως η αθλητική βιομηχανία είναι η μόνη που θα έχει σταθερή και σημαντική ανάπτυξη στα επόμενα 10 χρόνια», τόνισε επισημαίνοντας πως  στόχος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι να βγάλει  ανθρώπους με ειδικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο του Αθλητισμού.

Στα συμπερασματικά σχόλια του ο δρ.Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, διετύπωσε την άποψη, σύμφωνα με την οποία  το Δίκαιο είναι η κατεξοχήν επιστήμη που μπορεί να λύσει τα προβλήματα στον αθλητισμό. ΄Εφερε επίσης ως παράδειγμα τα όσα συμβαίνουν στη διοίκηση του αθλητισμού  στις Ην.Πολιτείες, τονίζοντας πως η Ευρώπη ακόμα βρίσκεται πολύ πίσω από τους Αμερικανούς σε αυτό τον τομέα.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending