fbpx

Εισηγήσεις για προβληματισμό για το κυπριακό ποδόσφαιρο

Παραθέτω μια σειρά θεμάτων για προβληματισμό για το κυπριακό ποδόσφαιρο.

1. Το σύστημα απονομής της αθλητικής δικαιοσύνης πρέπει να αναθεωρηθεί. Από την ΑΔΕΑ στο εφετείο της ΚΟΠ και πρόσφατα στον αθλητικό δικαστή της ΚΟΠ! Είμαι σίγουρος ότι όλοι κατανοούν τα προβλήματα που δημιουργούνται με το σύστημα όπως λειτουργεί σήμερα. Το σύστημα πρέπει να γίνει πιο ανεξάρτητο και αυτόνομο.

2. Η δομή της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου χρειάζεται αναδόμηση. Πρέπει να γίνει πιο δημοκρατική και συμμετοχική, ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της καλής διακυβέρνησης του ποδοσφαίρου. Αναφέρομαι στην Γενική Συνέλευση και στο Διοικητικό Συμβούλιο.

3. Η ΚΟΠ πρέπει να εφαρμόσει τις αρχές καλής διακυβέρνησης στους αθλητικούς οργανισμούς. Διαφάνεια και λογοδοσία παντού είναι σημαντικότατοι πυλώνες προς αυτή την κατεύθυνση.

4. Η ΚΟΠ χρειάζεται πλάνο ανάπτυξης με καθορισμένους σκοπούς και στόχους (και Όραμα) πάνω στους οποίους θα γίνει η ανάπτυξη του Κυπριακού ποδοσφαίρου.

5. Η ΚΟΠ πρέπει να εφαρμόσει άμεσα ένα κώδικα καλής διακυβέρνησης στον οποίο θα υπάρχουν πρόνοιες που να καλύπτουν τα πάντα και ειδικά θέματα που αφορούν την σύγκρουση συμφερόντων και άλλα σχετικά . Χρειάζεται η σύσταση και λειτουργία ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας και Ηθικής μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

6. Υπάρχει ανάγκη για την σύσταση μιας Εθνικής Ακαδημίας Ποδοσφαίρου (National Football Academy) η οποία θα αναλάβει αποκλειστικά την ορθολογιστική ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Κύπρο.

7. Η ΚΟΠ πρέπει να ξεπεράσει το μοντέλο της μικροδιαχείρισης (micromanagement) και βάσει του στρατηγικού πλάνου που θα αναπτυχθεί να υιοθετήσει νέες πρακτικές διαχείρισης και διοίκησης οι οποίες θα συμβάλουν τα μέγιστα στην αποφυγή πολλών προκλήσεων που προκύπτουν από την «μικροδιαχείριση». Οι εποχές των “Supreme Football Leaders” έχουν περάσει ανεπιστρεπτή στο ποδόσφαιρο και οι ποδοσφαιρικά ανεπτυγμένες Ομοσπονδίες έχουν εφαρμόσει μοντέλα και μηχανισμούς συλλογικής διαχείρισης και διακυβέρνησης. Τα μοντέλλα του “supreme football leaders” είναι επικίνδυνα γιατί μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα (maladministration).

8. Σε ότι αφορά το οργανόγραμμα της ΚΟΠ, αυτό πρέπει να αναθεωρηθεί και να αναπτυχθεί πάνω στα πρότυπα που έχουν υιοθετηθεί στις πλείστες Ομοσπονδίες παγκοσμίως. Για παράδειγμα ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας πρέπει να είναι εκτελεστικός και να είναι ο άμεσα υπεύθυνος για την λειτουργία της Ομοσπονδίας.

9. Το σύστημα ανάπτυξης των διαιτητών και η Σχόλη Διαιτησίας πρέπει να αναθεωρηθεί και να αναπτυχθεί πάνω σε εντελώς διαφορετική βάση, αν πράγματι τα σωματεία επιθυμούν να αντιμετωπίσουν ριζικά το πρόβλημα.

10. Υπάρχει πρόβλημα με τους στημένους αγώνες στην Κύπρο. Δυστυχώς δεν έχουν γίνει οποιεσδήποτε ενέργειες για αντιμετώπιση του. Η ΚΟΠ οφείλει να αναπτύξει συγκεκριμένη στρατηγική για αντιμετώπιση του ξεκινώντας από την πρόληψη με σειρά δραστηριοτήτων που μπορούν να αξιοποιηθούν προς τον σκοπό αυτό.

11. Πρέπει να συζητηθεί άμεσα και να παρθούν αποφάσεις που αφορούν την φιλοσοφία ανάπτυξης του ποδοσφαίρου στην Κύπρο. Αυτός είναι ο καθοριστικός ρόλος του Διευθυντή Ποδοσφαίρου σε μια Ομοσπονδία (δεν υπάρχει στην ΚΟΠ) ο οποίος είναι και ο πιο σημαντικός σε κάθε Ομοσπονδία. Να εντοπίσω ότι σε μικρές χώρες με περιορισμένους πόρους δεν μπορούν όλοι να παίζουν «επαγγελματικό» ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό υπάρχει και αυτή η φιλοσοφία της πυραμίδας για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου.

12. Η θητεία του προέδρου της Ομοσπονδίας και των άλλων αξιωματούχων δεν πρέπει κατουδένα λόγο να ξεπερνά τις δυο τετραετίες γιατί διαφορετικά οι «εξαρτήσεις» που αναπτύσσονται δεν εξυπηρετούν το ποδόσφαιρο.

TOY NIKOY ΚΑΡΤΑΚΟΥΛΗ*

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

30425336

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending