fbpx

Πρόταση ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ για άμεση μείωση της Στρατιωτικής Θητείας

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ θεωρεί ότι η στρατιωτική θητεία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο συγκρότησης και το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς και κατά συνέπεια και την ασφάλεια της χώρας μας.

Παράλληλα η ύπαρξη στρατιωτικής θητείας, η διάρκεια της και ο τρόπος που αυτή υπηρετείται έχει σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον των νέων γενιών.

Έχουμε την άποψη πως ο λαϊκισμός στο θέμα αυτό θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα από όλους. Η υποστήριξη και ανάδειξη του αιτήματος για μείωση της θητείας από την εκάστοτε αντιπολίτευση που αλλάζει γνώμη όταν η ίδια γίνει εξουσία αποτελεί κοροϊδία για τους πολίτες αυτής της χώρας.

Με βάση και τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας και παράλληλα έχοντας υπόψη την ανάγκη δημιουργίας και διατήρησης ενός μομέντουμ λύσης η ΠΟΛΙΤΕΙΑ προτείνει όπως, με τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας και εντός των επόμενων 6 μηνών ισχύσουν τα ακόλουθα:

– Η στρατιωτική θητεία να μειωθεί στους 14 μήνες

– Η ΕΦ να προχωρήσει σε πρόσληψη αριθμού επαγγελματιών οπλιτών (Ε.Ο) ώστε να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί οι οποίοι δεν θα είναι πέραν των 25 χρόνων, θα έχουν ολοκληρώσει την 14μηνη θητεία τους και κατά τη στιγμή της πρόσληψης τους θα είναι λήπτες ανεργιακού επιδόματος ή ΕΕΕ

– Η πρόσληψη των Ε.Ο να γίνεται κατόπιν κλήρωσης ανάμεσα σε όσους πληρούν τα σχετικά κριτήρια και υποβάλουν αίτηση. Αυτοί θα υπογράφουν 5ετές συμβόλαιο και με δυνατότητα ανανέωσης του για μία περίοδο μόνο. Η αμοιβή που θα προβλέπει το συμβόλαιο θα έχει ύψος 800 ευρώ μηνιαίως

– Να προβλέπεται η δυνατότητα για εξαγορά μέρους της στρατιωτικής θητείας (6 μήνες) με ποσό ίσο με 10,000 ευρώ ανά κληρωτό.

– Αντιστοίχως να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους έφεδρους άνω των 35 ετών το επιθυμούν να εξαγοράσουν τις παρουσίες τους στις εκάστοτε κλήσεις πληρώνοντας προκαταβολικά το ποσό των 100 ευρώ ανά κλήση/μέρα.  

Όπως φαίνεται και από τις προτάσεις μας δεν πρόκειται να υπάρξει το όποιο κενό ασφαλείας αλλά αντίθετα θα υπάρξει ποιοτική ενίσχυση της ΕΦ. Όλος ο ανδρικός πληθυσμός θα συνεχίσει να τυγχάνει στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Η πρόταση μας είναι οικονομικά ρεαλιστική αφού σημαντικό μέρος από την δαπάνη που θα απαιτήσει η πρόσληψη των Ε.Ο θα καλυφθεί από:

α) Τις σημαντικές εξοικονομήσεις σε ανεργιακό επίδομα και ΕΕΕ  

β) Τα χρήματα που θα καταβληθούν από εκείνους τους κληρωτούς που θα εξαγοράσουν μέρος της θητείας τους θα καλύψουν την αναπλήρωση τους αλλά και μέρος των δαπανών για Ε.Ο

γ) Τα έσοδα που θα προκύψουν από την αντίστοιχη εξαγορά αριθμού κλήσεων από πλευράς των εφέδρων πέραν των 35 ετών  

Όλα αυτά αν συνδυαστούν και με μέτρα ανασυγκρότησης της ΕΦ (πχ με αντικατάσταση των μεραρχιών με ταξιαρχίες, κατάργηση μονάδων με πεπαλαιωμένο υλικό) και τεχνολογική αναβάθμιση της (πχ απόκτηση ηλεκτρονικών και άλλων μέσων για καλύτερη επιτήρηση της Γραμμής Καταπαύσεως του Πυρός) θα επιτρέψουν την ουσιαστική μείωση των αναγκών της σε ανθρωποώρες και την ομαλότερη μετάβαση στην νέα εποχή.

Να σημειώσουμε ότι η μείωση της θητείας θα ανεβάσει το ηθικό των κληρωτών αφού θα μειωθεί η αίσθηση που έχουν σήμερα ότι χάνουν τον χρόνο τους υπηρετώντας την ομολογουμένως μακρά θητεία των 24 μηνών.  

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ προσκαλεί σε ένα εθνικό διάλογο ώστε να επιτευχθεί το ζητούμενο που είναι η μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες με την ταυτόχρονη ενίσχυση της ΕΦ.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending