fbpx

UNIC: «ΔιατροΣΕΦ»: η Μεσογειακή κουζίνα με επιστημονικό τρόπο

Παρουσίαση βιβλίου για νόστιμη και υγιεινή κουζίνα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Η συνειδητοποίηση από τους ανθρώπους της αξίας της υγιεινής διατροφής και η απόκτηση γνώσεων, που θα συμβάλουν στην ανάδειξη των υγιεινών διατροφικών συνηθειών, επισημάνθηκαν στην παρουσίαση του εξαιρετικού βιβλίου «ΔιατροΣΕΦ», του Σεφ και Εκπαιδευτικού Γιώργου Κυπριανού και της κλινικής Διαιτολόγου  Νικολέττας Ντορζή,  σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που συνδύασε επίσης πανδαισία υγιεινών εδεσμάτων για το πολυπληθές κοινό,   μαζί με  καλόγουστη σύγχρονη μουσική.

Αυτό το βιβλίο, από τις Εκδόσεις Πανεπιστημίου Λευκωσίας, συμπληρώνει ένα ερευνητικό κενό για την Μεσογειακή κουζίνα, με επιστημονικό τρόπο ενώ  συνάμα φωτίζει μαθητές, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες  στον τομέα της σίτισης και της διατροφής στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Παρουσιάζει τα σημαντικότερα από αυτά που πρέπει να γνωρίζει  ο καθένας μας για τη διατροφή, ενώ παράλληλα προσφέρει νοστιμότατες συνταγές, δοκιμασμένες , οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή.

Οι στόχοι που τέθηκαν από τους συγγραφείς του βιβλίου είναι: α) η συνειδητοποίηση από τον αναγνώστη της διατροφικής αξίας όλων των τροφών, β) η κατανόηση της σχέσης των βλαβερών διατροφικών συνηθειών με διάφορες ασθένειες, γ) η συσχέτιση των συνηθειών διατροφής  με την ανάπτυξη και στοματική υγιεινή  και δ) η ευαισθητοποίηση των γονιών και η σωστή καθοδήγηση των παιδιών τους όσον αφορά στην υγιεινή διατροφή.

Το βιβλίο «ΔιατροΣΕΦ» προσφέρει χρήσιμες συμβουλές  για την επιλογή των υλικών, δυσεύρετες  πληροφορίες  για τη διατροφική τους αξία, ιδιαίτερα για τα βότανα της Κύπρου, όπως τη ρίγανη, τη δάφνη, το δενδρολίβανο κ.α, πρακτικές γνώσεις  για τη φροντίδα και τη βελτίωση της υγείας μας, μέσω δοκιμασμένων συνταγών και υγιεινών μεθόδων μαγειρέματος και απευθύνεται σε όλους και καθένα ξεχωριστά. Παρατίθενται αναλυτικά διαιτολόγια για πολλές ασθένειες, όπως είναι οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.

«Θα μπορούσα να ορίσω την προκείμενη συγγραφική δουλειά ως ένα από τα πιο ωφέλιμα βιβλία, τόσο για τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και σπουδαστές, που ασχολούνται με την μαγειρική, όσο και για τους επαγγελματίες διατροφολόγους  και διαιτολόγους και σπουδαστές αυτών των δύο ειδικοτήτων», τόνισε ο Ανδρέας Ευθυμίου  ανώτατος λειτουργός εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Πρόσθεσε πως οι δύο συγγραφείς ανάδειξαν  μέσα από το βιβλίο την Μεσογειακή κουζίνα και την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. «Ως Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση είμαστε περήφανοι που έχουμε τέτοιους εκπαιδευτικούς στις τάξεις μας», κατέληξε.

«Οι συνταγές μας δεν περιλαμβάνουν καθόλου ανούσια και  άγευστα πιάτα. Αντίθετα οι συνταγές είναι εξαιρετικά εύγευστες και κατάλληλες για απώλεια βάρους , για διατήρηση βάρους, για άτομα με διαβήτη , υπέρταση, υπερλιπιδιμία και γενικά για άτομα που θέλουν να τρέφονται  ισορροπημένα και υγιεινά», δήλωσε η  Νικολέτα Ντορζή. «Το βιβλίο αυτό δείχνει την συνύπαρξη κουζίνας και υγιεινής διατροφής», πρόσθεσε ο Γιώργος Κυπριανού, επισημαίνοντας παράλληλα  πως το «ΔιατροΣΕΦ» δίνει λύσεις σε ευπαθείς ομάδες συνανθρώπων μας, σε παιδιά και νέους, σε ανθρώπους που θέλουν να προσέχουν τη διατροφή τους ,ενώ αποτελεί καλό εγχειρίδιο για τους φοιτητές της διαιτολογίας και της μαγειρικής.

Τα μισά  έσοδα  από την πώληση του βιβλίου θα δοθούν στον σύλλογο «΄Ένα όνειρο μια ευχή» που αγωνίζεται για την περίθαλψη παιδιών που έχουν προσβληθεί  από  διάφορες μορφές καρκίνου  και στον αντικαρκινικό σύνδεσμο Κύπρου.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,700FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending