fbpx

Στις τελευταίες θέσεις η αξιοπιστία του ποδοσφαίρου σε Κύπρο και Ελλάδα

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας 

Τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου  στην Ελλάδα και την Κύπρο, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις από πλευράς αξιοπιστίας , σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,  στο πλαίσιο της προσπάθειας του να συμβάλει  στην ανάπτυξη του αθλήματος, του «Βασιλιά των Σπόρ», – με τη μεγάλη δημοτικότητα του όχι μόνο  στην Κύπρο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αντίθετα,  τα πρωταθλήματα  στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ισπανία  και την Ιταλία, βρίσκονται πολύ ψηλά, στην αξιοπιστία, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ τονίσθηκε πως σε αυτές τις χώρες, οι αρμόδιες Αρχές, ακόμα και ο Τύπος, κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τη φήμη του, θεωρώντας το «προϊόν» εξαιρετικά προσοδοφόρο.

 

Αξιοπιστία πρωταθλημάτων

Αγγλικό       89%

Γερμανικό   78%

Ισπανικό      78%

Ιταλικό         44%

Ελληνικό      21%

Κυπριακό     13%

 

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,  για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας, τονίσθηκε επίσης, πως  στα κρούσματα διαφθοράς, ( στημένα παιγνίδια, παράνομα στοιχήματα, «πιασμένοι  παίκτες» κοκ) που κατά καιρούς εκδηλώθηκαν στις πιο πάνω χώρες, οι Αρχές, δε δίστασαν στο πρόσφατο παρελθόν να τιμωρήσουν αυστηρά ακόμα και να υποβιβάσουν σε χαμηλότερες κατηγορίες, ιστορικά σωματεία, όπως για παράδειγμα η Ιταλική Γιουβέντους, που φέτος έφτασε  στον Τελικό  του «Τσάμπιονς  Λιγκ», κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στην Ευρώπη, σε επίπεδο συλλόγων.

«Η έρευνα αυτή διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, κάθε τρία χρόνια και τα αποτελέσματα της μπορούν να αξιολογηθούν από όλους αυτούς που ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο», επισήμανε ο δρ. Νίκος Καρτακούλης, αντιπρόεδρος  Πανεπιστημιακών Σχέσεων  και Κοινωνικής Προσφοράς του Πανεπιστημίου. « Είναι κάτι σαν «Football Intelligence»( Ποδοσφαιρική Ανίχνευση), που αποτελεί κοινωνική παροχή  του Πανεπιστημίου μας. Παρόμοια στοιχεία  είχαμε παρουσιάσει και στην προηγούμενη έρευνα αλλά όπως φαίνεται  δεν υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση. Ξεχώρισαν, ευτυχώς,   μερικά σωματεία  στην Κύπρο, που αξιολόγησαν τα στοιχεία μας και στη συνέχεια οι πολιτικές που εφάρμοσαν τα βοήθησαν σημαντικά», πρόσθεσε για να καταλήξει τονίζοντας πως ο στατιστικολόγος του Πανεπιστημίου και υπεύθυνος της φετινής έρευνας κ. Σταύρος Μπουλούκας διαθέτει τεράστιο αρχειακό υλικό , που μπορεί να βοηθήσει όποιο ποδοσφαιρικό σωματείο ή μεμονωμένο άτομο ζητήσει περισσότερα στοιχεία για το άθλημα στην Κύπρο.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έγινε τον Ιούνιο του 2015 σε δείγμα 1996 ατόμων, από τα οποία όπως καταδείχθηκε, τα 962 (ποσοστό 48,2%), είναι οπαδοί κάποιας ομάδας.

Τα ευρήματα κατέδειξαν  πως  οι ερωτηθέντες σε μεγάλο ποσοστό (70 %) θεωρούν ότι μερικοί διαιτητές ευνοούσαν σκόπιμα με δική τους πρωτοβουλία, μια από τις  δυο ομάδες που αγωνίζονταν. Επίσης πως ορισμένοι διαιτητές( 75%) καθόρισαν την έκβαση του πρωταθλήματος με τις αποφάσεις τους μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.

Επίσης, οι λόγοι για τους οποίους όσοι απάντησαν ότι  πήγαν στο γήπεδο λιγότερες φορές  φέτος παρά πέρυσι είναι κυρίως οι αντιλήψεις τους   για την ανάρμοστη συμπεριφορά των οπαδών, τη μείωση της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος, το επίπεδο της διαιτησίας και τη διαφθορά στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Φαίνεται ακόμα πως είναι αρκετά χαμηλή η εμπιστοσύνη στους θεσμούς που εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο, όπως στην  Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ ), στην Εκτελεστική και την Δικαστική της Επιτροπή,  στη Διαιτησία και  στην Επιτροπή Διαιτησίας. Ενώ τις Διοικήσεις των Σωματείων τις εμπιστεύονται σε μεγάλο ποσοστό   .

Πόσο εμπιστεύεστε τους πιο κάτω θεσμούς;

                                                                  Πολύ    Αρκετά   Λίγο   Καθόλου

ΚΟΠ                                                                      2%     9%         30%   57%

Εκτελεστική Επιτροπή ΚΟΠ                             1%    7%          30%   59%

Δικαστική   Επιτροπή ΚΟΠ                               3%     12%        28%    55%

Διαιτησία σε πρωτάθλημα της ΚΟΠ               2%     8%          27%     60%

Επιτροπή Διαιτησίας                                          2%     9%           26%     61%

Διοίκηση της ομάδας σας                                  25%   37%        19%    16%                   

Οσον αφορά στα επίπεδα παρακολούθησης αθλητικών γεγονότων από τα ΜΜΕ φαίνεται ότι η πλειοψηφία του κόσμου ( 129.000) ενημερώνεται κατά κύριο λόγο

από τις αναφορές στα κύρια Δελτία Ειδήσεων της τηλεόρασης. Επιπρόσθετα, ένας μεγάλος αριθμός( 112.000) παρακολούθησε κάθε εβδομάδα ποδοσφαιρικούς αγώνες του Κυπριακού πρωταθλήματος  από την τηλεόραση.

«Χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου εδώ και αρκετό καιρό, όμως προς το παρόν λίγοι μας ακούνε», τόνισε  ο δρ. Καρτακούλης. «Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θέλει να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την προστασία του ποδοσφαίρου, γι αυτό άλλωστε επενδύει σε  αυτό», κατέληξε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι ποδοσφαιρικών σωματείων, ενώσεων προπονητών και διαιτητών, κ.α.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,700FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending