fbpx

10” to Genius: Τι σχέση έχει η ζιβανία με την «Ομήρου Οδύσσεια»;

Η στήλη 10″ to Genius σας μεταφέρει μια χρήσιμη (ή άχρηστη) πληροφορία, για να γίνετε σοφότεροι σε 10 δευτερόλεπτα!

 

Όσο τρελό και αν ακούγεται ο Όμηρος χρησιμοποίησε τη ζιβανία στο διάσημο αριστούργημα του, σαν δικαιολογία της απόφασης των γιγάντων στο νησί των Λαιστρυγόνων να καταστρέψουν το πλοίο του Οδυσσέα. Η μέθη από τη «ζίβανον», όπως την αποκάλεσε ο Όμηρος, τους οδήγησε στην πράξη αυτή.

Το ζίβανο είναι τα κουκούτσια και τα υπολείμματα των σταφυλιών που συμπιέστηκαν για απόσταξη. Η ζιβανία θεωρείται ένα αρκετά δυνατό ποτό αφού ο αλκοολικός της τίτλος πρέπει να υπερβαίνει τα 43% για να είναι έγκυρη (σημείωση: το ούζο που είναι στην ίδια οικογένεια ποτών με την ζιβανία έχει 37,5%).

Η καλύτερη θερμοκρασία κατανάλωσης της ζιβανίας κυμαίνεται στους -5 με -10 βαθμούς Κελσίου, ενώ σας προτείνουμε να δοκιμάσετε μεζεδάκια όπως τυρί, λούντζα, καρότο, αγγουράκι και τσαμαρέλλα για τους πιο τολμηρούς.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου η ζιβανία έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, βοηθά στη συγκέντρωση, επουλώνει και καυτηριάζει πληγές και για τις πιο νοικοκυρές αποτελεί το απόλυτο καθαριστικό για τα τζάμια. Α, και να θυμάστε: αν παγώσει η ζιβανία στην κατάψυξη, σημαίνει ότι δεν είναι καλή και μπορείτε να παραπονεθείτε ελεύθερα.

Τα παραείπ-ι-αμε λίγο σήμερα, αλλά είναι για καλό σκοπό!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending