fbpx

Πώς τα social media απειλούν μια ερωτική σχέση;

Η τεχνολογία σήμερα μας παρέχει μια διαρκή σύνδεση με όλο τον κόσμο, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει στην αποξένωση του ατόμου από τους οικείους του…

Δύο πρόσφατες μελέτες, μάλιστα, δείχνουν ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στις στενές ανθρώπινες σχέσεις.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ βρήκαν ότι τα άτομα που είχαν προσωπικές συζητήσεις, ενώ το κινητό τηλέφωνο βρισκόταν στο τραπέζι, ακόμα και εάν δεν το χρησιμοποιούσαν εκείνη τη στιγμή, χαρακτήριζαν τη σχέση τους λιγότερο ποιοτική και ανέφεραν μειωμένη εμπιστοσύνη προς τον/τη σύντροφό τους. Επίσης, ένιωθαν ότι ο/η σύντροφός τους είχε λιγότερη ενσυναίσθηση και δεν κατανοούσε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή από την παρούσα στιγμή, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε ένα ζευγάρι. Τη διάσταση του προβλήματος μπορεί κάποιος να την αναλογιστεί, εάν λάβει υπ’ όψιν πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα που υποστηρίζουν ότι 3 στους 5 χρήστες smartphone δεν αντέχουν πάνω από ώρα χωρίς να ελέγξουν τη συσκευή τους.

Εάν προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα τον συλλογισμό αυτόν και συμπεριλάβουμε μαζί με τα smartphones τα tablets, τα laptops και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που υποστηρίζουν, αντιλαμβανόμαστε ότι οι συσκευές αυτές ίσως έχουν τη δυνατότητα να διαλύσουν μια σχέση.

social-media-via-thinkstock

Πώς ακριβώς μπορούν οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης να απειλήσουν μια ερωτική σχέση;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι σελίδες αυτές παρέχουν ένα αίσθημα άμεσης ικανοποίησης που ενεργοποιεί τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου μέσω της γρήγορης εναλλαγής νέων ερεθισμάτων, η οποία μπορεί να προκαλέσει εθισμό.

Επιπρόσθετα, δίνουν τη δυνατότητα να έρθει κάποιος σε επαφή με φίλους, συνεργάτες, πρώην συντρόφους, παρέχοντας μια επικοινωνία άμεση, έντονη και οικεία, η οποία μπορεί να προσδώσει ρομαντικό χαρακτήρα στις σχέσεις αυτές. Αυτό στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει στον αποπροσανατολισμό της προσοχής από τον σύντροφο προς τους διαδικτυακούς φίλους, ενώ στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει στην απιστία.

Φυσικά, δεν χρειάζεται κάποιος να αποχωριστεί το κινητό του τηλέφωνο για να προστατέψει τη σχέση του. Υπάρχουν, όμως, πράγματα που μπορεί να κάνει, έτσι ώστε να το χρησιμοποιεί με το σωστό τρόπο, με αποτέλεσμα όχι απλώς να μη βλάψει, αλλά και να ωφελήσει τη σχέση.

Smartphonecouple

 

Δες: Hack the story #1 – The Social Media Cypriot: 4 Ιστορίες από την Κυπριακή Πραγματικότητα

 

Οι ειδικοί μάλιστα δίνουν τις συμβουλές τους στα ζευγάρια, έτσι ώστε να χρησιμοποιούν την τεχνολογία προς όφελος της σχέσης.

Κατ’ αρχάς, θεωρούν δεδομένο ότι τα κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να βρίσκονται έξω από το οπτικό πεδίο, αλλά και έξω από τη σκέψη των δύο συντρόφων κατά τη διάρκεια ενός ρομαντικού ραντεβού. Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό οι συσκευές να μένουν έξω από την κρεβατοκάμαρα το βράδυ, όχι μόνο γιατί δεν βοηθούν στη χαλάρωση, αλλά επίσης γιατί η διάσπαση που προκαλούν μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη οικειότητας ανάμεσα στους δύο συντρόφους.

Υπάρχουν επίσης οι ειδικοί που θεωρούν καλύτερο οι δύο σύντροφοι να μη συνδέονται στο πλαίσιο μιας σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, όχι μονό διότι έτσι αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις και οι ζήλιες, αλλά γιατί επιτυγχάνεται μια ωφέλιμη απόσταση, η οποία βοηθά να κρατηθούν άγνωστες κάποιες πληροφορίες της καθημερινότητας, διατηρώντας έτσι ένα μικρό μυστήριο που δίνει επιπλέον κίνητρα για ουσιαστική, πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία των δύο συντρόφων. Εάν, όμως, οι δύο σύντροφοι επιθυμούν να είναι και «φίλοι» στο διαδίκτυο, οι ειδικοί τούς προτείνουν να χρησιμοποιήσουν κάποιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα στο ζευγάρι να έχει τον δικό του ιδιωτικό ιστότοπο, όπου μπορούν να ανταλλάσσουν μηνύματα και φωτογραφίες, χωρίς να έχουν πρόσβαση οι άλλοι.

Κάποιες φόρες, μάλιστα, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει την επικοινωνία του ζευγαριού να είναι πιο αισθησιακή με την αποστολή μιας ερωτικής φαντασίωσης ή μιας σέξι φωτογραφίας, για παράδειγμα.

Η τεχνολογία είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Είναι λοιπόν σημαντικό να προσαρμόσουμε τη χρήση της, έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τα όποια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει και να απολαμβάνουμε στο μέγιστο τα οφέλη που μπορεί να μας παρέχει.

Πηγή: giatros-in.gr

Δες επίσης: Πώς θα ήταν μια απλή μας μέρα χωρίς τα social media;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending