fbpx

Τα social media και η επικοινωνία: Γιατί έχουμε γίνει όπως όλοι οι άλλοι;

Ζούμε σε μια εποχή αλλεπάλληλων αλλαγών και καινοτομιών. Έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο όπου δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον εαυτό μας μέσα στο πλήθος. Έχουμε γίνει ίδιοι. Έχουμε γίνει όπως όλοι οι άλλοι. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ενσωματωθεί για τα καλά στις ζωές μας μετατρέποντας μας όλους σε κινητές απόμιμίσεις.

Εκατομμύρια φωτογραφίες αναρτώνται καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διάφορες εγωκεντρικές και ναρκισσιστικές προσωπικότητες, που προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή απ’ όλες τις πλευρές, ικανοποιώντας την τάση τους για προσοχή και πολλές φορές τις ανασφάλειές τους.

selfie

Χιλιάδες στάτους ανανεώνονται για να ‘’παρηγορήσουν’’ τις ‘’λαβωμένες’’ καρδιές που υποτίθεται πως έπαιξαν κι έχασαν στον έρωτα. Έμαθαν όλοι να κρύβονται πίσω από μεγάλα λόγια και τους στίχους για να δικαιολογήσουν τον πληγωμένο εγωισμό τους που συγχέουν τις πλείστες φορές με έρωτες και αγάπες. Γίνονται έρμαια των ‘’likes’’ που θεωρείται πλέον το νέο ηλεκτρονικό πλατωνικό νόμισμα που δίνει αξία στον καθένα ξεχωριστά. Μπαίνουν σε μια ψυχοφθόρα, πολλές φορές διαδικασία η οποία τους παρακινεί στην ανασφάλεια, στη ζήλεια και στην επίδειξη του εαυτού τους.Ξέρουν πολύ καλά να ελίσσονται στο μάρκετινγκ του Facebook, του Twitter, του Instagram και να πουλάνε με τον πιο λαμπερό και αξιοζήλευτο τρόπο την εικόνα τους η οποία αρκετές φορές απέχει κατα πολύ από την πραγματικότητα.

wersm_facebook_love-657x360

Και κάπου εδώ τοποθετούμαι αόριστα κι εγώ. Ένας από τους πολλούς χρήστες εκεί έξω. Ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που διαχειρίζεται το δικό του προφίλ και το στολίζει με φωτογραφίες με τα καλύτερα φίλτρα επεξεργασίας, από τους καλύτερους και πιο in προορισμούς, με την ωραιότερη παρέα και με το πιο λαμπερό ύφος επιδεικνύοντας την διασκεδαστική μοντέρνα ζωή που θα ήθελαν να έχουν όλοι. Κι έρχομαι εγώ τώρα και ρωτάω με τον πιο υποκριτικό τρόπο:

Πώς έχουμε φτάσει σ’ένα σημείο που δεν ξεχωρίζουμε τον εαυτό μας;

 

Πώς γίναμε ‘’δούλοι’’ του διαδικτύου;

Social-Media-Addiction-Shots

Πώς φτάσαμε να χάσουμε σχεδόν κάθε επαφή με την πραγματικότητα και την επικοινωνία με τους γύρω μας; Έχουμε περάσει από το σημείο να διαφημίζουμε τον εαυτό μας. Να λαμβάνουμε επιβεβαιώσεις και κοπλιμέντα για να ικανοποιήσουμε το ‘’εγώ’’ μας και τις ανασφάλειες που πιθανών να έχουμε. Οι ηλεκτρονικές συσκευές, τα κινητά τηλέφωνα απότελούν την μόνη μας διέξοδο από εκείνο που θεωρούσα καθημερινότητα και ρουτίνα. Και το λέω από πρώτο χέρι, πως με αυτή μου την στάση έχασα χρόνο, επικοινωνία καθώς και ένα κομμάτι του εαυτού μου που αλλοιωνόταν συνεχώς. Λέγανε παλαιότερα οι λιγοστοί χρήστες γεμάτοι ειρωνία, πως αν δεν είσαι στα Social Media απλά δεν υπάρχεις. Η πραγματική ειρωνία όμως είναι ότι πλέον αυτό είναι που ισχύει. Αδιαμφησβήτητο είναι το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος πληθυσμός του κόσμου διαθέτει έναν ή περισσότερους λογαριασμούς σε διάφορους ιστότοπους επικοινωνώντας με τον περίγυρο.

 

Η πραγματικότητα όμως διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τον ορισμό της επικοινωνίας.

images

Τα μέσα αυτά απόξενώνουν τους ανθρώπους όλο και περισσότερο από το να τους φέρνουν κοντά. Φιλίες, ερωτικές σχέσεις, επαγγελματικές συναναστροφές διαλύονται με ένα block. Στη λίστα επαφών προστίθενται άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους που προσφέρουν απλόχερα τη σημασία και την προσοχή που δεν λαμβάνει ο κόσμος στην πραγματική ζωή, με σκοπούς άλλοτε ολοφάνερους κι άλλοτε επικίνδυνα κρυφούς. Δημιουργούνται σχέσεις εφήμερες, πλασματικές, φανερά ψεύτικες που βασίζονται σε ωραία ‘’πιασάρικα’’ λογια και κοπλιμέντα με την πολυπόθητη επικάληψη των ‘’likes’’.  Οι ανθρώπινες σχέσεις και επικοινωνίες κινδυνεύουν από την διακοπή ρεύματος πλέον κι όχι από την καθημερινή τριβή, από την συναισθηματική αλλαγή και από τον έντονο εγωισμό όπως ίσχυε παλαιότερα. Οι έννοιες και το σημαντικό δεν είναι η διασκέδαση με αγαπημένα πρόσωπα, αλλά η εικόνα που θα πλασάρουμε, το λεγόμενο check-in, οι φωτογραφίες με τα καλλίγραμα κορμιά.  

Τελικά τι ουσιαστικό έχουμε κερδίσει από την επανάσταση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;

 

Σε μια τέτοια ξεκάθαρη ερώτηση πολλοί αδυνατούν να δώσουν μια εξίσου ξεκάθαρη απάντηση. Και ίσως εκεί είναι που ξεκινά το πρόβλημα. Ξεκινάει στο ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με το τι ακριβως έχουμε να κάνουμε και ποια τα ωφέλη ή τα μειονεκτήματα αυτού. Άλλωστε, η  ιστορία μας έχει απόδείξει αμέτρητες φορές πως το μεγαλύτερο μειονέκτημα της μάζας είναι όταν αυτή δεν γνωρίζει το ποιόν της κυρίαρχης μονάδας που την κυβερνά.

Τα μέσα αυτά μας κυβερνούν, όσο κι αν πιστεύουμε οτι έχουμε τον έλεγχο. Βαθιά πίσω όμως, αν το σκεφτεί κανείς, βρίσκονται όλες οι ανασφάλειες, τα κόμπλεξ και η έμφυτη ανθρώπινη τάση για επιβεβαίωση όσο κι αν αυτό ακούγεται υπερβολικό!

 

Δες επίσης: Ποιοι είναι οι λόγοι που μας αρέσει να βγάζουμε selfies;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending