fbpx

Κύπριος από Αγγλία προσφέρει υποτροφία προς νεαρούς Κύπριους για μεταπτυχ. σπουδές στο Πανεπιστήμιο Oxford!

Ψάχνει κανείς για υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Oxford αλλά δεν μπορεί να το πληρώσει; Ο Robert Kyprianou ίσως μπορεί να βοηθήσει.

Ο Κύπριος που γεννήθηκε στη Μεγάλη Βρεττανία, 62 χρονών, ήταν ο πρώτος φοιτητής Κυπριακής καταγωγής που σπούδασε στο Brasenose college στην Οξφόρδη. Τώρα επιθυμεί κι από άλλους Κύπριους να έχουν την ίδια ευκαιρία, δημιουργώντας ο ίδιος μια υποτροφία απευθυνόμενη σε ταλαντούχους φοιτητές που θα την αξίζουν.

Οι γονείς του κ. Κυπριανού ήταν από τους πρώτους μεταναστάτες λόγω οικονομικών προβλημάτων στην Αγγλία, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τον πρωτότοκο γιο τους λοιπόν δεν υπήρχαν λεφτά για ανώτατη εκπαίδευση. “Αν η μαμά μου ξόδευε £10 στην εκπαίδευση, δεν θα είχα την ευκαιρία να πάω στο πανεπιστήμιο“, είπε ο ίδιος στη Sunday Mail.

Αντιθέτως, θεωρεί τον εαυτό του τυχερό επειδή τότε, η ανώτατη εκπαίδευση ήταν πλήρως επιχορηγημένη και τα κόστα ήταν καλυμμένα από την Αγγλική Κυβέρνηση, με ακαδημαϊκές υποτροφίες, καθώς  δούλευε τα καλοκαίρια να βοηθά στο οικογενειακό εισόδημα.

Η αξιόλογη εκπαίδευση του στο Oxford τον βοήθησε με μια επιτυχημένη καριέρα και τώρα θέλει να δώσει κάτι “πίσω”. Έχοντας και σπουδάζοντας 4 γιους, ο κ. Κυπριανού συνειδητοποίησε ότι σήμερα, με την οικονομική κρίση, υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι Κύπριοι νέοι που θα “χαθούν”.

Με γνώση την οικονομική υποστήριξη που έλαβε ο ίδιος από την Οξφόρδη, αποφάσισε να προσφέρει υποτροφία σε μεταπτυχιακούς φοιτητές για το Brasenose college. Μόνο υπήκοοι της Κυπριακής Δημοκρατίας δικαιούνται να κάνουν αίτηση. Η υποτροφία καλύπτει το 100% των πανεπιστημιακών εξόδων και το σημαντικό χρηματικό ποσό για διαβίωση στην Αγγλία των £14,057 (περίπου €19.200).

FEATURE-ANNETTE-ROBERT

Robert Kyprianou

Για το σκοπό αυτό, δημιούργησε αυτή την υποτροφία, για μία θέση κάθε χρόνο. Παρόλ’ αυτά, φέτος κατάφερε να εξασφαλίσει 2 θέσεις για φοιτητές

Ο κ. Kyprianou είναι ενθουσιασμένος για τους 2 Κύπριους φοιτητές που ξεκίνησαν να σπουδάζουν φέτος και βρίσκεται στην Κύπρο για να τους γνωρίσει. Είναι και οι δύο από τη Λάρνακα, με ιστορικό από την Αμμόχωστο και νιώθει συναισθηματική σύνδεση μαζί τους, μιας και η οικογένεια του είναι επίσης από εκεί. Όμως όλο αυτό είναι απλά μια σύμπτωση όπως τόνισε.

Ο ένας από τους φοιτητές, ο Πιερής Χριστοφή, σπούδασε mathematical operational research στο πανεπιστήμιο του Warwick και η άλλη φοιτήτρια, η Άντρια Παντελίδου, σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το γεγονός πως έχει υπόβαθρο από το δημόσιο πανεπιστήμιο της Κύπρου, δείχνει την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, όπως ανέφερε ο κ. Kyprianou. 

Άντρια Παντελίδου
Άντρια Παντελίδου

Στόχος του είναι να δημιουργήσει κάτι παρόμοιο με την υποτροφία της Ρόδου, σε πιο μικρή κλίμακα. Ο φιλανθρωπιστής οραματίζεται ότι οι φοιτητές θα δημιουργήσουν εν τέλει ένα υποστηρικτικό δίκτυο αποφοίτων που θα φανεί σιγά-σιγά σε αριθμούς. Οι παρόντες φοιτητές ενθαρρύνθηκαν να δώσουν κάποτε κάτι πίσω στην κοινωνία, όπως και να υποστηρίξουν άλλους φοιτητές, είτε στην Κύπρο είτε στην Αγγλία.

Ο κ. Kyprianou πιστεύει ότι είναι σημαντικό να δίνονται λεφτά απευθείας στους φοιτητές. “Θα μπορούσα να επενδύσω κατευθείαν σε εργαστήριο ή σε κάποιο κτίριο, αλλά τι καλό θα έκανε αν οι σπουδαίοι φοιτητές δεν μπορούν να είναι εκεί;” αναφέρει.

Οι φοιτητές ενημερώθηκαν για την επιτυχία τους. Όμως, ο κ. Kyprianou θέλει περισσότερους Κύπριους φοιτητές να μάθουν γι’ αυτή την ευκαιρία και σκέφτεται να επεκτείνει την υποτροφία, σε μορφή υποτροφιών για προπτυχιακούς φοιτητές. Επιθυμεί επίσης να υποστηρίξει την Κύπρο και με άλλους τρόπους, αφού θεωρεί πως η διαφορετικότητα και ομορφιά του νησιού αξίζουν δημοσίευσης. Η κυπριακή επιστήμη, τέχνη και ιστορία είναι επίσης στόχοι του.

 

Τι άλλο σημαντικό έκανε ο κ. Kyprianou;

Βρίσκεται σε συζητήσεις με τους υπεύθυνους των NIPD genetics, τοποθέτησε κυπριακή σημαία στο Mount Kilimanjaro in Africa, ποδηλάτισε κατά μήκους της Κύπρου με φωτογραφίες σε blog του το 2013, επιθυμεί να κάνει φωτογραφική συλλογή με εκκλησίες της Κύπρου και διοργανώνει μια καλλιτεχνική έκθεση για να φέρει τη “Διασπορά” στην Κύπρο (Αγγλο-Κύπριοι στη Λευκωσία).

 

Για να ελέγξετε πληροφορίες της υποτροφίας, πατήστε: ΕΔΩ

Πηγή: cyprus-mail.com

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending