fbpx

UCY: Διαφωτιστική η 3η ετήσια Διάλεξη “ΥΠΕΡΙΩΝ”

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα διαλέξεων κατά την παρουσίαση του κ. Jean-Luc Karnik, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της IFP Training. Η επίσκεψη του κ. Karnik στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 3ης Ετήσιας Διάλεξης Υπερίων που έλαβε χώρα την Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015.

Στην παρουσίασή του με θέμα, Developing a petroleum industry in Cyprus: lessons learned from previous experiences, o ομιλητής παρουσίασε το ενεργειακό εμπορικό ισοζύγιο και τις εξελίξεις με την αναπάντεχη μείωση της τιμής του πετρελαίου. Ανέλυσε, μεταξύ άλλων, τη διαμόρφωση της αγοράς και της ζήτησης του φυσικού αερίου σε Βόρειο Αμερική, Ευρώπη και Ασία και το πιθανό σενάριο του «μαύρου κύκνου», με την αύξηση της ζήτησης, πριν την κορύφωση παραγωγής πετρελαίου (peak oil), με την αξιοποίηση του σχιστολιθικού αερίου από μικρούς παίκτες διεθνώς, με τον ανταγωνισμό των παραγωγών και τη μείωση των δημοσιονομικών όρων για την προσέλκυση επενδύσεων. Το δεύτερο μέρος της παρουσίασης του κ. Jean-Luc Karnik εξέτασε τι χρειάζεται μια χώρα για να αναπτύξει βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και τι μπορούμε να μάθουμε από προηγούμενες εμπειρίες.

unnamed (3)

Εστίασε στην εξόρυξη φυσικού αερίου στην επαρχία Groningen και το φαινόμενο της Ολλανδικής Ασθένειας (Dutch Disease), στην κατάρα του φυσικού αερίου και στο επιτυχές Νορβηγικό μοντέλο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο ομιλητής είπε χαρακτηριστικά, εάν το φυσικό αέριο θα είναι κατάρα ή ευλογία, εξαρτάται από εσάς. Στο τέλος παρουσίασε τη γαλλική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αναλυτικά η παρουσίαση του ομιλητή βρίσκεται διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο. Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντιπρόεδρος της Υπερίων, κ. Σταύρος Σπανός.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hyperion Systems Engineering, Δρ Συμεών Κασσιανίδης, o οποίος παρουσίασε και τον ομιλητή.

 

«Οι υδρογονάνθρακες και οι γεωπολιτικές εξελίξεις δίνουν στο νησί μας μια σημαντική ευκαιρία. Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη ανάπτυξης και εφαρμογής, από ικανούς και ταλαντούχους ανθρώπους, ενός προληπτικού και διορατικού σχεδίου που θα αποκωδικοποιεί σωστά τις εξελίξεις. Ενός σχεδίου που θα έχει στο επίκεντρο, όχι τον ευκαιριακό και «βιαστικό» πλουτισμό, αλλά το συλλογικό κοινό καλό, την ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινωνίας, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης, αναφερόμενος στην αξία της σωστής πληροφόρησης μέσω εκδηλώσεων, όπως η 3η ετήσια διάλεξη ΥΠΕΡΙΩΝ.

unnamed

Εικόνα 1: Ο Γιώργος Αβραάμ με τον Δρ ΣυμεώνΚασσιανίδη

 

unnamed (1)

Εικόνα 2: Ο Λούκας Χαραλάμπους με τον Δρ Συμεών Κασσιανίδη

 

Στο πλαίσιο της συνολικής προσφοράς της εταιρείας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου επιδόθηκαν επίσης κατά τη διάλεξη τα δύο ετήσια χρηματικά βραβεία αριστείας ΥΠΕΡΙΩΝ, €500 ευρώ έκαστο, σε δύο αριστεύσαντες φοιτητές της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών και της Πολυτεχνικής Σχολής, που φοιτούν σε τομείς που σχετίζονται με τις δραστηριότητές της ΥΠΕΡΙΩΝ. Βραβεύτηκαν οι κ. Γεώργιος Αβραάμ, φοιτητής του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής και κ. Λούκας Χαραλάμπους, φοιτητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending