Η ανατομία του ανθρώπινου νου συνεχίζεται! Σήμερα θα ασχοληθώ με την νοοτροπία που μας διακατέχει, της θέλησης μας να φτάσουμε την τελειότητα. ‘Eχουμε διδαχθεί το «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» το οποίο θα πρέπει να υλοποιήσουμε. Όμως μπορούμε να γίνουμε τέλειοι;
Μπορούμε, δηλαδή, μια μέρα να πούμε: “Είμαι τέλειος και δεν χρειάζεται να προσπαθώ άλλο!“; Η απάντηση στο ερώτημα είναι απλή και εύκολη.
Ο κάθε ένας από εμάς προσπαθεί να κάνει κάτι στην ζωή του.
Οι γονείς συμβουλεύουν τα παιδιά τους “Να γίνεις γιατρός, να γίνεις δικηγόρος, να γίνεις κάποιος τελωσπαντων, ένας επιστήμονας“. Γιατί έχει καλλιεργηθεί αυτή η ανάγκη; Η ανάγκη να γίνουμε κάποιοι, να ξεχωρίσουμε, να γίνουμε τα τέλεια πρότυπα για τους γύρω μας; Μάλλον αυτό ακριβώς έχουμε στο νου μας, τους “γύρω μας”.
Αναγκαστικά ζούμε σε μια κοινωνία και πρέπει να συνυπάρξουμε. Περιτριγυριζόμαστε από ανθρώπους που ο ένας είναι καλύτερος από τον άλλο. Πήγαινε σε ένα πολυσύχναστο χώρο, κάθισε, παρήγγειλε ένα καφέ και απλά παρατήρησε λίγο τον κόσμο. Θα παρατηρήσεις διαφορετικές προσωπικότητες: ο ένας είναι πιο όμορφος από εσένα, ο άλλος είναι πιο κοντός, ο άλλος είναι πιο μυώδης και ο άλλος είναι πιο χοντρός και πάει λέγοντας.
Έτσι κάποτε πέφτεις στο ολίσθημα, στο σφάλμα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους τόσο εξωτερικά όσο και πνευματικά.
Νιώθεις σε πιο μειονεκτική θέση όταν ο δίπλα σου έχει αυτά που θα ήθελες να έχεις εσύ, να φτάσεις δηλ. στην τελειότητα που ονειρεύεσαι καθώς βλέπεις τον δίπλα σου. Ίσως αυτό που να ήθελες είναι να γίνεις περισσότερο μυώδης ή να χάσεις κιλά και να γίνει σαν τα μοντέλα που βλέπεις στην τηλεόραση. Ίσως πάλι να ήθελες να ξέρεις άλλες 3 γλώσσες όπως ο τάδε ή ότι θα ήθελες να γίνει γιατρός, δικηγόρος, επιστήμονας όπως ο τάδε ή να γίνεις πλούσιος όπως τον τάδε και εσύ συνεχίζεις να επιμένεις ότι ο άλλος είναι καλύτερος από εσένα αφού θέλεις να τον φτάσεις και να γίνεις κάποιος, κάποιος σαν αυτόν.
Αυτή η αίσθηση να γίνω κάποιος, να υλοποιήσω το όνειρο μου, να γίνω κάποιος και στην ουσία να γίνω τέλειος…
Αυτό έχει καλλιεργηθεί και, ακόμα και αν το αρνείσαι, απλά δεν μπορώ να σε πιστέψω. Αν ζεις σε χωριό καταλαβαίνεις ότι αυτή η αίσθηση γίνεται καθημερινό βίωμα, ζεις με αυτό. Στα χωριά, λόγω του ότι όλοι γνωρίζονται με όλους, υπάρχει περισσότερο η νοοτροπία του κουτσομπολιού για το τί πέτυχε ο καθένας στην ζωή του και ταυτόχρονα κανένας δεν βλέπει τα δικά του. Συνεχώς ο ένας με τον άλλο σχολιάζουν το παιδί του ενός και του αλλουνού. Έτσι ασυνείδητα καλλιεργείται ανταγωνισμός, ο ένας γίνεται καλύτερο από τον άλλο γιατί πολύ απλά το είπαν οι γειτόνισσες καθώς πίνανε τον καφέ τους.
Αποτέλεσμα;
Ποιο άλλο από την ζήλια και τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ της ανθρώπων. Ο ένας προσπαθεί να φτάσει τον άλλο γιατί νιώθει την υποτίμηση από την κοινωνία στην οποία ζούμε. Θεωρεί ότι ο δίπλα του είναι τέλειος και προσπαθεί να του μοιάζει και όταν τα καταφέρει απλά επέρχεται απογοήτευση. Γιατί;; Γιατί πολύ απλά και ξεκάθαρα δεν είναι τέλειος!! Κάπου υπάρχει κάποιος, που θα συνειδητοποιήσεις ότι είναι πιο τέλειος, ίσως πιο γραμμωμένος, πιο μορφωμένος.
Ίσως πάλι κάποτε να υπήρξε ή θα υπάρχει κάποιος που ήταν ή θα γίνει τέλειος, πιο τέλειος από εσένα.
Ο ανθρώπινος νους απλά βιώνει ένα φαύλο κύκλο, είναι τόσο αχάριστος που ποτέ δεν θα σταματήσει να αναζητά το τέλειο γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει τέλειο. Φτάνοντας την τελειότητα είναι σαν να προσπαθείς να γίνεις ο Θεός, που κατά την δική μου λογική είναι αδύνατο.
Συμπέρασμα; Η ζωή είναι μικρή και είναι κρίμα να μετατρέπεσαι σε κάτι το αδύνατο.
Απλά κάνε αυτό που σου αρέσει και μην προσπαθείς να μοιάσεις στο Α ή στον Β. Αν επιθυμείς κάτι, προσπάθησε το για τον εαυτό σου, προσπάθησε να είσαι ο εαυτός σου. Μόνο έτσι θα νιώσεις την αίσθηση της ευχαρίστησης και θα απολαμβάνεις αυτό που κάνεις. Αν θέλεις να γίνει ένας πολύ καλός γιατρός, γίνε επειδή εσύ το θέλεις και όχι επειδή είναι και ο Α και τον ανταγωνίζεσαι. αν θέλεις να χάσεις κιλά, κάντο γιατί εσύ το θέλεις και όχι επειδή οι άλλοι σε κατακρίνουν, θεωρώντας τους εαυτούς τους τέλειους.
Μάλλον ήρθε η στιγμή να απολαύσεις αυτό που “είσαι” και όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι να “γίνεις”!
Δες επίσης: Η “ανατομία” του ανθρώπινου νου (Version 1): Απληστία