Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Βενετία η τελετή αποφοίτησης του Ευρωπαϊκού Μάστερ στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Εκδημοκρατισμό (Joint Degree) για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, κατά την οποία βραβεύτηκε φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Το Ευρωπαϊκό Μάστερ αποτελεί μια εμβληματική δραστηριότητα του Ευρωπαϊκού Διαπανεπιστημιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Εκδημοκρατισμό το οποίο έχει την έδρα του στη Βενετία και στο οποίο το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει ενεργά μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Η Υπεύθυνη της συνεργασίας με το Κέντρο της Βενετίας και Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Μάστερ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Καλλιόπη Αγαπίου-Ιωσηφίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια και κάτοχος Eυρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet (2001) στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, δήλωσε ότι η Claire Nevin, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατατάγηκε ανάμεσα στις αριστούχες του εν λόγω προγράμματος και απέσπασε μία από επί πληρωμή πρακτικές (Internships) που παρέχει το πρόγραμμα.
Ανάμεσα στους οργανισμούς που διατηρούν θεσμική συνεργασία και παρέχουν τη δυνατότητα πρακτικής συγκαταλέγονται, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και Γενεύη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης στις Βρυξέλλες, κ.α. Παράλληλα, η βράβευση της εν λόγω φοιτήτριας αναδεικνύει το έργο που επιτελείται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς και προσκεκλημένων ακαδημαϊκών από το εξωτερικό.
Κατά τη φετινή τελετή αποφοίτησαν δύο φοιτήτριες από το Πανεπιστημίο Κύπρου με πολύ καλές επιδόσεις. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι, στις 28 Οκτωβρίου 2015, η Claire Nevin έχει κληθεί να μιλήσει στη Γαλλική Γερουσία, στην Αντιπροσωπεία για τα δικαιώματα των γυναικών. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από το Ευρωπαϊκό Μάστερ στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Εκδημοκρατισμό στο Πανεπιστήμιο Κύπρου έχουν μέχρι σήμερα αποφοιτήσει φοιτήτριες/ές από δέκα περίπου διαφορετικές χώρες (Γαλλία, Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστρία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ρουάντα κ.α.), γεγονός που ενισχύει σημαντικά το διεθνές προφίλ του.
Η Καλλιόπη Αγαπίου-Ιωσηφίδου τόνισε τη σημασία της συγκεκριμένης συνεργασίας για το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Εκδημοκρατισμό χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και συντονίζει όλα τα περιφερειακά Μάστερ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εκδημοκρατισμού που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. παγκοσμίως (http://eeas.europa.eu/human_rights/ema/index_en.htm). Το Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Κέντρο εδράζεται στη συνεργασία 41ος κορυφαίων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων γύρω από ζητήματα που αφορούν σε ανθρώπινα δικαιώματα και στον εκσυγχρονισμό (http://www.eiuc.org), και άλλα τόσα παγκοσμίως (Βλ. http://www.eiuc.org/education/global-campus-regional-masters.html ). Επιτρέπει επίσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου να ενεργοποιείται διεθνώς με συμμετοχή του σε παγκοσμίου εμβέλειας ακαδημαϊκές δραστηριότητες, ενισχύοντας ταυτόχρονα το διεθνές προφίλ του. (http://www.eiuc.org/education/venice-school-of-human-rights.html).