fbpx

5 μύθοι που ακούς συνέχεια για τις σπουδές στο εξωτερικό και οι αλήθειες τους!

Σύμφωνα με το sigmalive, οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο αποτελούν για το σπουδαστή μια συνολική προετοιμασία για το μέλλον.

Παράλληλα, του μαθαίνουν να εργάζεται, να συνεργάζεται και να ζει σε μια κοινωνία που όλοι έχουν έναν κοινό σκοπό: την ακαδημαϊκή και επαγγελματική κατάρτιση!  Πολλοί πιστεύουν ότι οι σπουδές στο εξωτερικό οπλίζουν τα παιδιά με εφόδια και εμπειρίες που δεν θα είχαν αν δεν εγκατέλειπαν ποτέ την οικογενειακή «φωλιά», πράγμα το οποίο δεν είναι απόλυτο, καθώς υπάρχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα ικανά ώστε να τους προσφέρουν παρόμοια εμπειρία.

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τους 5 πιο διαδεδομένους μύθους για τις σπουδές στο εξωτερικό μαζί με απαντήσεις που δείχνουν ότι αυτό που κάνει τη διαφορά, ουσιαστικά, είναι το Πανεπιστήμιο που θα επιλέξει κανείς για τις σπουδές του και όχι η χώρα στην οποία θα βρίσκεται.

 

1ος μύθος: Μόνο οι σπουδές στο εξωτερικό μπορούν να σου προσφέρουν κορυφαία ακαδημαϊκή κατάρτιση.

student teacher

Σίγουρα θα έχετε ακούσει την παραπάνω έκφραση από γονείς άλλων παιδιών που σπούδασαν ή σκέφτονται να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα πανεπιστήμια του εξωτερικού μπορούν να παρέχουν στους φοιτητές ανώτατη εκπαίδευση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα εγχώρια δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανήκει στον Μεγαλύτερο Διεθνή Πανεπιστημιακό Οργανισμό, η Laureate International Universities, που περιλαμβάνει 80 πανεπιστήμια τα οποία λειτουργούν σε 29 χώρες, με πάνω από 950,000 φοιτητές. Φέτος, έλαβε ακόμα μια διάκριση ως ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα στον κόσμο, από τον εγκυρότερο ανεξάρτητο οργανισμό πανεπιστημιακών αξιολογήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, το QS TOP UNIVERSITIES.

 

2ος μύθος: Σπουδάζοντας στο εξωτερικό δημιουργείς κύκλο γνωριμιών ο οποίος μπορεί να σε βοηθήσει επαγγελματικά στο μέλλον.

Medical University graduates throw up mortarboards during the ce

Η δημιουργία κύκλου γνωριμιών μέσω του networking είναι ίσως η δεύτερη σημαντικότερη προτεραιότητα για τους φοιτητές, μετά τις σπουδές τους καθώς αργότερα αυτός ο κύκλος μπορεί να τους βοηθήσει και στα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα. Όμως δεν χρειάζεται κανείς να πάει στο εξωτερικό για να δημιουργήσει κοινωνικό κύκλο. Οι σπουδαστές της Κύπρου έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να κάνουν γνωριμίες μέσω των φοιτητικών ομίλων αλλά και των δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων του πανεπιστημίου όχι μόνο με Κύπριους αλλά και με φοιτητές από όλο τον κόσμο.

 

3ος μύθος: Τα πανεπιστήμια του εξωτερικού διαθέτουν εγκαταστάσεις και πόρους για τους φοιτητές.

university3

Η αλήθεια είναι ότι τα Ελληνικά πανεπιστήμια δεν φημίζονται για τις εγκαταστάσεις και τους πόρους που μπορούν να προσφέρουν στους φοιτητές ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή ακαδημαϊκή μόρφωση και εμπειρία.

 

4ος μύθος: Μόνο τα πανεπιστήμια του εξωτερικού μπορούν να προσφέρουν σωστή καθοδήγηση στους φοιτητές.

university_2449095b

Η σωστή καθοδήγηση των φοιτητών κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, είτε πρόκειται για το πτυχίο είτε για το μεταπτυχιακό, παίζει καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα εξέλιξή τους. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό ένα πανεπιστήμιο να μπορεί να προσφέρει τέτοιου είδους καθοδήγηση μέσω του άριστα εκπαιδευμένου προσωπικού του που μπορεί να απαντήσει σε καίριες ερωτήσεις όπως το «Πώς επιλέγω επάγγελμα; Πώς γίνομαι ανταγωνιστικός; Πώς αποκτώ πείρα; Τι αποζητά ο εργοδότης;»

Τα κέντρα και γραφεία καριέρας είναι σε θέση να τα προσφέρουν όλα αυτά στους σπουδαστές μέσω των ειδικών συμβούλων με τους οποίους συνεργάζονται, αλλά και εξειδικευμένων εργαλείων, τα οποία χρησιμοποιεί.

 

5ος μύθος: Αν δεν σπουδάσεις στο εξωτερικό δεν θα μάθεις να είσαι ανεξάρτητος.

university

Επιλέγοντας κανείς το εξωτερικό για να πραγματοποιήσει τις σπουδές του, αυτόματα γνωρίζει ότι θα πρέπει να ζήσει μόνος του και να αναλάβει κάποιες ευθύνες. Αντίθετα υπάρχει μια άποψη η οποία υποστηρίζει ότι επιλέγοντας κανείς να σπουδάσει κοντά στο σπίτι του επαναπαύεται στην οικογενειακή θαλπωρή και δεν ενηλικιώνεται τόσο γρήγορα.  Υπάρχει όμως και μια τρίτη εναλλακτική, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να μείνει κανείς στις φοιτητικές εστίες του πανεπιστημίου, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά βρίσκεται από το σπίτι του, ώστε να μπορεί να απολαύσει τη φοιτητική ζωή στον πυρήνα της.

Πηγή: sigmalive.com

Δες επίσης: Όλοι οι λόγοι που σίγουρα θα σε πείσουν να πας Erasmus καθώς σπουδάζεις!

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending