fbpx

Genius: Γιατί είναι πάντα κρύα τα χέρια και τα πόδια σου;

Ίσως φταίει ο χειμώνας, ίσως είναι πάντα κρύα τα χέρια ή/και τα πόδια σου. Κάποιοι λένε πως οφείλεται στην κακή κυκλοφορία του αίματος. Τι φταίει όμως;

Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι εντελώς ψέμα. Το δέρμα μας διατηρείται σε κανονική θερμοκρασία από τα αιμοφόρα μας αγγεία, που μεταφέρουν αίμα, πλούσιο σε οξυγόνο, σε όλο το σώμα μας. Όταν πέφτει η θερμοκρασία, οι αισθητήρες του δέρματος μας ειδοποιούν τον εγκέφαλο να “σφίξει” τα αγγεία μας. Αυτό επιτρέπει σε μικρότερες ποσότητες αίματος στο δέρμα να διατηρήσουν τη θερμότητα στον κορμό του σώματός μας, όπου βρίσκονται όλα τα όργανά μας.

Σε ορισμένα άτομα, η αγγειοσυστολή, όπως ονομάζεται αυτή η διαδικασία, μπορεί να προκληθεί από την παραμικρή αλλαγή στη θερμοκρασία. Σύμφωνα με μελέτες, είναι πιο συχνό στις γυναίκες, κυρίως λόγω αλλαγών των επιπέδων των οιστρογόνων  – ορμόνη που επηρεάζει πολύ τη ρύθμιση της θερμοκρασίας.

(Έτσι, δεν είναι της φαντασίας σας – οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στο κρύο από τον άντρα σύντροφο τους!)

Cold-outside-how-to-dress-funny

Μια πιο σοβαρή ευαισθησία στο κρύο, είναι η νόσος Raynaud, στην οποία τα άκρα, συνήθως μόνο τα δάχτυλα χεριών και ποδιών, (ή ίσως κάποτε η μύτη και τα αυτιά), μπορεί να μετατραπούν σε λευκό ή μπλε χρώμα και να μουδιάσουν. Ανάλογα με το πόσο έντονα είναι τα συμπτώματα, η θεραπεία μπορεί να ξεκινά φορώντας γάντια και έξτρα κάλτσες, μέχρι τη λήψη φαρμάκων που θα “τεντώσουν” τα αιμοφόρα αγγεία.

Τέλος, τα κρύα χέρια/πόδια μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα άλλων αιτιών, όπως ο υποθυρεοειδισμός, ο λύκος, ο διαβήτης, τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Ο γιατρός μπορεί να σας εξετάσει και να συνταγογραφήσει το κατάλληλο φάρμακο, συμπληρώματα ή αλλαγές διατροφής.

Αλλά αν τα κρύα χέρια σας είναι το μόνο παράπονό σας, δοκιμάστε να πίνετε συχνά νερό (ενυδάτωση) και αυξήστε τη δραστηριότητα και κίνηση σας (π.χ. σηκωθείτε από το γραφείο σας τουλάχιστον κάθε μία ώρα)!

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending