fbpx

Τι συμβαίνει και λέμε ότι “βλέπουμε αστερούθκια”;

Σίγουρα σας έτυχε έστω μία φορά στη ζωή σας. Αν κοιτάξετε πάνω στον μπλε ουρανό για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα με αρκετή προσοχή, μπορείτε να δείτε μικροσκοπικές άσπρες κουκίδες να αναβοσβήνουν.

Κάποιοι έδωσαν το παρατσούκλι “μπλε ξωτικά του ουρανού” αλλά αρκετοί δεν ξέρουν τι είναι στην πραγματικότητα.

1
Τι είναι λοιπόν τα “αστερούθκια” που βλέπουμε κάποτε;

Όσο κι αν δεν το περιμένατε, είναι τα λευκά κύτταρα του αίματος που διακινούνται μέσω των ματιών μας. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό στο αίμα – όσο 1% μόνο. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια που επιπλέεουν στο πλάσμα, είναι το μεγαλύτερο μέρος του αίματος. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μπλοκάρουν το φως, ιδιαίτερα αν είναι μπλε. Τα λευκά αιμοσφαίρια δεν απορροφούν καλά το φως, έτσι ώστε να το αφήσουν να λάμψει μέσα στο μάτι.

Αν και τα ερυθρά αιμοσφαίρια μπλοκάρουν τον ήλιο/φως, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Το μάτι προσαρμόζεται ώστε να μη βλέπουμε σκούρα χρώματα στην όρασή μας.

Ο αμφιβληστροειδής αδένας μέσα στο μάτι στέλνει ένα σήμα αυξημένης φωτεινότητας προς τον εγκέφαλο, και έτσι στο θεατή, μοιάζει σαν να υπάρχουν μικρά αστεράκια (ή λευκό φως) που κινούνται στον ουρανό.200800_v1

Αυτό το φαινόμενο είναι ενδιαφέρον, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι το πώς το συμπέραναν οι επιστήμονες. Δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα ανθρώπινα μάτια.

Γι’ αυτό χρησιμοποίησαν κοιμισμένη… νυχτερίδα και τα “επίμαχα” σημεία ενός αρουραίου, φωτίζοντας τους διάφορους ιστούς τους, μέσω των αιμοφόρων αγγείων (αν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να ψάξετε κι άλλες λεπτομέρειες!)

2
Θέλετε να δείτε αυτά τα “αστερούθκια” στον ουρανό;

Βγείτε έξω σε μια ηλιόλουστη μέρα. Κοιτάξτε σταθερά ψηλά στον ουρανό, αλλά βεβαιωθείτε ότι βλέπετε ένα μέρος του ουρανού πολύ μακριά από τον ήλιο, για να μην προκληθούν ζημιές στα μάτια σας.

Οι μικροσκοπικές λευκές κουκκίδες θα αρχίσουν να εμφανίζονται σύντομα. Θα τις αναγνωρίσετε, λόγω του μεγέθους τους, και επειδή ταξιδεύουν στις ίδιες “διαδρομές” (των αιμοφόρων αγγείων σας) ξανά και ξανά.

Ακόμη μια απορία που είχαμε όλοι, έχει την εξήγησή της! 😉

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending