fbpx

Ήξερες ότι μπορείς να δώσεις εύκολα και ανώδυνα αίμα για το μυελό των οστών;

Σε ενδιαφέρει να βοηθάς τους συνανθρώπους σου; Μπορείς εύκολα να βοηθήσεις κάποιο ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών και δεν βρέθηκε συμβατός δότης ακόμη.

Μπορείς να γίνεις εθελοντής δότης!

Τα αδέλφια του ασθενή έχουν πιθανότητα να είναι συμβατοί δότες κατά 25%. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μη βρεθεί έγκαιρα δότης και να μη δοθεί η ανάλογη θεραπεία για μεταμόσχευση.

 

Πώς μπορείς να βοηθήσεις με τη σειρά σου:

dotis_myeloy

  • Για να κάνεις εγγραφή ως εθελοντής δότης, πρέπει να κατοικείς μόνιμα στην Κύπρο και να είσαι μεταξύ 18-45 χρονών. Επίσης, δεν πρέπει να έχεις κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας (όπως μεταδοτικά νοσήματα, κακοήθεις ή καρδιοπάθειες).
  • Η εγγραφή είναι καθαρά εθελοντική και μπορείς όποτε θέλεις να σταματήσεις. Θα είσαι ακόμη στο αρχείο μέχρι να είσαι 60 χρονών, εκτός κι αν θέλεις να διαγραφείς εντελώς.
  • Κανείς δεν θα σε υποχρεώσει να δώσεις μόσχευμα, αλλά είναι σημαντικό να ενημερωθείς και να το σκεφτείς καλά πριν να εγγραφείς στο Αρχείο. Προκαλείται μεγάλη αναστάτωση ψυχολογικά στους συγγενείς και στους ασθενείς αν αλλάξει στο τέλος γνώμη ο δότης.
  • Είναι σημαντικό να δέχεσαι να δώσεις μόσχευμα ως δότης, σε οποιοδήποτε χρειαστεί στον κόσμο, άσχετα με τη φυλή, εθνικότητα, ή θρησκεία. Δεν γίνεται να κάνεις εγγραφή μόνο για ένα ασθενή, εκτός κι αν είναι συγγενής σου (γονιός, παιδί, αδελφός/ή).
  • Είναι ελάχιστες οι αναμενόμενες επιπτώσεις από τη συλλογή του μοσχεύματος. Για να μειωθούν οι επιπλοκές, ο δότης κάνει δωρεά μοσχεύματος και περνά από λεπτομερεή ιατρικό έλεγχο.
  • Υπάρχει πλήρης ανωνυμία,  κατά τη διάρκεια και μετά τη δωρεά, τόσο του δότη όσο και του ασθενή.

 

Εγγραφή δότη μυελού των οστών:

cc1cc1d86e6bfa8ec4deb03fe93cca7b_L

Για να καταχωρηθείς στο αρχείο δοτών, πρέπει να πας στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα ή στην Τράπεζα Αίματος του Νοσοκομείου της επαρχίας σιυ. Εκεί θα συμπληρώσεις την Αίτηση Εγγραφής Δότη και θα δώσεις λίγο αίμα για να ελέγξουν τον ιστικό σου τύπο.

Αν έκανες ξανά εγγραφή, δεν χρειάζεται να ξανακάνεις.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

  • Τηλ. Καραϊσκάκειου Ιδρύματος: 22772700

 

Γίνε κι εσύ εθελοντής δότης μυελού των οστών και δώσε συνέχεια στη ζωή των συνανθρώπων σου 🙂

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending