fbpx

Genius: Αυτές οι λέξεις δεν μπορούν να μεταφραστούν ακριβώς στα ελληνικά!

Πολλές φορές όλοι θέλουμε να εκφράσουμε ένα νόημα ή ένα συναίσθημα, αλλά δεν βρίσκουμε ΜΙΑ λέξη που να ταιριάζει σε αυτό. Σε κάποιες χώρες, υπάρχουν συγκεκριμένες λέξεις που εκφράζουν ακριβώς αυτό που νιώθουμε ή θέλουμε να πούμε. Ποιες είναι αυτές;

 

  • L’esprit de l’escalier

Σε ακριβή μετάφραση σημαίνει “το πνεύμα της σκάλας”. Συγκεκριμένα όμως όταν την πει κάποιος, εννοεί το συναίσθημα όταν δεν απαντάς αμέσως σε μια συζήτηση (που μάλλον διαφωνείς), και δεν σου έρχεται η ανάλογη λέξη/λόγος/επιχείρημα. Τότε όμως, θα σκεφτείς όλα όσα ήθελες να πεις, αφού έφυγες. Είναι σαν να λες “Χαράς την τύχη μου” στα Κυπριακά. Αυτό γίνεται από την “αργοπορημένη ευστροφία” μετά που φεύγεις από τη… σκάλα όπου ήσουν (ή και χωρίς σκάλα).

  • Waldeinsamkeit

Πώς μπορούμε να πούμε το συναίσθημα όταν περπατάς και είσαι μόνος σου, νιώθοντας έντονη μοναξιά (στο δάσος ίσως;) Στα γερμανικά λοιπόν θα ακούσεις να λένε Waldeinsamkeit, εννοώντας «μοναχικότητα στο δάσος».

  • Depaysement

Στα γαλλικά περιγράφουν με αυτή τη λέξη το συναίσθημα που νιώθουμε όταν είμαστε σε μια ξένη χώρα, ή άγνωστο τόπο, και χάνουμε τον προσανατολισμό μας.

Dizzy-Spells-After-Drinking

  • Duende

Δεν θα ήθελες να ξέρεις πως να πεις καλικάντζαρος; Στα ισπανικά αυτή η λέξη σημαίνει ακόμα ξωτικό, ή κάτι μαγευτικό. Σημαίνει επίσης και το συναίσθημα, όταν 1 τραγούδι ή μια μορφή τέχνης σε αγγίζει βαθιά εσωτερικά.

  • Schlimazel

Όταν λέμε εμείς ότι είμαστε “κάχτοι” αυτό εννοούμε. Είναι έννοια του μόνιμα άτυχου και που όλα πάνε στραβά. Στα γερμανικά μόνο και σε καμία άλλη μετάφραση διεθνώς.

  • Torschlusspanik

Τζείνο που νιώθουν οι πιο μεγάλοι άμαν γερνούν. Ή εσύ άμαν φοβάσαι ότι εν να μείνεις στο ράφι και όλα προχωρούν γρήγορα. Λογικό να πανικοβληθείς για να προλάβεις μια προθεσμία και δεν έχεις άλλο καιρό για χάσιμο. Το Torschlusspanik αυτό εννοεί στα γερμανικά και σημαίνει “ο πανικός στο άνοιγμα μια πόρτας” λέξη προς λέξη.

 

Αυτές και πολλές άλλες λέξεις, είναι μοναδικές στη χώρα τους!

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending