fbpx

Αυτές τις λεπτομέρειες δεν θα σου τις είπε κανένας για το Erasmus!

Φοιτητής και να μην άκουσες ξανά για το πρόγραμμα Erasmus, λίγο δύσκολο… Είτε από φίλους σου που άρπαξαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν, είτε από emails που λαμβάνεις, όλο και κάπου θα ξανάκουσες γι’ αυτό!

Λίγο-πολύ τα ξέφρενα φοιτητικά parties, με τα pre-drinks είναι από τα πρώτα που ακούς. Τα ατέλειωτα ταξίδια και οι γνωριμίες με άτομα από κάθε γωνιά της Γης, πάλι θα είναι από τα πρώτα που έρχονται στο μυαλό σου.

Ας δούμε όμως αυτά που ΔΕΝ λέγονται τόσο συχνά!

1
Πρέπει να το τρέξεις (ή να το βουρήσεις αλά κυπριακά!)

Με λίγα λόγια, εν θα έρτει κανένας να σε πιάει που το σσιερούι τζιαι να σου πει “Έλα να πάμε Erasmus, εν εν πολλά ωραία!!“. Ωραία, δεν υπάρχει αμφιβολία, θα είναι! Ωστόσο, για να φτάσει εκείνη η όμορφη στιγμή που θα φύεις που την Κύπρο (αμήν και πότε!), έχεις αρκετή χαρτούρα να συμπληρώσεις… Μεν φανταστείς τωρά τίποτε εξεζητημένο, αλλά ναι έχεις πράματα να κάμεις. Βλέπε την πάνω εικόνα για παράδειγμα, το λεγόμενο Learning Agreement, με τα αντίστοιχα μαθήματα που θα κάνεις στο πανεπιστήμιο της χώρας που θα πας.

2
Ναι εν να εύρεις δυσκολίες!

Κάθε αρχή και δύσκολη, κάπως έτσι πάει; Όπως και να το κάνουμε, βρίσκεσαι σε ένα καινούριο περιβάλλον, άγνωστο μέχρι τότε. Το πιο πιθανόν είναι, ο κόσμος να μιλά εκεί μια άλλη γλώσσα, άρα κάποια “προβλήματα” θα υπάρξουν… λογικό! Από το να ανοίξεις ένα λογαριασμό στην τράπεζα, μέχρι και πιο απλά καθημερινά πράγματα, (π.χ. μια επίσκεψη στο σούπερμαρκετ), ίσως να μην πάνε όλα όπως θα ήθελες – ή όπως μάλλον θα ευχόσουν. Ένα θα σου πω: αυτά είναι που μας κάνουν δυνατούς! Και τα “προβλήματα” τα βάζω σε εισαγωγικά, γιατί δεν είναι πραγματικά προβλήματα, αλλά προκλήσεις! Και το σίγουρο είναι ότι στο τέλος θα τα καταφέρεις μια χαρά!

3
Το πιο πιθανόν είναι να βάλεις κιλά 

(όι να μεν πάτε Erasmus τωρά!) Όσο να ‘ναι, η αλλαγή στις διατροφικές σου συνήθειες – εν τρώεις πλέον τα φαγιά της μάμμας– αλλά και η αλλαγή στις ώρες που τρως, είναι παράγοντες που μπορεί να προσθέσουν λίγα κιλά! Το κυριότερο, όμως, χωρίς αμφιβολία είναι το ποτό, εκτός τζιαι αν είσαι που τζείνους που εν το πολλο-τραβούν – τότε βρίσκεσαι σε λίγο καλύτερη κατάσταση! Το καλό της όλης υπόθεσης είναι ότι ΕΝ είσαι πλέον στην Κύπροa.k.a αυτοκινητούι σου– άρα κάποια γυμναστική θα την κάνεις. Είτε για να πας πανεπιστήμιο, είτε για να κανονίσεις τις δουλειές σου!

4
Αντιλαμβάνεσαι ότι εν είσαι το κέντρο του κόσμου (for real όμως!)

Έχω την εντύπωση ότι μεγαλώνουμε με την αίσθηση ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου (ένιξερω γιατί…)! Φταίνε τζείνα που μας λαλούν στο σχολείο για “τη σημαντική γεωγραφική θέση της Κύπρου”; Φταίει το ότι είμαστε κάπως (έως και πολύ θα έλεγα) συντηρητικός λαός; Τελοσπάντων, όπως και να ‘χει, μόνο τζιαι μόνο που τις φορές που θα αναγκαστείς να εξηγήσεις πού βρίσκεται η Κύπρος, θα ταυτιστείς με το συγκεκριμένο σημείο!

Στην πολλή την ώρα καταλήγεις να λαλείς κάτι τέτοιο:

“Τζείνο το νησί στη Μεσόγειο Θάλασσα με το θερμό κλίμα… Ναι ναι τζιαι τις ωραίες τις θάλασσες!”

Ή εν να πρέπει να το πεις στη γλώσσα τους για να καταλάβουν – βλέπε Zypern (=Κύπρος), μιας και το Erasmus μου, το έκανα στη Γερμανία!

5
Η όλη εμπειρία ΕΝ περιγράφεται με λόγια!

Τούτο το σημείο σίουρα εν να το καταλάβουν όσοι επίαν Erasmus. Και εξηγώ: Όταν έρκεσαι πίσω, λογικό οι φίλοι και συγγενείς σου θα σε ρωτούν “Πώς επέρασες;“, “‘Ηταν ωραία;” και άλλα τέτοια! Ε τι να πρωτοπείς τζιαι ‘σύ;! Απαντάς “Ναι ήταν πάραααααα πολλά ωραία, θα ξαναπίεννα χωρίς δεύτερη κουβέντα αύριο τζιόλας!“. Βασικά ούτε καν αύριο. Τζιαι τωρά, αν εγίνετουν!

Long story short το point, είναι ότι πολύ απλά, δεν χωρούν σε λόγια τζείνα που έζησες κατά τη διάρκεια του Erasmus. Ότι τζιαι να πεις του άλλου, είναι που τζείνες τις εμπειρίες που “you had to be there…“!

6
Eν θα έρτεις πίσω το ίδιο άτομο που ήσουν όταν έφυες!

Τούτο ίσως να είναι και το πιο σημαντικό τζιαι ενδιαφέρον που ούλλα! Ξέρω ναι, ακούεται κάπως κοινότυπο, εν έσσιει όμως chance –να το πω έτσι– να μεν έζησες κάτι, να μεν έμαθες κάτι που θα σου έδωσε  ένα διαφορετικό τρόπο αντίληψης για κάποια πράματα… Έσσιει, μάλιστα, άμεση συσχέτιση με το σημείο 2. Kαι θα το καταλάβεις μόνον μετά την επιστροφή σου και την (απεγνωσμένη!) προσπάθεια του να συνηθίσεις ξανά στα ίδια.

Και περιττό να πω πως, οι μόνο εν πρόκειται ποττέ να ξεχάσεις την εμπειρία αυτή, αλλά πάντα θα αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι της ζωής σου – ακριβώς ότι λέει η πιο πάνω εικόνα!

Μάλλον εάν επήες Erasmus εταυτίστηκες!
Αν όχι, κάμε τις αιτήσεις σου χωρίς 2η σκέψη, κλείσε εισιτήρια τζιαι έφυες!

Δες επίσης: 3+1 «ιδιοτροπίες» όλων των Κυπρίων φοιτητών όταν πηγαίνουν ERASMUS!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending