fbpx

Εικαστική έκθεση “Τέχνη και Πολιτική” του Σταύρου Ξ. Πέτρου

Την Τετάρτη 10/2/2016, από τις 9 το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αίθουσα Β105 στο ΧΩΔ02, θα λάβει χώρα η πρώτη εικαστική έκθεση του νέου καλλιτέχνη Σταύρου Ξ. Πέτρου.

 

Δράττοντας την ευκαιρία, του πήρα την πιο κάτω συνέντευξη.

 

  • Σταύρο πώς νιώθεις που ετοιμάζεις την πρώτη σου εικαστική έκθεση;

Είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένος που μου δόθηκε η ευκαιρία από τον Όμιλο Φιλοσοφίας να παρουσιάσω για πρώτη φορά τη δουλιά τόσων χρόνων. Το να μοιραστώ τις σκέψεις μου μέσα από τα έργα μου με το ευρύτερο κοινό, είναι κάτι που πάντα το επιδίωκα μα δεν είχα την ευκαιρία να το κάνω.

 

  • Ποιο είναι το θέμα της έκθεσης σου;

Γενικότερα, τα έργα χωρίζονται σε θεματικές όπως η φύση, η σύγχρονη συνάντηση με την παράδοση και με την ιστορία αλλά και η ανθρώπινη ψυχολογία. Ωστόσο, η έκθεση πήρε τον τίτλο “Τέχνη και Πολιτική” τόσο γιατί όλες οι θεματικές μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα μίας θεωρητικής άποψης κοινωνικής και κυρίως πολιτικής, ΄όσο και για την ομιλία του καθηγητής μας , Κ Ιωάννη Χριστοδούλου, ο οποίος θα μας μιλήσει για την “Τέχνη και την Πολιτική” μέσα από τον Αριστοτέλη.

12666435_228111110866467_914833031_n

**έργο από την εικαστική έκθεση**

  • Τι εννοείς λέγοντας ” σύγχρονη συνάντηση με την παράδοση”; Πώς επιτυγχάνεται αυτό;

Εννοώ, ότι μέσα στο έργο μου επιτυγχάνετε η σύζευξη θεματολογίας από την ιστορία ή λαογραφία του τόπου μας με σύγχρονες προσεγγίσεις και αποδώσεις σε μοντέρνα μοτίβα. Η ιδέα αυτή με απασχόλησε ήδη από τα μαθητικά μου χρόνια μέσα από ένα project του Υ.Π.Π. , όπου έλαβα και το 3ο παγκύπριο βραβείο με φωτογραφία που θα εκθέτω στη έκθεση.

 

  • Ποιος είναι ο χαρακτήρας της έκθεσης σου και τι πρωτότυπο έχει να επιδείξει στο καλλιτεχνικό χώρο;

Η καινοτομία της έκθεσης μου είναι ότι ανταποκρίνεται στα δεδομένα της εποχής. Τι εννοώ μ’ αυτό; Εννοώ ότι, όσο παράξενο και αν ακούγεται, έφτιαξα τα περισσότερα έργα χωρίς κάποιο οικονομικό κόστος. Δηλαδή, χρησιμοποίησα ως πρώτη ύλη μη ανακυκλώσιμο χαρτί, επαναχρησιμοποιημένα αντικείμενα όπως παλιά CDs, σπασμένους καθρέφτες, και μεγάλα κομμάτια από χαρτόκουτα. Επίσης, πιστεύω ειλικρινά ότι δεν είμαι άτομο με ιδιαίτερο ταλέντο, όποιος προσέξει τα έργα μου μπορεί να καταλάβει ότι μπορούν να δημιουργηθούν από τον καθένα μας. Για αυτό σας προτείνω να σκεφτείτε λίγο “έξω από το κουτί” δημιουργώντας ελεύθερα!

12647812_228095647534680_914398345_n

 

  • Θα ήθελες να μας πεις κάτι τελευταίο;

Ναι, θεωρώ ότι η εκδήλωση αυτή διεκδικεί την δική της θέση μέσα στα πολιτιστικά δρώμενα του Π.Κ. και για αυτό νιώθω πάρα πολύ μεγάλη τιμή που στο 2ο έτος των σπουδών μου, μου δίνεται η ευκαιρία , μέσα από τον Όμιλο Φιλοσοφίας, να κάνω την πρώτη μου εικαστική έκθεση, εντός της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Χριστοδούλου που θα μας αναπτύξει το θέμα της έκθεσης, μέσα από το φιλοσοφικό πρίσμα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Φιλοσοφίας που με στήριξαν τόσο πολύ σ’ αυτήν μου την προσπάθεια, αλλά και το UCY VOICE για την προώθηση της έκθεσης.

Σας περιμένουμε λοιπόν την Τετάρτη στις 10/2 στη αίθουσα Β105 στο ΧΩΔ02, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, από το πρωί μέχρι και το βράδυ, όπου θα γίνει και η διάλεξη!

12674666_228095347534710_1334339085_n

Προσωπική φωτογραφία

Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχηθώ κάθε επιτυχία σ’ αυτή τη νέα αρχή που κάνει ο αγαπητός μου φίλος και συμφοιτητής Σταύρος.

 

Σας παρακινώ να έρθετε όλοι στη έκθεση που ετοιμάζει. Αξίζει!

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending