fbpx

3+1 βραζιλιάνικες σειρές που στιγμάτισαν την παιδική μας ηλικία!

Ανήκω και εγώ (ευτυχώς) στην γενιά των ‘90s  και είμαι πολύ περήφανη γι’αυτό, γιατί πέρασα εκπληκτικά, ανέμελα και αξέχαστα παιδικά χρόνια. Αυτά με στιγμάτισαν και έχουν μείνει χαραγμένα στο μυαλό μου.

Είμαστε η τελευταία γενιά που έμαθε να παίζει στον δρόμο, στις αυλές των σπιτιών και στα χωράφια, στους παιδότοπους και στα πάρκα. Επίσης, είμαστε οι πρώτοι που έπαιξαν video-games και έμαθαν το computer, αλλά και οι τελευταίοι που χρησιμοποίησαν τις βιντεοκασέτες ή που έγραφαν τα τραγούδια από το ραδιόφωνο σε κασέτες.

90s-300x336

Με λίγα λόγα φίλε μου:

Είμαστε  η γενιά των Gameboys, των Pokemon, του Super Mario,του Sonic και της αλάνας. Μπορεί να ζούσαμε χωρίς κινητά τηλέφωνα, facebook, instagram και άλλα τόσα, ωστόσο περνούσαμε τέλεια!

Σαν παιδιά των ’90s κι εμείς, όταν μέναμε σπίτι –ειδικά μετά το σχολείο– η καθημερινή μας απασχόληση ήταν η τηλεόραση! Μια αγάπη που μας στιγμάτισε από τότε, είναι και τα βραζιλιάνικα της εποχής, που φύτρωναν σαν τα μανιτάρια κατά το τέλος των ’90s!

cartoons tv

Βέβαια, δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι η γενιά μου, μαζί και με αυτή των ’80s,  την τελευταία δεκαετία έχoυν (ξε)πουλήσει με μεγάλη ευκολία την τηλεόραση για το youtube και αρμενίζουν στα torrent. Το pirate bay χτυπά ανελέητα κόκκινο, καθώς οι Κυπραίοι έχουν γίνει φαν των ξένων σειρών, όπως του Game of Thrones, Prison Break, How to get away with murder, Lost, Friends και πάει λέγοντας! Αυτές οι σειρές φυσικά αποτελούν προϊόν κορυφαίων παραγωγών, πολυβραβευμένων σκηνοθεσιών, ερμηνείες και πλοκές που καθηλώνουν.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα βραζιλιάνικα που παρακολουθούσαμε παιδιά. Ασχέτως του ότι, αν καθήσουμε να δούμε ένα επεισόδιο σήμερα, θα αναρωτηθούμε βεβαίως τι βλακείες βλέπαμε, καθώς οι περισσότεροι διάλογοι ήταν άσχετοι, ανίδεοι και η μεταγλώττιση… χάλια!

Ας θυμηθούμε λοιπόν, τα καλύτερα βραζιλιάνικα της εποχής μας!

1
Ροζαλίντα (Rosalinda – Μεξικό, 1999)

Η πρώτη απάντηση σε όσους ρώτησα, στην ερώτηση “ποιο βραζιλιάνικο θυμάσαι περισσότερο από αυτά που έβλεπες όταν ήσουν παιδί;”, ήταν κατά συντριπτική πλειοψηφία η Ροζαλίντα!! Δίκαια αποτελεί λοιπόν, μια από τις πιο πετυχημένες σαπουνόπερες του Μεξικού.  Ποιος δεν θυμάται τη βασίλισσα της σαπουνόπερας Ταλία (Thalia) που κυκλοφορούσε πάντοτε με το λευκό τριαντάφυλλο στο αυτί;

Η Ροζαλίντα, ως φτωχή κοπελίτσα της εποχής της πουλά λουλούδια και αναλαμβάνει στολισμούς σε καλά εστιατόρια, σε ένα από τα οποία συναντά και ερωτεύεται τον Φερνάντο Χοσέ (= Φερνάντο Καρρίγιο, που τότε έκαψε καρδιές!), έναν πλούσιο της καλής κοινωνίας. Η ιστορία της μοιάζει με αυτές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, καθώς η φτωχή κοπέλα ερωτεύεται και παντρεύεται τον πλούσιο και ωραίο άνδρα. Και εδώ μπαίνει η κακιά πεθερά (χειρότερη από τις 7 θανάσιμες πεθερές), η μητριά του Φερνάντο, που τους “κάνει τη ζωή ποδήλατο” και στο τέλος τους χωρίζει. Εν τω μεταξύ, η Ροζαλίντα παθαίνει κατάθλιψη και αμνησία, και ενώ περιπλανιέται όπως την άδικη κατάρα στους δρόμους, κάποιος τη βοηθά και εν τέλει ξανασμίγει με τον Φερνάντο της!

Το  τραγούδι του έργου είναι μακράν το πιο ωραίο, μελωδικό και ευχάριστο τραγούδι τίτλων σε σαπουνόπερα! Ξέχασε κανένας το “Ay amor, quédate muy dentro
Aquí está tu Rosalinda para vivir en tus sueños“; Σε απλή μετάφραση σημαίνει “Εδώ είναι η Ροζαλίντα σου για να ζει στα όνειρά σου“!

Aπολαύστε το!

2
Η Μαρία της Γειτονιάς (Maria la del Barrio – Μεξικό, 1995)

Τη 2η θέση δικαιωματικά κατέχει η Μαρία της Γειτονιάς! Μπορεί να είχε το κλασικό-κλισέ δράμα με τη φτωχή Μαρία, τον πλούσιο Λουίς Φερνάντο και την κακιά Σοράγια, όμως στην συνέχεια είχε ανατρεπτικές εξελίξεις που δεν είδαμε αλλού μέχρι τότε, καθώς η Μαρία όταν γεννά, χάνει τα λογικά της και δίνει το παιδί της, το οποίο αναζητά και βρίσκει μετά από 15 χρόνια! Κατά τη διάρκεια της σειράς, μπαίνει και φυλακή και γλυτώνει από μια πυρκαγιά, για να γίνει ακόμη πιο δραματικό!

Μαρία της Γειτονιάς = Σοράγια!!

κατάλογος

Φυσικά το καλύτερο σημείο της σειράς ήταν η Σοράγια Μοντενέγκρο, που έκανε την Κρουέλα Ντε Βιλ να μοιάζει αγγελούδι δίπλα της! Κατ’ αρχάς, η λέξη “παρακατιανός/η” έγινε μόδα, εξαιτίας της Σοράγια, η οποία υποκρίνεται πως είναι έγκυος για να τυλίξει τον Φερνάντο, αλλά δεν τα καταφέρνει. Επιπλέον, όταν μαθαίνει πως η υπηρέτρια της που είναι μια μάγισσα, είναι η μητέρα της, τη σκοτώνει γιατί δεν τη θέλει! Άντε και στο τέλος  παθαίνει ένα ατύχημα και όλοι την νομίζουν νεκρή. Παρ’ όλα αυτά, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά! Η Σοράγια επιστρέφει 15 χρόνια μετά, αφού σκότωσε τον εκατομυριούχο άντρα της και βασάνισε την ανάπηρη κόρη του! Και εκεί που η σατανική Σοράγια τα έχει κάνει όλα και δεν περιμένουμε τίποτα άλλο, απαγάγει την Μαρία (που έπαθε αμνησία κι αυτή όπως και η Ροζαλίντα) και προσπαθεί να την κάψει ζωντανή. Τελικά η Μαρία ανακτά την μνήμη της, γλιτώνει από την 2η  πυρκαγιά και η Σοράγια γίνεται κάρβουνο!

Πραγματικά λοιπόν, αυτή η σειρά τα είχε ΌΛΑ!

Και για να μην ξεχνιόμαστε, η αγαπημένη σκηνή όλων μας είναι φυσικά το ξέσπασμα της Σοράγια όταν πιάνει την «σακάτισσα» με τον Ναντίτο της. Αυτή η σκηνή έχει ρατσιστική βία, ανατροπή καροτσακίου, χαστούκια, κοπάνημα της δουλάρας Εσπεράντζα, κάρφωμα ψαλιδούμπας στο μπράτσο του Μονόφρυδου και φυσικά βρισίδι και ουρλιαχτό που δεν έχει ξαναζήσει δεξίωση στο μεξικάνικο σπίτι! Εύλογα μπορεί η Σοράγια να χαρακτηριστεί ως η κακιά που λατρεύουμε να αγαπάμε!

Απολαύστε λοιπόν τη σκηνή αυτή… άφοβα!

3
Μαριμάρ (Marimar-Μεξικό, 1994)


Και στην 3η αγαπημένη σαπουνόπερα, πρωταγωνίστρια και πάλι, ήταν η Thalia (Όχι που θα έχανε πρωταγωνιστικό ρόλο!). Η Μαριμάρ ήταν ένα αμόρφωτο και απολίτιστο κορίτσι που ζούσε με τους παππούδες της. Σε όλη τη σειρά, η κακιά Αντζέλικα προσπαθούσε να κάνει τη ζωή κόλαση στην καημένη Μαριμάρ που την κατηγόρησε  ότι, της έκλεψε ένα βραχιόλι και την έστειλε στην φυλακή! Αξέχαστη σκηνή είναι αυτή που την έβαλε να τρώει λάσπες και αυτή που έβαλε έναν υπηρέτη να κάψει την καλύβα των παπούδων της Μαριμάρ, με αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί!

Επειδή όμως πίσω έχει και η Μαριμάρ την ουρά, όταν βγαίνει από την φυλακή και με τη βοήθεια του πλούσιου πατέρα της, καταφέρνει να πάρει την εκδίκηση της με το ίδιο ακριβώς νόμισμα: Η Αντζέλικα τρώει λάσπες, αφού η Μαριμάρ την βάζει  να πιάσει το βραχιόλι από τις λάσπες όπως της έκανε παλιά, χάνει όλη την περιουσία της και πεθαίνει από εγκαύματα. Βέβαια στο τέλος μετά από την τόση εκδίκηση της Μαριμάρ, αυτή πατρεύεται τον Σέρχιο! Κι αυτό πολύ πρωτότυπο!

Έχει ξεχάσει κανένας το υπέροχο τραγουδάκι Ma-ri-mar;

4
Παολίνα, η Σφετερίστρια (La Usurpadora, Μεξικό-1998)

Την 4η θέση κατέχει η Παολίνα και αποτελεί +1, καθώς στις υπόλοιπες 3 θέσεις η πρωταγωνίστρια ήταν η ίδια (Thalia)! Αυτή η σειρά που έχει μακράν την καλύτερη ιστορία και τους καλύτερους χαρτακτήρες, σίγουρα θα μπορούσε εκτός από δράμα να είναι οικογενειακή κωμωδία! Η Πάολα που βρίσκει την σωσία της, (η οποία αποδεικνύεται πως είναι η δίδυμη αδερφή της), την αντικαθιστά στο σπίτι και στον άντρα της, ενώ η κυρία Πάολα κάνει την ζωάρα της!

Αντίθετα με την κλασική κακιά, την Πάολα δεν την ενδιαφέρει καθόλου η Παολίνα, αφού… χέστηκε κυριολεκτικά για αυτή!  Η μόνη της έγνοια, ήταν να κάνει τη ζωή της όπως ήθελε!

Το μόνο σπαστικό με αυτή τη σειρά ήταν η ίδια η Παολίνα. Την θυμάμαι, όταν είχε πάθει το ατύχημα η Πάολα, να λέει στον Κάρλος Ντανιέλ πως «Όσο ζει η Πάολα, θα είναι πάντα ανάμεσά μας». Όμως, με το που πεθαίνει για τα καλά η Πάολα, η Παολίνα αποφάσισε πως «Ο τάφος της Πάολα θα μπαίνει ανάμεσά μας για πάντα».

Γιατί δεν τον παντρευόταν δηλαδή; Μας τρέλανε με την Πάολα και τον τάφο της!

Να και το τραγούδι της Παολίνα – La Usurpadora!

Αυτά λοιπόν, είναι τα βραζιλιάνικα που στιγμάτισαν την παιδική μας ηλικία και έχουν μείνει ανεξίτηλα στις μνήμες μας. Σίγουρα, υπάρχουν εκατοντάδες άλλα, όπως:

  •  η Εσμεράλδα,
  • η Μιλάγκρος η ατίθαση,
  • η Κορίνα η αγριόγατα,
  • η Χουάνα η παρθένα,
  • η Ρούμπι κτλ, 

Αλλα οι 4 πιο πάνω, ήταν οι πρωτοπόροι στις βραζιλιάνικες σαπουνόπερες!  Μιλάμε για σειρές που  μας “στοιχειώνουν” ακόμη και τώρα!

Υ.Γ. Οι σειρές αυτές δεν είναι βραζιλιάνικες! Και οι 4 σειρές ήρθαν από το Μεξικό και όχι από την Βραζιλία! Δεν ξέρω για ποιο λόγο εμείς θεωρούμε ότι, οποιαδήποτε σαπουνόπερα με ισπανική γλώσσα είναι βραζιλιάνικη. Πόσο μάλλον όταν στη Βραζιλία δεν μιλάνε ισπανικά, αφού η επίσημη γλώσσα τους είναι τα πορτογαλικά!

Εσύ θυμήθηκες τις σειρές αυτές; Ποια ήταν η αγαπημένη σου;

 

Δες επίσης: Οι 5 τηλεοπτικές κωμικές σειρές του ’90 που είμασταν όλοι πορωμένοι!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending