Γιατί πρέπει να μάθεις να ζεις με “αργούς” ρυθμούς;

Γιατί πρέπει να μάθεις να κινείσαι με το Κίνημα “Slow Down“; Τι μπορεί να σου προσφέρει, που θα σε κάνει να δεις τη ζωή σου διαφορετικά;

 

Πότε ήταν η τελευταία φορά που θαυμάσατε ένα ηλιοβασίλεμα;

Που μυρίσατε ένα ωραίο λουλούδι; Που απολαύσατε τον καφέ σας χωρίς να βιάζεστε να πάτε στο πανεπιστήμιο; Πότε ήταν η τελευταία φορα που πήγατε σε ένα πάρτυ και φύγατε, χωρίς να κοιτάξετε ούτε και μια φορά τους δείκτες του ρολογιού σας ή την οθόνη του κινητού σας;

377595734_0bc9a3d8d0_b

Τρέχουμε… Καθημερινά τρέχουμε… Όλοι μας τρέχουμε να προλάβουμε, δεν ξέρω και ‘γώ τι…. Έχουμε εγκλωβιστεί σε μια ζωή γεμάτη άγχος και τρέξιμο, χωρίς να έχουμε ιδέα πώς να ξεφύγουμε, πώς να ελαττώσουμε ταχύτητα και να μπορέσουμε να ζήσουμε λίγο πιο ποιοτικά.

 

Γι’ αυτό λοιπόν αναλαμβάνει δράση το κίνημα “slow down”!

7464646

Το κίνημα αυτό ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια στο Λονδίνο. Εμπνευστής του ήταν ο Κρίστοφερ Ρίτσαρντς και στόχος του να πατήσει φρένο στις ζωές όλων μας και να μας διδάξει πώς να απολαμβάνουμε αργά και χωρίς άγχος την κάθε στιγμή της ζωής μας. Με σύμβολο ένα σαλιγκάρι και σύνθημα  «Όταν κάτι αξίζει να γίνει, αξίζει να γίνεται αργά» έχει εξαπλωθεί σε όλη την Δύση και αποτελεί τη νέα τάση των ημερών μας. Το κίνημα αυτό χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες (μια μικρή γεύση από τις οποίες μπορείται να πάρετε πιο κάτω). Κάθε μια από αυτές αποτελεί μια ξεχωριστή πολύτιμη συμβούλη από το νέο σας σύμμαχο: το αργό σαλιγκάρι.

 

Αργό φαγητό (Slow food)

0023ae69624d1123ece127

Όταν το 1989 άνοιξε το πρώτο κατάστημα Mc Donald’s στην Piazza di Spagna, στη Ρώμη, ο Ιταλός δημοσιογράφος και ακτιβιστής Κάρλο Πετρίνι, θέλοντας να αντισταθεί στις αρνητικές συνέπειες της ταχυφαγίας, δημιούργησε το κίνημα Αργό Φαγητό (Slow Food). Το κίνημα αυτό αποτελεί ενα ύμνο προς τους αργούς ρυθμούς ζωής και στην απόλαυση καλού ποιοτικού φαγητού. Σήμερα πολλά εστιατόρια φέρουν το έμβλημα του slow food. Τα φαγητά τους ετοιμάζονται εκείνη την στιγμή που παραγγέλεις, με όλη την απαιτούμενη τελετουργεία, χωρίς να υπάρχει τίποτα προψημένο. Κάθε μπουκιά έχει αξία. Δώστε της τον χρόνο της!

 

Αργός τουρισμός (Slow tourism)

slow-tourism-5438008

Η οργάνωση ταξιδιού είναι για πολλούς μια αγχωτική διαδικασία που περιλαμβάνει ένα σορό πράγματα: εύρεση προορισμού, εύρεση του κατάλληλου μέσου μεταφοράς (και όταν λέμε κατάλληλου, συνήθως εννοούμε του πιο γρήγορου δηλ. αεροπλάνου), κράτηση εισητηρίων, ετοιμασία προγράμματος για όλη την διάρκεια διακοπών το οποίο καταντά πιο πιεστικό κι από αυτό της καθημερινότητας κ.τ.λ. Το κίνημα αυτό λοιπόν φωνάζει ένα μεγάλο  “ΟΧΙ” σε όλα αυτά και μας υπενθυμίζει ότι η διαδρομή είναι ένα αναπόσπαατο μέρος του ταξιδιού και οφείλουμε να το απολαύσουμε επιλέγοντας ένα πιο αργό μεταφορικό μέσο (και ταυτόχρονα πιο οικολογικό) π.χ. τρένο ή πλοίο. Τέλος, μας προτείνει να χαλαρώσουμε και για τις λίγες μέρες των διακοπών να σκίσουμε τα προγράμματα μας και να πετάξουμε τα ρολόγια μας.

 

Αργή μάθηση (Slow Education)

c9eac235a97a2ed69d4c67cc2c897d5b

Το κίνημα υποστηρίζει ότι άθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό μάθησης και η εκπαίδευση που του προσφέρεται στο σχολείο, πρέπει να προσαρμόζεται στις δυνατότητες και ανάγκες. Μια λιγότερο αυστηρή εκπαίδευση που δίνει έμφαση την ποιότητα και όχι στην ποσότητα μπορεί να γίνει πολύ πιο εποικοδομιτική για το μαθητή. Σε ένα κόσμο όπου όλοι τρέχουν, το σχολείο οφείλει να ελαττώσει ταχύτητα και να προετοιμάσει τα παιδιά, ώστε να γίνουν καλλιεργημένοι άνθρωποι και όχι ρομπότς.

 

Χαλαροί γονείς (Slow Parenting)

1444655204403

Είναι γεγονός ότι τα σημερινά παιδιά ζουν ακολουθώντας ένα εξαντλητικό για την ηλικία τους πρόγραμμα, γεμάτο με μαθήματα του σχολείου, ξένες γλώσσες, μαθήματα χορού και αμέτρητες οργανωμένες δραστηριότητες. Δεν έχουν καθόλου χρόνο να παίξουν και να χαλαρώσουν. Είναι γεμάτα άγχος αφού ότι κάνουν, πρέπει να το κάνουν τέλεια έτσι ώστε να εκπληρώσουν τα αχόρταγα θέλω των γωνιών και τα ανελέητα πρέπει της κοινωνίας. Το κίνημα αυτό λοιπόν, προσπαθεί να διδάξει τους γονείς πιο ποιοτικούς και λιγότερο πιεστικούς τρόπους διαπαιδαγώγισης. Τα παιδιά πρέπει να έχουν ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα το οποίο θα μπορούν να απολαύσουν και τα ίδια, χωρίς όμως αυτό να οδηγεί στην πλήρη αδράνεια! Όλα με μέτρο!

 

Δες επίσης: Ήξερες αυτούς τους 4 εύκολους τρόπους για να δεις τη ζωή με άλλο μάτι;

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
19,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending