fbpx

Τι είναι τα βαρυτικά κύματα που απέδειξαν πρόσφατα τη θεωρία του Αϊνστάιν;

Πριν λίγες μέρες, στις 11 Φεβρουαρίου 2016, ο γενικός διευθυντής του πειράματος LIGO ανακοίνωσε την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από τη σύγκρουση δύο μαύρων τρυπών, αποδεικνύοντας έτσι την θεωρία του Αϊνστάιν!

 

Τι είναι τα βαρυτικά κύματα;

Τα βαρυτικά κύματα είναι διαταράξεις της καμπυλότητας του χωροχρονικού συνεχές, που με πιο απλά λόγια είναι κάτι σαν ομόκεντροι κύκλοι που εξαπλώνονται στο σύμπαν συμπιέζωντας και τεντώνοντας τον ιστό του χωροχρόνου, μετά από ένα ακραίο γεγονός (όπως τη σύγκρουση 2 μαύρων τρυπών).

Wavy

 

Γιατί είναι σημαντική αυτή η ανακάλυψη;

Η ανακάλυψη αυτή σημαίνει πολλά για τον επιστημονικό κόσμο, καθώς για πρώτη φορά αποδείχθηκε ότι είναι δυνατόν, όχι μόνο η σύγκρουση 2 μαύρων τρυπών αλλά και η ύπαρξη τους σε δυαδικά συστήματα.  Οι μαύρες τρύπες, που συγκρούστηκαν ακόμα και αν βρίσκονται 1.3 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, αποτελούν την αρχή για πράγματα που μέχρι σήμερα αγνοούσαμε. Οι επιστήμονες παραλλήλισαν την ανακάλυψη αυτή με την προσεδάφιση στην Σελήνη από το Apollo, την δεκαετία του 1960 και σίγουρα τους περιμένει ένα Νόμπελ Φυσικής!

 

Δες επίσης: Ο γραφικός χαρακτήρας του Αϊνστάιν γίνεται γραμματοσειρά για υπολογιστές!

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending