fbpx

Πώς ο φοιτητής Χρίστος Χρυσοστόμου έχασε 44 κιλά από τα 138; Όλες οι συμβουλές του!

Με την υπομονή, χτίζεις παλάτια” μας είπε ο 24χρονος φοιτητής Χρίστος Χρυσοστόμου, δίνοντας μαθήματα ζωής σε αυτούς που υποστηρίζουν το “δεν μπορώ.

Ο Χρίστος είναι απόφοιτος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, του τμήματος Ψυχολογίας. Σήμερα κάνει το Μεταπτυχιακό του στη Σχολική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ποια είναι η δική του ιστορία όμως;

 

Κατάφερε με επιμονή και πείσμα να χάσει τα κιλά της παχυσαρκίας που του στερούσαν μια “κανονική” ζωή! Συγκεκριμένα κατάφερε να χάσει 44 κιλά απο τα 138 που ήταν αρχικά! 

 

Πλέον έχει γίνει γνωστός στην κυπριακή τηλεόραση, αφού οι τηλεοπτικές εκπομπές τον καλούν να διηγηθεί πώς τα κατάφερε και να δώσει συμβουλές σε όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βάρος τους.

Εμείς είχαμε την δυνατότητα να τον ακούσουμε σε μια αλλιώτικη συνέντευξη!

 

1) Γεια σου Χρίστο. Καταρχάς, να σε συγχαρούμε για το μεγάλο σου κατόρθωμα! Αρχικά, εξήγησε μας πώς απέκτησες τόσα πολλά κιλά στην εφηβική σου ηλικία. Ποια ήταν η αιτία;

12299233_10207182856788226_1390853721138554195_n

Γεια σας. Να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία να πω όσα έζησα, έτσι ώστε να  βοηθήσουμε όποιον το χρειάζεται. Εμένα η ιστορία μου αρχίζει όταν ήμουν ακόμα παιδί στην Α’ γυμνασίου, όπου εκεί άρχισα να βάζω τα πρώτα περιττά κιλά. Στην αρχή δεν δώσαμε τόση σημασία, αλλά με το πέρασμα του χρόνου το πρόβλημα  χειροτέρευε με αποτέλεσμα η ζυγαριά να δείξει μια μέρα ότι έφτασα τα 138 κιλά. Τα αίτια  ήταν ο συναισθηματικός τομέας και ίσως κάποιες δυσκολίες που παρουσιάζονταν κατά καιρούς. Φυσικά ήταν και δικό μου το λάθος , καθώς έκανα καθημερινά υπερβολές με το φαγητό, οι οποίες μου στοίχισαν.

 

2. Τα περιττά αυτά κιλά σε εμπόδισαν να κάνεις πράγματα και δραστηριότητες  που αγαπούσες;

Όταν έχεις τόσα περιττά κιλά φυσικά και περιορίζεσαι σε πολλές δραστηριότητες. Σκεφτείτε για μια στιγμή πώς είναι να θέλεις να πας θάλασσα με φίλους  και να μην μπορείς, επειδή ντρέπεσαι για το ίδιο σου το κορμί!  Σκεφτείτε επίσης πώς μπορεί να νιώθει ένας 24χρονος άνδρας όταν δεν μπορεί να φορέσει όμορφα ρούχα σε μια νυχτερινή έξοδο, ή στην καθημερινότητα του, όπως οι φίλοι του.

Αυτό με έκανε να νιώθω αισθήματα κατωτερότητας. Πίστευα ότι δεν ήμουν δυνατός να ξεπεράσω αυτή την δύσκολη κατάσταση που ζούσα, τόσο εγώ όσο και οι δικοί μου άνθρωποι.

 

12528579_10207641489693762_721269070_o

 

3. Κατά τη διάρκεια  των χρόνων που αντιμετώπιζες αυτό το πρόβλημα, δέχθηκες  κάποιο είδος διάκρισης από τους γύρω σου; Επίσης, μίλα μου λίγο για την απόρριψη που ένιωθες (αν φυσικά ένιωσες) σε σχέση με το αντίθετο φύλο.

Δυστυχώς λόγω κυπριακής νοοτροπίας, υπάρχει διάκριση ακόμα και στους παχύσαρκους, επειδή δεν είσαι αυτό που θέλουν να δουν, δεν είσαι στα μέτρα τους. Δεν αντιμετώπισα ποτέ εκφοβισμό. Όμως καταλάβαινα ότι τις περισσότερες φορές τα βλέμματα των γύρω μου ήταν πάνω μου και ότι γινόμουν θέμα συζήτησης. Φυσικά και ένιωσα απόρριψη από το αντίθετο φύλο, και εννοείται ότι δεν συνέχισα να έχω τις οποιεσδήποτε επαφές με τα συγκεκριμένα άτομα, γιατί προτιμούσα να είμαι με τους ανθρώπους που με δέχονταν όπως είμαι.

Τα άτομα που μου έδειξαν ρατσισμό δεν με απογοήτευσαν. Αντιθέτως, με έκαναν καλύτερο άνθρωπο, πιο ώριμο και φυσικά πιο επιλεκτικό με τους ανθρώπους που βάζω στη ζωή μου.

 

4. Προσπαθούσες να χάσεις κιλά και πριν; Παρέτησες αρκετές φορές τις προσπάθειες σου; Γιατί;

Όλοι όσοι έχουν περιττά κιλά  έχουν ένα πολύ δύσκολο αγώνα να νικήσουν. Άλλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο και προσπάθειες από κάποιους άλλους. Προσπάθησα πολλές φορές. Το ήθελα πολύ. Όμως αποτύγχανα .Και δεν ντρέπομαι να το παραδεχτώ, γιατί αυτές οι αποτυχίες ήταν βήματα προς την επιτυχία. Mε δίδασκαν μαθήματα ζωής και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο. Όμως έπρεπε πρώτα απ’ όλα να αντιληφθώ εγώ το πρόβλημα. Γιατί για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα, θα πρέπει πρώτα να καταλάβεις ότι υπάρχει. Αυτή είναι και μια συμβουλή που δίνω στον κόσμο! Να είναι οι ίδιοι ψυχολογικά έτοιμοι να αλλάξουν το σώμα, τη ζωή τους, αλλά προπάντων τις διατροφικές τους συνήθειες. Όποιος και να τους πει ο,τιδήποτε, σε όποιον διατροφολόγο και να πάνε, δεν πρόκειται να γίνει η δουλειά τους εάν δεν το αποφασίσουν πρώτα οι ίδιοι.

 

5. Τι ηταν αυτό που σε έκανε να βάλεις πείσμα και να πεις “ΝΑΙ θέλω και πρέπει επιτέλους να χάσω αυτά τα κιλά“;

11391773_10206114315675366_8066442226354199339_n

Τα περιττά κιλά  με κούρασαν σωματικά, αλλά και ψυχολογικά. Σωματικά επειδή δυσκολευόμουν στην κίνηση και ψυχολογικά λόγω των αρνητικών συναισθημάτων που ένιωθα, ειδικά σε δημόσιους χώρους. Η κατάσταση αυτή όμως είναι περισσότερο δύσκολη στον συναισθηματικό τομέα. Σε κάποια φάση της ζωής μου ένιωθα εξαρτημένος από το φαγητό, ότι μόνο αυτό μπορεί να μου δώσει τη χαρά. Τα αισθήματα χαράς που είχα όμως όταν έτρωγα, έγιναν σε κάποια φάση ανασφάλειες και αηδία για τον ίδιο μου τον εαυτό. Ένιωθα ότι ήμουν σκλάβος του φαγητού, αλλά και παγιδευμένος στο ίδιο μου το κορμί. Τότε κατάλαβα ότι δεν το αξίζω αυτό. Κάθησα και σκέφτηκα, πόσες φορές αντιμετωπίσαμε ένα δύσκολο πρόβλημα και το ξεπεράσαμε; Γιατί να μην ξεπεράσω και αυτό το εμπόδιο που έχω στη ζωή μου και να χαρίσω επίσης ένα υπερ-πολύτιμο δώρο στον εαυτό μου;

Όταν κατάφερα να απαντήσω αυτά τα ερωτήματα κατάφερα επίσης να φτάσω στην επιτυχία του να χάσω 44 ολόκληρα κιλά.

 

6. Σε ποιους αποδίδεις αυτό το επίτευγμα σου και γιατί;

Αυτό το επίτευγμα το αποδίδω στους δικούς μου ανθρώπους, που ήταν πάντα εκεί και με στήριζαν θυμίζοντας μου το λόγο που ξεκίνησα και πόσο θα αλλάξει η ζωή μου όταν τα καταφέρω. Επίσης θα ήθελα μέσω της συνέντευξης να ευχαριστήσω και το διαιτολόγο μου Πάνο Πλατρίτη ο οποίος ήταν ένα σημαντικό μέρος αυτής της επιτυχίας.

Όμως το μεγαλύτερο κομμάτι της επιτυχίας το έχει αυτός που τελικά πίστεψε στον εαυτό του, στάθηκε στα πόδια του, ονειρεύτηκε, στόχευσε και πέτυχε.

 

7. Το να χάσεις 44 κιλά σε 9 μήνες είναι πράγματι εκπληκτικό! Αλήθεια πώς τα κατάφερες; Τι ήταν αυτό που συνέβαλε στην επιτυχία σου;

chr

Η επιτυχία βρίσκεται πρώτα μέσα μας. Το θέμα δεν είναι μόνο ότι έχασα τα κιλά αλλά το ότι ανακάλυψα και μια εσωτερική δύναμη μέσα μου, που δεν γνώριζα ότι υπάρχει. Η επιτυχία ήρθε φυσικά με τη δίαιτα, την καθημερινή γυμναστική και την υπομονή. Δεν με ένοιαζε πότε θα τελειώσει αυτή η διαδικασία. Με ένοιαζε μόνο να την κάνω σωστά και έβλεπα την επιτυχία να έρχεται με αργά και σταθερά βήματα κάνοντας υπομονή.

Γιατί με την υπομονή χτίζεις παλάτια.

 

8. Μετά που έχασες τα κιλά η ψυχολογία σου άλλαξε σε μεγάλο βαθμό; Η αλλαγή στην εξωτερική σου εμφάνιση σε ποιους τομείς σε έκανε να νιώθεις πιο άνετα; Περίγραψε μας λίγο τα συναισθήματα σου όταν είχες πλέον καταφέρει το στόχο σου.

Η ζωή μου άλλαξε από τη γη ως τον ουρανό. Πραγματικά δεν πίστευα ποτέ ότι θα φτάσω στο σημείο που είμαι σήμερα. Βρήκα τη χαμένη μου ψυχολογία και το χαμένο μου εαυτό. Η αλλαγή στην εξωτερική μου εμφάνιση, όχι μόνο μου επέτρεψε να κάνω όσα δεν μπορούσα να κάνω για χρόνια, αλλά και ακόμα περισσότερα. Πλέoν κατάλαβα ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο. Και για να το καταλάβω έπρεπε να το ζήσω.  Όλοι οι τομείς στη ζωή μου έγιναν καλύτεροι. Παραμένουμε όμως σεμνοί και προσγειωμένοι, γιατί τώρα έχουμε ένα ακόμα πιο δύσκολο έργο. Να ενημερώσουμε και να παρακινήσουμε κόσμο να κάνει το ίδιο, γιατί μπορεί.

Και εμείς είμαστε εδώ για να  βοηθήσουμε τον καθένα να καταλάβει πόσο δυνατός/η είναι και να τον/ην παρακινήσουμε να κάνει την δική του/ης προσπάθεια.

 

9. Οι περισσότεροι άνθρωποι με προβλήματα παχυσαρκίας αρνούνται να ζητήσουν συμβουλές και βοήθεια απο κάποιον ειδικό, λόγω του ότι κρίνουν ακατόρθωτο να χάσουν τα κιλά τους. Εσύ πού κατάφερες να κερδίσεις αυτό τον αγώνα τι έχεις να τους πεις; Η επίσκεψη σε διατροφολόγο-διαιτολόγο είναι αναγκαία;

12115855_10206940467088635_4688507699417893443_n

Αφού μπόρεσα να χάσω εγώ τα κιλά, όλοι μπορούν. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Πρέπει να σταματήσουμε να βρίσκουμε δικαιολογίες και να μην πιστεύουμε στον εαυτό μας. Όταν θέλεις κάτι, οτιδήποτε και να είναι αυτό το καταφέρνεις. Αυτό που έχω να τους πω είναι ότι μπορούν να μιλήσουν οποιανδήποτε στιγμή μαζί μου, για όποιες απορίες  σχετικά με αυτή τη διαδικασία, οποιαδήποτε στιγμή και φυσικά αφιλοκερδώς. Μπορούν να με προσεγγίσουν με οποιοδήποτε τρόπο τους βολεύει, γιατί καταλαβαίνω ότι για κάποιους η ”πρόσωπο με πρόσωπο” επαφή τους είναι λίγο δύσκολη. Οπόταν είμαι διαθέσιμος και διαδικτυακά για όσους το χρειάζονται. Το μόνο που χρειάζονται είναι να μπουν πειθαρχημένα σε ένα πρόγραμμα, να γνωρίζουν τους στόχους τους,  τον εαυτό τους και τι θέλουν από αυτόν και να είναι σίγουροι ότι με τη δύναμη της θέλησης τους αργά η γρήγορα θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα . Η επίσκεψη σε  διατροφολόγο κατά την άποψη μου είναι αναγκαία για τα άτομα που χρειάζονται, εκτός από δίαιτα, και ψυχολογική στήριξη. Και δεν είναι καθόλου ντροπή να χρειάζονται αυτή τη στήριξη, γιατί κάποιοι είναι λιγότερο έτοιμοι να μπουν σε αυτή τη διαδικασία και ίσως τα καλά λόγια που θα ακούσουν και η ενθάρρυνση να τους κάνουν να πιστέψουν πραγματικά στο ότι μπορούν.

Αυτά σας τα λέει ένας άνθρωπος απλός και καθημερινός σαν εσάς. Που πέρασε από χίλια εμπόδια για να είναι σε αυτό το σημείο που βρίσκεται σήμερα. Και με όλη μου την ειλικρίνεια  σας λέω ότι μπορείτε. Μπορείτε και θα τα καταφέρετε.

 

CHR3

 

10. Τι συμβουλή έχεις να δώσεις σε κάθε φοιτητή, νέο, που αντιμετωπίζει και αυτός το πρόβλημα που αντιμετώπιζες και ζητά βοήθεια;

Αν κάποιος χρειάζεται βοήθεια να μην ντραπεί να τη ζητήσει. Υπάρχουν πολλοί ικανοί διατροφολόγοι που μπορούν να βοηθήσουν τον καθένα από εμάς. Επίσης, να είναι σίγουροι ότι αν το βάλουν στόχο και το θέλουν στα αλήθεια, σε λίγους μήνες θα δουν το σώμα και τη ζωή τους να αλλάζουν. Και πραγματικά δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα. Για ‘μένα ήταν ότι καλύτερο πέτυχα στη ζωή μου. Ακόμα και αν αποτύχουν δεν πειράζει, φτάνει να βρουν τη δύναμη να ξαναπροσπαθήσουν. Και όταν γυρίσουν πίσω, να δουν τα λάθη που έκαναν σε κάθε προσπάθεια. Τότε θα έρθει και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ Χρίστο που μοιράστηκες μαζί μας την προσωπική σου ιστορία. Ελπίζουμε ο κάθε άνθρωπος, με παρόμοιο πρόβλημα, να ακολουθήσει τα βήματα σου! 🙂

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending