fbpx

Πώς να βρεις τη δουλειά που αγαπάς και να γίνεις επαγγελματίας στον τομέα σου;

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εργαζομένων:

1. Αυτοί που αγαπούν τη δουλειά τους και είναι απίστευτα καλοί σε αυτό που κάνουν.

2. Αυτοί που είναι ΟΚ με τη δουλειά τους και αποδίδουν αρκετά καλά.

3. Αυτοί που μισούν τη δουλειά τους, δεν αποδίδουν καλά και παραμένουν στη συγκεκριμένη θέση εργασίας, γιατί δεν μπορούν να βρουν κάτι καλύτερο και έχουν ανάγκη τα χρήματα.

 

Σε έρευνα που διεξάγεται κάθε χρόνο (από το 1990), σε παγκόσμια κλίμακα, μόλις 13% των εργαζομένων δηλώνουν πολύ ευτυχισμένοι στη δουλειά τους. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Είναι πανεύκολο να ανήκεις στην δεύτερη και τρίτη κατηγορία και αντιθέτως, είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανήκεις στην πρώτη.

love-or-hate-your-job_23-2147501048

 

Εσύ σε ποια κατηγορία θέλεις να ανήκεις;

Αν η απάντηση σου είναι η πρώτη κατηγορία, συνέχισε να διαβάζεις. Αν η απάντηση σου είναι η δεύτερη ή τρίτη κατηγορία, παρακαλώ κλείσε το tab και συνέχισε να βλέπεις βίντεο με γάτους στο Youtube.

647f

 

Σου έχω καλά νέα: Αν είσαι ακόμα φοιτητής ή νέος απόφοιτος, βρίσκεσαι στην πιο κατάλληλη φάση της ζωής σου και στην καλύτερη εποχή που υπήρχε ποτέ στην ιστορία, για να ενταχθείς στην κατηγορία των ανθρώπων που αγαπούν αυτό που κάνουν.

Μην βλέπεις την υποτιθέμενη οικονομική κρίση στην Κύπρο. Βγάλε τις παρωπίδες. Στην εποχή μας δεν έχει σχέση σε ποια χώρα ή ήπειρο κατοικείς. Οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία σήμερα έχει δημιουργήσει την έννοια του παγκόσμιου πολίτη.

 

Αφού η εποχή είναι η πιο κατάλληλη, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις για να μπορείς να ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που αγαπούν τη δουλειά τους, είναι να γίνεις επαγγελματίας στο χώρο σου. Αρχίζεις και εκπέμπεις επαγγελματισμό όταν αναλαμβάνεις ευθύνη και ολοκληρώνεις εργασίες που σου έχουν αναθέσει με συνέπεια.  

 

Θέλει δουλειά, πειθαρχία και επιμονή να γίνεις επαγγελματίας, αλλά είναι μονόδρομος προς την επιτυχία. Είναι σημαντικό να γίνεις επαγγελματίας, γιατί από εκεί ρέει η εκτίμηση που θα έχεις από τους συναδέλφους, προϊσταμένους και πελάτες σου. Η εκτίμηση θα χτίσει δυνατούς και αληθινούς δεσμούς, οι οποίοι είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι για μια ευτυχισμένη καθημερινότητα στη δουλειά.

Being-Awesome-team-awesome-30911894-700-393

Σου έχω κι άλλα καλά νέα:

Η επαγγελματικότητα δεν είναι έμφυτη, δεν γεννιέσαι επαγγελματίας. Ο επαγγελματισμός χτίζεται με την μεθοδικότητα.

 

Το αντίθετο της μεθοδικότητας είναι οι σπασμωδικές ενέργειες. Ο επαγγελματισμός χτίζεται με μικρές απλές κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο εχθρός στο δρόμο σου θα είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Το μυαλό μας τείνει να σαμποτάρει τις προσπάθειες μας. Ορισμένες συμπεριφορές μας μάς βλάπτουν, αλλά εμείς αδυνατούμε να το καταλάβουμε, βάζοντας έτσι συνεχώς τρικλοποδιές στον εαυτό μας. Μια από τις χειρότερες συμπεριφορές που σαμποτάρει τις προσπάθειες μας, είναι η αναβλητικότητα.

 

Η αναβλητικότητα είναι μια παράλογη καθυστέρηση.

so-procrastinate_1330673033_epiclolcom

Μπορεί το μυαλό μας να γνωρίζει και να κατανοεί το τι πρέπει να κάνουμε, ωστόσο δεν έχουμε τη διάθεση να το κάνουμε. Έτσι, εστιάζουμε στα βραχυπρόθεσμα οφέλη, στο να νιώσουμε καλά αυτή τη στιγμή, θυσιάζοντας τα μακροπρόθεσμα οφέλη. Μάλιστα, όταν το πρόβλημα είναι χρόνιο και χαρακτηρίζει την καθημερινότητά μας, τότε κινδυνεύουμε να θυσιάσουμε ολόκληρη τη ζωή μας.

Η άλλη σημαντική πτυχή για να είσαι ευτυχισμένος στη δουλειά σου είναι ο χαρακτήρας σου και το πώς συμπεριφέρεσαι στους ανθρώπους γύρω σου. Δεν υπάρχει ένας ιδανικός χαρακτήρας που πρέπει να είσαι. Αυτό θα μας έκανε όλους ψεύτικους και ανιαρούς. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να είσαι σε εγρήγορση και να δίνεις σημασία στο πώς ανταποκρίνονται οι άλλοι στη δική σου συμπεριφορά και να διαφοροποιείσαι ανάλογα.

 

Τα δύο χαρακτηριστικά που προτείνω να μελετήσεις και να αναπτύξεις είναι: η γενναιοδωρία και η ενσυναίσθηση.

10

Γενναιοδωρία σημαίνει να δίνεις περισσότερο απ’ ότι είναι αναγκαίο τη δεδομένη στιγμή. Η ενσυναίσθηση από την άλλη, είναι η δυνατότητα που έχεις να κατανοήσεις τις ανάγκες που έχουν οι άλλοι (χωρίς να σου τις πουν προφορικά) και να προσφέρεις λύσεις. Είναι σημαντικά αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, γιατί για να πάρεις αυτά που θέλεις εσύ, πρέπει να βοηθήσεις αρκετούς άλλους ανθρώπους να πάρουν αυτά που εκείνοι θέλουν.

 

Εγώ ανήκω στην πρώτη κατηγορία. Δεν ξεχωρίζω τις μέρες τις εβδομάδας – η Κυριακή είναι τόσο καλή όσο η Δευτέρα. Δουλεύω με μια απίστευτη ομάδα ανθρώπων, που τους θεωρώ οικογένεια μου. Υπάρχουν αρκετές προκλήσεις και δυσκολίες, αλλά έχω τις ικανότητες και τους ανθρώπους γύρω μου για να τα αντιμετωπίζω. Είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένος και ευγνώμων για αυτά που έχω και θέλω να βοηθήσω κι άλλους νέους ανθρώπους να ζήσουν αυτή τη μαγεία.  

huge.101.505550

 

Αν πιστεύεις πως είναι πολύ σημαντικό για ‘σένα να πετύχεις αυτό το στόχο, και να καταφέρεις να ενταχθείς στην πολύ μικρή μερίδα του πληθυσμού που πραγματικά αγαπούν αυτό που κάνουν και είναι επαγγελματίες, αλλά δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις, στείλε μου email στο a.louca2509@gmail.com να συνεχίσουμε τη συζήτηση.

 

Δες επίσης: Να βρω μια «ασφαλή» δουλειά ή να ακολουθήσω το όνειρο μου;

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
18,000FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending