fbpx

Κακόβουλα σχόλια ή κριτική άποψη; Πώς ένας “άγνωστος ήρωας” μας έδωσε το καλύτερο μάθημα!

Κατεβαίνοντας στο περίπτερο της γειτονιάς, «πήρε» το αφτί μου, ένα μικρό και συνάμα ανεκτίμητο κομμάτι μιας συζήτησης, μεταξύ δύο ατόμων, μεγάλης -σχετικά- ηλικίας. Μπαίνοντας στο αυτοκίνητο, ένιωσα μέσα μου να αναζωπυρώνεται η ελπίδα την οποία έχανα ολοένα και κάθε μέρα.

Η ελπίδα ότι σημαντικές ανθρωπιστικές αξίες, όπως είναι η αποδοχή των συνανθρώπων μας, τελικά, παίρνουν σάρκα και οστά και στην κυπριακή κοινωνία, όχι απλά μεταξύ των πιο φρέσκων και ανοιχτών μυαλών, αλλά και στις αντιλήψεις ατόμων προηγούμενων γενιών, οι οποίοι δεν ήταν ο κύριος στόχος του καταιγισμού των διάφορων καινοτομιών του 21ου αιώνα.

728px-Develop-Critical-Thinking-Skills-Step-4-Version-6

«Τζιαι είσαι εσύ ο κατάλληλος για να τον κρίνεις; Ο καθένας όπως θέλει ένει, τζιαι ό,τι θέλει κάμνει!»

– Άγνωστος Ήρωας, έξω από το περίπτερο τη γειτονιάς

 

Χωρίς να γνωρίζω πραγματικά το θέμα και το περιεχόμενο της συζήτησης και ίσως αυτό να αποτελεί και λανθασμένη κρίση από μεριάς μου, θεώρησα σημαντικό να μοιραστώ ένα τέτοιο, σχεδόν, μοναδικό γεγονός το οποίο κατάφερα, έστω και τυχαία, να ζήσω.

670px-Develop-Critical-Thinking-Skills-Step-20-Version-5

Ένας άνθρωπος, ο οποίος αδιαμφισβήτητα, μεγάλωσε σε μια περίοδο όπου τέτοιες απόψεις δεν κυριαρχούσαν, γαλουχημένος, πλέον, από άλλες αξίες, μέσα από τις προσωπικές του εμπειρίες, γνώσεις και αντιλήψεις, απάντησε χωρίς κανένα ενδοιασμό, με έναν τόσο αξιοπρεπές και σύγχρονο τρόπο. Ένα τρόπο, για τον οποίο ένιωσα ως νέα στην κυπριακή κοινωνία, περήφανη για τις προηγούμενες γενιές και άκρως παραδειγματισμένη.

Για μια στιγμή, μου πέρασε η σκέψη από το μυαλό να κατεβώ ξανά και να πάω να ακούσω την υπόλοιπη συζήτηση, αλλά αμέσως κατάλαβα ότι δεν χρειάζομαι τίποτα παραπάνω.

girl-thinking

Έχω πλέον τα κατάλληλα εφόδια για να κάνω αυτή την απάντηση σύμμαχό μου, σε κάθε στιγμή απογοήτευσης από την κοινωνία μας. Έτσι, λοιπόν, με μια ψυχική γαλήνη και ηρεμία, έφυγα συνεχίζοντας τη μέρα μου. Όμως, από εκείνη τη μέρα, κάθε φορά που περνώ από το ίδιο περίπτερο, περνά σαν σφαίρα η φράση που άκουσα και μου προκαλεί επανειλημμένα το ίδιο χαμόγελο.

Η κριτική αντίληψη, δεν είναι μια απόλυτα αρνητική κίνηση.

images

Αντιθέτως, μέσα από την κριτική το μυαλό διευρύνει τους ορίζοντές του σε άλλα όρια, ή τα σπάει εντελώς. Διορθώνονται λάθη και αποφεύγονται αρνητικές καταστάσεις. Βελτιώνονται διαδικασίες  και εξασφαλίζονται, ίσως, πιο βιώσιμα αποτελέσματα.

Όμως, ποια είναι τα όρια τα οποία χωρίζουν την κριτική στάση και άποψη από το κουτσομπολιό και τον κακόβουλο σχολιασμό; Ή μήπως στις σύγχρονες κοινωνίες, οι δύο πλευρές δεν γνωρίζουν πλέον όρια;

Η κριτική στάση και άποψη απέναντι σε σημαντικές αποφάσεις, ιδέες και αντιλήψεις εξαλείφτηκε, σχεδόν, εντελώς…

gossip-500x375c

 …δίνοντας πλέον αμάχητη τη θέση της, στον σχολιασμό για το «μίνι» φόρεμα συγκεκριμένης παρουσιάστριας, τα προσωπικά βίντεο που κυκλοφορούν, και τα «καμώματα» του τάδε συμφοιτητή, ο οποίος «είναι μεγάλος μ@@@@@ς, btw, κόρη»! Εννοείται, πως ο κάθε ένας από εμάς, έχει κάθε δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση της άποψής του, και δεν πρόκειται να διαφωνήσω ποτέ με αυτό, ούτε πρόκειται να επιχειρήσω να το περιορίσω. Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός, πως η γνώμη της κοινωνίας λαμβάνει πλέον μεγαλύτερη αξία από τη  γνώμη που έχει ο κάθε ένας για τον εαυτό του.

Αποτέλεσμα; Η διαμόρφωση της προσωπικότητας του καθενός, γίνεται στη βάση των προτύπων τα οποία τοποθετούνται κοινωνικά.

Συνειδητά ή ασυνείδητα, η επιρροή από την κοινωνία και την άποψη την οποία τρέφει για τον κάθε ένα από εμάς, είναι τεράστια.

gossiping

Και όταν αναφέρω την έννοια «κοινωνία», δεν εννοώ απλά τα άτομα με τα οποία υπάρχει τριβή, αλλά ο,τιδήποτε περιβάλλει και συνεπώς επηρεάζει τον ίδιο μας τον εαυτό. Μέσα μαζικής ενημέρωσης και δικτύωσης, τάσεις μόδας, κυρίαρχες απόψεις, οικογενειακός κύκλος κ.λπ. Η λίστα είναι πολύ μακριά, για να αναφερθώ στους παράγοντες ένα προς ένα.

Το χειρότερο σημείο, ωστόσο, αποτελεί η κριτική που ασκείται από τον καθένα από εμάς προς τους «άλλους».

24746b7

Αγνοώντας το γεγονός ότι αυτοί οι «άλλοι» είναι μέλη της ίδιας κοινωνίας με εμάς, στη δική μας κοινωνία, μέσα στην οποία μεγαλώσαμε και από την οποία επηρεαστήκαμε. Αφορμή για οποιονδήποτε σχολιασμό μπορεί να αποτελέσει ένα στοιχείο διαφορετικότητας, απόκλισης δηλαδή από το «φυσιολογικό» – από αυτό το οποίο κατασκευάζεται κοινωνικά ως φυσιολογικό. Μπορεί να αποτελέσει, μια πράξη η οποία δεν είναι κοινώς αποδεκτή, ή είναι παράνομη. Ή ακόμα, κάτι το οποίο λέχθηκε και παρομοίως παρεκκλίνει από τα «πλαίσια». Η ετερογένεια και η ποικιλομορφία, ωστόσο, είναι δύο από τα ισχυρότερα χαρακτηριστικά των σύγχρονων κοινωνιών και κατά την ταπεινή μου άποψη, δύο από τα ομορφότερα χαρακτηριστικά τους.

Ποιος είναι ο λόγος που η ίδια η κοινωνία, οι ίδιοι οι άνθρωποι που ο καθένας αποτελεί και ένα κομμάτι του παζλ το οποίο ολοκληρώνει τη διαφορετικότητα, τα απορρίπτουν αυτά τα χαρακτηριστικά;

Τα ερωτήματα είναι πολλά και η απάντησή τους άπτεται στον καθένα από εμάς και στην προσωπική του κρίση.

Το σημαντικό όμως, είναι να έχω καταφέρει να μεταδώσω τον προβληματισμό μου με ένα τρόπο ο οποίος να δίνει τροφή για σκέψη!

 

Δες επίσης: Οι κακές οι γλώσσες λένε…

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending